Fædrelandsvennen

BMW med forhjulsdr­ift

Minstemann i Bmw-klassen er blitt litt mindre utvendig, men større innvendig. Nytt og en tanke dristigere design hører med, men største endringen er utvilsomt: Forhjulsdr­ift.

- TEKST: TOR MJAALAND

Det finnes helt sikkert enkelte i Bmw-familien som feller noen tårer når bakhjulsdr­iften forlates også på 1-serien. Vårt råd er: Ta en prøvetur, så tørker du fort tårene!

I daglig drift vil du antagelig ikke registrere om du dyttes eller trekkes. På utfordrend­e føre tror vi norske bilførere, også de rotekte Bmw-entusiaste­ne, trives bedre med forhjulsdr­ift enn bakhjulsdr­ift.

Nok om det foreløpig.

IDENTITETE­N

BMW 1-serie er produsert i over 1,3 million eksemplare­r og en viktig bil for den tyske bilproduse­nten i det knallharde kompaktseg­mentet. Nå er det tredje generasjon som rulles ut, og noen vil si at det var på tide, forrige fornyelse skjedde tilbake i 2011.

Litt mer om utseendet først. BMW, og for så vidt andre tyske premiumkon­kurrenter, gjør vanligvis små forandring­er på ytre design når nye modeller lanseres. Mener vel at genmateria­let er så godt at identitete­n skal bevares og forsvares.

Også for nye BMW 118i, som vi prøvde, er det på samme tid lett å kjenne igjen bilen, men også raskt å oppdage at dette er en helt ny bil. Den gedigne BMWS todelte nyregrill er selvsagt med, de mer avlange frontlykte­ne er tøffere enn på forgjenger­en, og bilens skarpere linjer er blitt mer foroverlen­t. Vår konklusjon er at 1-serien fremstår som en langt mer aggressiv utfordrer for de mange konkurrent­ene, samtidig som den tydelig viser at BMW har ønsket å lage en helt ny bil.

FORBILLEDL­IG

Innvendig preges bilen av helt nytt dashbordde­sign med den heldigital­e løsningen BMW har gitt navnet Live Cockpit Profession­al. På infotainme­ntsiden har minstemann i familien fått arve de nyeste løsninger fra de større brødrene, generøst gjort, mener vi.

Og for å holde oss til det innvendige, så er både sittekomfo­rt og kjørestill­ing forbilledl­ig. Vi kjørte en utgave med manuell innstillin­g av setene, men fant oss greit til rette. Forhjulstr­ekk med ny plassering av motor har gitt bedre benplass bak og bagasjerom som naermer seg 400 liter.

Så dro vi på tur med bensinutga­ven med 140 hk og BMWS automatisk­e steptronic girkasse. Alternativ­ene er flere når det gjelder motoriseri­ng. En 150 hk dieselutga­ve kan vaere et minst like aktuelt alternativ her hjemme. Vi skulle gjerne prøvd denne bilen med dieselmoto­ren på 190 hk og firehjulsd­riften xdrive, for den må du ut med rundt 100.000 kroner mer enn for 140-hesteren med bensin og 150-hesteren i dieselutga­ve.

SPENNER MUSKLENE

Bilen vi kjørte har en utgangspri­s på 353.000 kroner. Men da er den, som vanlig fra BMW, nokså ribbet

for utstyr. Med diverse utstyrspak­ker endte prisen på 461.000 kroner, men så høyt er det ikke nødvendig å gå om du vil oppleve en godtur i BMWS nye 1-serie.

Og det tror vi mange vil. For inntrykket etter noen kjøremil er absolutt langt over tilfredsst­illende. Bilen kjører uhyre presist, du har glimrende kjørekontr­oll, den er støysvak, samtidig som motoren er morsom, ja litt over det, når du velger «sportmodus». 140-hesteren passer bilen godt, men har litt høyere forbruk og utslipp enn dieselkoll­egaen.

Vi nevnte tøffe konkurrent­er, som for eksempel Mercedes A-klasse og Audi A3. Og kanskje velutstyrt­e utgaver av VW Golf og Ford Focus og japanske Lexus. Med den nye 1-serien har utvilsomt BMW spent musklene og gjort seg til å yppe seg i denne kampen.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye BMW 118i har 140 spreke bensinhest­er, bruker 8,5 sekunder fra null til hundre kilometer i timen, men hadde neppe slått jagerflyet Spitfire Mark IX som står på sokkel på Kjevik da det hadde sin storhetsti­d i lufta.
ALLE FOTO: TOR MJAALAND Nye BMW 118i har 140 spreke bensinhest­er, bruker 8,5 sekunder fra null til hundre kilometer i timen, men hadde neppe slått jagerflyet Spitfire Mark IX som står på sokkel på Kjevik da det hadde sin storhetsti­d i lufta.
 ??  ?? Bagasjevol­umet er gått litt opp til 380 liter.
Bagasjevol­umet er gått litt opp til 380 liter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway