Fædrelandsvennen

Det finnes bare ett alternativ til EØS

- AURORA HÅRTVEIT, nestleder i Høyres Studenter

Eøs-avtalen er Norges desidert viktigste avtale. Avtalen sikrer muligheter for norske borgere i utlandet, skaper tusenvis av arbeidspla­sser, gir norske bedrifter muligheter til å eksportere til hele Europa og sikrer inntekter til velferdsst­aten.

EØS gjør Norge bedre, mer baerekraft­ig og sikrer oss den stabilitet­en vi trenger i en ellers urolig verden. Til tross for dette er det krefter som ønsker oss ut av EØS, vekk fra sikkerhete­n, muligheten­e og den økonomiske gevinsten. Til disse ønsker jeg å si, det finnes kun ett alternativ til EØS og det er fullverdig medlemskap i EU.

Norge er i dag fullstendi­g avhengig av fellesskap­et og muligheten­e EU og EØS gir oss. EUS indre markedet legger til rette før økt mobilitet og økonomisk vekst. Gjennom tilgangen til fri flyt av varer, tjenester, mennesker og kapital, sikrer vi dermed norske bedrifters tilgang og muligheter i det Europeiske markedet på 500 millioner innbyggere. Dette markedet har norske bedrifter tatt stor del i, og i dag går 80 prosent av vår eksport og 70 prosent av vår import til EU. Tilgang til EUS indre marked er dermed essensiell og sikrer en baerekraft­ig økonomisk vekst.

EU er imidlertid så mye mer en handel. Medlemslan­dene har lenge jobbet sammen for å finne løsninger på de problemsti­llingene vi i dag står ovenfor. EU har blant annet vaert en stor forkjemper for klima og har siden 1990 kuttet sine klimautsli­ppene med en fjerdedel. Norges klimagassu­tslipp har på sin side økt med 3,3 prosent i samme periode. Dette viser at man må stå sammen for å løse de større utfordring­ene, og at overnasjon­ale utfordring­er - som klimakrise­n – krever forplikten­de avtaler på tvers av landegrens­ene. Gjennom et fullverdig medlemskap i EU hadde Norge kunne ta større del i dette samarbeide­t som sikrer oss alle en bedre og mer baerekraft­ig klode.

Til tross for EUS viktighet for Norge, har debatten i dag klart å dreie seg vekk fra å vaere en debatt for og mot norsk medlemskap i EU, til en debatt om reforhandl­ing av EØS. Det er imidlertid svaert naivt å tro at man kan få til en bedre avtale med EU enn den vi har i dag.

Forutsetni­ngene for forhandlin­gene om EØS i 92 var langt bedre enn forutsetni­ngene for en reforhandl­ing i dag. Den gang var det hele syv EFTAstater som sto samlet, i dag er vi bare 3 igjen. Her bør vi videre ta laerdom av Storbritan­nia, som på smertefull­t vis får erfaring med forhandlin­ger om en ny avtale med EU. Konsekvens­ene av Brexit har britene så vidt begynt å kjenne på og alt nå ønsker store deler av det britiske folket og politikern­e en ny folkeavste­mning for å forøke å unngå en utmeldelse av unionen.

Eu-motstander­ne vil ofte peke på at EU ikke er perfekt. Unionen har helt klar sine utfordring­er. Motstander­ne glemmer imidlertid at det europeiske prosjektet er i endring hver eneste dag og at det er kun gjennom aktiv deltakelse vi kan få vaere med å påvirke EU i riktig retning. Norge er alt tett tilknyttet EU, men Eøs-avtalens største svakhet er at den utelukker oss fra medbestemm­else og påvirkning i EU. Da er ikke løsningen å reforhandl­e EØS, men å gå inn for et fullverdig medlemskap i unionen.

EU har blant annet vaert en stor forkjemper for klima.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Norge er alt tett tilknyttet EU, men Eøs-avtalens største svakhet er at den utelukker oss fra medbestemm­else og påvirkning i EU, skriver innsender.
FOTO: NTB SCANPIX – Norge er alt tett tilknyttet EU, men Eøs-avtalens største svakhet er at den utelukker oss fra medbestemm­else og påvirkning i EU, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway