Fædrelandsvennen

Kjedelig om kommunikas­jon

- CATHRINE SORDAL

«Scandinavi­an Silence»

● Frankrike/belgia/estland

● Drama

● Regi: Martti Helde

● Manus: Martti Helde, Nathaniel

Price

● Foto: Erik Põllumaa, Sten-johan

Lill

● Skuespille­re: Rea Lest, Reimo Sagor

● Aldersgren­se: Tillatt for alle ● Egnethet: Ungdom/voksen

«Scandinavi­an Silence» prøver litt for hardt å vaere mer enn den egentlig er.

Martti Heldes («Der vindane møtes») andre film er et slags filmatisk kammerspil­l hvor det meste av handlingen foregår inni en bil. I et snødekt og øde landskap, hvor det hvite kun brytes av sorte traer, går en tynnkledd mann langs en øde landevei. En bil kommer, stanser og plukker ham opp. Det viser seg å vaere søsteren hans. I løpet av kjøreturen, som starter på nytt flere ganger med litt forskjelli­g utfall hver gang, avdekkes fortiden deres litt etter litt.

Filmens største problem er at hovedperso­nene snakker i et pretensiøs­t, naermest poetisk og overintell­ektuelt språk som ikke passer dem i det hele tatt. Hadde to filosofipr­ofessorer tatt den samme kjøreturen hadde det vaert greit nok, men dette er folk som har hatt en tøff oppvekst med vold og misbruk, fengsel, lite eller ingen utdannelse og et mindre vellykket voksenliv.

Filmteknis­k og visuelt er filmen nydelig, og hadde dramaturgi­en og manuset vaert bedre kunne dette vaert noe helt spesielt, men den mangler nerve og er stort sett ganske kjedelig. For selv om det etter hvert avdekkes ganske grusomme ting, er det like spennende som om de hadde pratet om vaeret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway