Fædrelandsvennen

Lukas klarte ikke å sitte i ro i timene

Lukas (20) har dysleksi. Da han ikke klarte å følge med i timene lenger ble han urolig. Da endte han ofte opp alene på et grupperom.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Jeg ble urolig fordi jeg ikke klarte å følge med i timene lenger, forteller Lukas (20).

Han er en av guttene som politikere og eksperter snakker mye om, men sjelden med.

Nylig la Stoltenber­g-utvalget ut sin rapport om kjønnsfors­kjeller i skolen. Her kommer det fram at det er betydelige forskjelle­r mellom gutter og jenter gjennom hele utdannelse­sløpet (se fakta).

Hva skal egentlig til for å løfte guttene? I en serie artikler vil Faedreland­svennen prøve å belyse dette temaet.

KLARTE IKKE Å SITTE I RO

På Jobbskolen i Kristiansa­nd treffer vi 20 år gamle Lukas som forteller om sine erfaringer med norsk skole.

– Jeg har en sterk form for dysleksi. Også klarte jeg ikke sitte i ro. Det var det som var problemet mitt, forteller han.

– Hvordan så en side med tekst ut for deg?

– Jeg kunne fint lese de første linjene, men da jeg kommer lenger nedover siden mistet jeg oversikten. Jeg kunne lese den samme linjen flere ganger, forteller Lukas.

Nå som Lukas har blitt eldre har det blitt lettere å lese, spesielt dersom han leser noe han er interesser­t i. Da er han motivert.

– Alt henger sammen med lysten til å lese, forklarer han.

SATT ALENE PÅ GRUPPEROM

Lukas opplevde at han ikke fikk den hjelpen han trengte på grunnskole­n. PC og lydbøker var til liten hjelp.

Lukas trivdes ikke på skolen. Miljøet var dårlig, og han fant stadig oftere på unnskyldni­nger for ikke å komme.

SITAT: Trenger jeg en pause etter et kvarter må jeg kunne stå opp og gå litt rundt. Så kan jeg gjerne sitte og jobbe to timer i strekk

Til slutt klarte han ikke å følge med i timene lenger. Samtidig så han at alle de andre i klassen klarte å henge med, utenom han.

– Hva gjorde laererne da du ble urolig i timen?

– Da ble jeg som regel sendt ut av klasseromm­et, eller så ble jeg bedt om å jobbe for meg selv på et grupperom.

– Hva gjorde du da?

– Det var så dritt kjedelig å bare sitte der. Jeg ville jo mye heller ha det gøy. Så da gjorde jeg som jeg ville. Etter hvert ble det en vane, og jeg brydde meg ikke om det lenger. Jeg mistet lysten til å laere.

På videregåen­de ble det bedre, og Lukas besto fagprøven som bilmekanik­er. Men siden han strøk i norsk og engelsk fikk han ikke fagbrevet.

Det var Nav som til slutt sendte ham til Jobbskolen for å ta eksamen i fagene han manglet.

VIL JOBBE I NORDSJØEN

Faedreland­svennen treffer Lukas et par måneder etter at han er i gang. Han merker at det er mye han har gått glipp av. I mai er det eksamen. Han tror det skal gå bra, i alle fall i norsk.

– Målet er å få fagbrevet mitt. Men jeg vil ikke jobbe som bilmekanik­er. Jeg vil få meg en jobb i Nordsjøen, forteller han. – Hvordan har du det nå? – Helt fantastisk. Stemningen er god, man blir kjent med mange folk og det er ikke det samme presset som på skolen. Jeg føler at jeg kan slappe av.

– Slappe av?

– Ja. På skolen skal du sitte i ro i 45 min. Så har du en kort pause på 5 minutter. Så er det nye 45 minutter før det er pause. Slik går hele dagen. Det fungerer ikke for meg. Trenger jeg en pause etter et kvarter må jeg kunne stå opp og gå litt rundt. Så kan jeg gjerne sitte og jobbe to timer i strekk.

– TEORI ER IKKE NOE FOR MEG

Lukas skulle ønske at han hadde fått et lignende tilbud allerede på barneskole­n. Han mener at det vanlige skolesyste­met er for rigid. Unge gutter med masse energi blir bedt om å sitte i ro bak en pult, time etter time, år etter år.

– Det passer for noen. Andre trenger mer pusterom.

Lukas skulle også ønske at mer av skolegange­n hadde bestått av mer praktisk arbeid. På ungdomssko­len fikk han tilbud om å vaere med i en arbeidsgru­ppe som var ute og jobbet sammen med en laerer som var tømrer.

– Da fikk jeg gode tilbakemel­dinger. Jeg liker å jobbe med nevene mine. Teori er ikke noe for meg.

– ALLTID EN HISTORIE BAK

– Hvordan mener du skolen kan bli bedre?

– Det viktigste er at laererne tar seg tid til å se hvordan hver enkelt elev skal laere og trives. Du kan ikke gi de samme oppgavene til en som har en adhd-diagnose og en som ikke har noen diagnose. Alle er forskjelli­ge, og det glemmer ofte laererne.

Han presiserer at ikke alle laerere er dårlige. Han husker godt «drømmelaer­erne», de som gjorde en ekstra innsats for at han skulle laere.

– Det er alltid en grunn til at noen oppfører seg slik som de gjør. Det er alltid en historie bak, sier han.

 ??  ?? – Det er alltid en grunn til at noen oppfører seg slik som de gjør. Det er alltid en historie bak, sier Lukas (20).
– Det er alltid en grunn til at noen oppfører seg slik som de gjør. Det er alltid en historie bak, sier Lukas (20).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway