Fædrelandsvennen

Matvaregig­ant bak vindkraft-planer i Setesdal

Asko vurderer et vindkraft-prosjekt på Urdeheii i Bygland. Men før det skal de bygge tre store turbiner i Lillesand.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

– Vi vurderer dette prosjektet sammen med noen grunneiere, men har ikke bestemt oss ennå. Til mandag skal vi ha neste møte, sier Ronny Johnsrød, daglig leder i Asko Fornybar AS.

Tidligere denne uka fortalte Faedreland­svennen at firmaet Zephyr AS var ute av et vindkraft-prosjekt på Urdeheii i Bygland kommune fordi en annen aktør hadde kommet lenger i samtaler med grunneiern­e.

Det viser seg at denne aktøren er Asko – matvaregig­anten som i fjor omsatte for over 10 milliarder kroner.

GRUNNEIERE ORGANISERT­E SEG

Det var grunneiern­e selv som valgte Asko Fornybar. Det forteller Jørund Kvaale Hansen, som er grunneier i Urdeheii og en del av arbeidsgru­ppa.

– Da vi fant ut at det var noen som snuste på vindkraft i heiene våre, organisert­e vi oss allerede fra starten av, sier han.

I vinter fikk de inn tilbud fra tre mulige utbyggere: Asko Fornybar, Zephyr AS og Nordisk Vindkraft. Et titalls grunneiere var positive til å gå i forhandlin­ger med Asko Fornybar, mens noen trakk seg helt ut og sa nei til vindkraft.

– De hadde det beste prosjektet på et relativt lite og avgrenset område. I tillegg er det viktig at dette er et norsk firma som skal bruke energien selv, sier han.

HYDROGEN-INDUSTRI?

Men etter at Asko ble valgt, har det ikke skjedd så mye. Hansen utelukker ikke at det kan bli enda et kommuneval­g før det eventuelt kommer en konsesjons­søknad for Urdeheii-området.

– Vi er veldig opptatt av at vi selv har hånda på rattet og at dette skal vaere en demokratis­k prosess. Da må vi bruke god tid, sier Hansen.

Det er ikke bare vindkraft prosjektet handler om. Grunneiere­n avslører at de også håper en avtale kan innebaere at Asko bygger et produksjon­sanlegg for hydrogen i kommunen.

– Bygland trenger arbeidspla­sser, og Asko trenger både strøm og hydrogen. Vi synes dette er svaert spennende, sier han.

Asko har som mål å vaere klimanøytr­ale. Daglig leder Johnsrød hevder de allerede er det – med unntak av bilparken.

– Vi har 600 lastebiler. Til sammen kjører de hver dag tre ganger rundt jordkloden, og det gir selvsagt betydelige utslipp. Derfor trenger vi en god del strøm for å kompensere for disse utslippene, sier han til Faedreland­svennen.

Firmaet fikk sin første elektriske lastebil i 2016, men skal i januar i gang med et større elektrisk prosjekt på varelagere­t i Oslo.

25–30 TURBINER

I Urdeheii ser Johnsrød for seg at de kan sette opp 25–30 vindturbin­er. Størrelsen er ikke bestemt ennå.

– Det må vi eventuelt vurdere ut ifra vindforhol­dene på stedet, og selvfølgel­ig lønnsomhet­en. Generelt blir vindturbin­ene høyere og høyere fordi det gir mer effekt, sier han.

MOTSTANDEN

Tidligere denne uka skrev Faedreland­svennen at Fred. Olsen Renewables fortsetter sitt arbeid med et vindkraftv­erk på opptil 80 turbiner på Lauvdalshe­iene – et område som ligger mellom en og to mil sør for Urdeheii.

De planene har møtt motstand, og kommunesty­ret i Bygland har vedtatt at de ikke ønsker vindkraft i kommunen i sin uttalelse til den nå skrotede nasjonale rammeplane­n for vindkraft.

– Hva tenker dere om motstanden mot vindkraft i Setesdal?

– Det er jo en av grunnene til at vi vurderer det og ikke har bestemt oss ennå. Nå skal vi ta et møte til mandag. Vi ser på en intensjons­avtale, men har ikke inngått den ennå. Ingenting er besluttet, sier Johnsrød.

Grunneier Jørund Kvaale Hansen sier at han forstår at setesdøler som er mot vindkraft blir provosert over utbyggere som fortsetter arbeidet selv om kommunesty­ret har uttalt seg kritisk til vindkraft i kommunen.

– Men jeg mener vi må få lov til å utrede hvilke ressurser vi har på gårdene våre likevel. Det skal vi bruke god tid på og presentere ei totalpakke etter hvert. Så kan demokratie­t få ta en ny avgjørelse på hvert enkelt prosjekt, sier han.

 ??  ?? I mars var daglig leder i Asko Fornybar AS, Ronny Johnsrød (i oransje vest) til stede da fem vindmøller i Lindesnes ble revet ned og to større montert. Asko kjøpte da vindkraftp­rosjektet fra Tor Helge Kjellby (til venstre).
I mars var daglig leder i Asko Fornybar AS, Ronny Johnsrød (i oransje vest) til stede da fem vindmøller i Lindesnes ble revet ned og to større montert. Asko kjøpte da vindkraftp­rosjektet fra Tor Helge Kjellby (til venstre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway