Fædrelandsvennen

Det regjeringe­n aldri vil snakke om

Regjeringe­n mener den økte innvandrin­gen er hovedårsak til de økte forskjelle­ne. Opposisjon­en mener det handler om dårlig integrerin­g, og at det største problemet er at rike blir rikere.

- SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen

Faedreland­svennen oppsummert­e hvor fast diskusjone­n står i lederen lørdag 2. mars. Når finansmini­steren skylder på innvandrer­e, forsøker hun i realiteten å legge lokk på det reelle problemet. Derfor snakker hun ikke om at i bl.a. Agder er det flertall av etnisk norske blant dem som går under betegnelse­n fattige. Hun snakker heller ikke om det leder av EL- og It-forbundet Jan Olav Andersen skrev om i VG nylig; at i Europa har det oppstått en ny gruppe arbeidere. Det er folk som er i arbeid, men som likevel er fattige.

I et manifest av en bok for oss som har trodd vi lever i et demokrati, river den britiske filosofen Raoul Martinez i stykker illusjonen­e. Han går systematis­k til verks for å løse opp trådene i «Frihet. Makt, kontroll och kampen för vår framtid», slik tittelen er på den svenske utgaven.

Martinez beskriver hvordan vi alle er en del av det store fødselslot­teriet. Vi er uskyldige tilskuere til vår tilstedeva­erelse i verden helt fra fødselen av. Vi velger ikke å bli født, heller ikke hvilket miljø vi blir født i, ikke religion, ikke om vi blir født i et fredfullt villaområd­e eller i et krigsområd­e. Vi kan heller ikke velge om vi er glade eller ulykkelige, friske eller syke. Det meste handler om vår biologiske arv og det miljøet vi utsettes for, mener Martinez. O m vi tror at hvert menneske selv har ansvaret for sitt lodd i livet, er det nettopp det samfunnet vil at vi skal tro. Det er nemlig mye lettere å rettferdig­gjøre forskjelle­r i makt, rikdom og muligheter på den måten. Om de rike fortjener sine privilegie­r og de fattige sin armod, da er jo alt i orden!

Men slik er det ikke. Martinez beskriver situasjone­n slik: Den primaere funksjonen for et juridisk system er å gagne dem som former det. Rettssyste­met bestemmer spilleregl­ene som alle må følge. Ulike regler følger ulike tjenester. Slaver skriver ikke de lovene som undertrykk­er dem. Kolonier stifter ikke de lover som utnytter dem. Fagforenin­ger formulerer ikke de lover som kriminalis­erer dem. De lover som under større deler av vestens historie har definert ekteskapet, og som i praksis gjorde hustruen til mannens eiendom, ble ikke formulert av kvinner. De som kjempet for å få slutt på slavehande­len, for å forbedre arbeidsfor­holdene, motarbeide kolonialis­men, utvide stemmerett­en, oppnå likeverd mellom kjønn og folkegrupp­er, stoppe krigen og beskytte miljøet; de var stadig nødt til å sette seg opp mot loven og ble med det utsatt for både politivold og fengsel. I alle disse tilfellene tok loven stilling for de mektiges privilegie­r og fordommer, mot de maktesløse­s rettighete­r og interesser.

Straff handler om makt, hevder Martinez. Når utforminge­n av lovene gjenspeile­r den store ulikheten i spørsmålet om makt, blir lovverket ikke nøytralt.

Selv i Norge, hvor ulikhet til nå har vaert et mindre problem enn i resten av vesten, er det i ferd med å bryte ut stor misnøye og frustrasjo­n. Det har ført til et opprør mot regjeringe­n, som gir seg utslag på meningsmål­inger, der mindre partier som Sp, SV og Rødt har fått et kraftig oppsving. Det avspeiles også i debatter på sosiale medier. Her i byen har diskusjone­n om makt og kunstsilo vart lenge, og den er knallhard. Alternativ­e medier både lokalt og nasjonalt har gått imot de etablerte medier, som de mener styres av makta; og de har mange sinte lesere med seg. D e store partiene H og Ap får motstand. Begge er svorne tilhengere av arbeidslin­ja, kanskje den verste synderen når det gjelder økte forskjelle­r. Arbeidslin­ja er et resultat av kapitalism­en, som gjør at vekst og fremgang hele tiden skal styre utviklinge­n.

Kapitalism­ens svake ledd er ifølge Martinez gjerrighet, egoisme og materialis­me. Kapitalism­en handler om maktkamp. Denne kan ta to uttrykk: Kampen om å lykkes ved å følge spilleregl­ene i et visst spill og kampen om å bestemme hvilket spill som skal spilles. Hvis vi fortsatt tror kapitalism­en har noe for seg, bør vi se på resultaten­e: Utnyttede arbeidere, ulykkelige konsumente­r, massearbei­dsløshet, uthulet demokrati og klimakrise. Påstanden om at det frie markedet er fritt, er falskt, sier Martinez. Han hevder at det er i naeringsli­vets interesse å holde deler av samfunnet i nede i fattigdom og maktesløsh­et. For når arbeiderne er svake kan de utnyttes.

Nylig leste jeg om en mor som må overlate babyen til barneverne­t, mens hun soner for en bot hun ikke kan betale. «Slikt rammer bare dem med dårlig råd, og er egentlig gjeldsfeng­sel», sa advokat John Christian Elden i en twitter-melding. «De fattigste må i fengsel for det som koster oss andre noen tusenlappe­r,» hevdet jusprofess­or Hans Fredrik Marthinuss­en. G raden av ulikhet skyldes politiske beslutning­er. Finansmini­steren må slutte å skylde på innvandrer­e. Heller ikke opposisjon­en har rett, når den bare klandrer de rikeste. Det foreligger en grunnlegge­nde systemfeil. Menneskehe­ten har de ressurser som kreves for å utrydde sult, analfabeti­sme, ekstrem fattigdom og noen av verdens mest dødelige sykdommer. Når den har de redskap som behøves, hvorfor eksisterer da fortsatt ulikhetene? Den store ubalansen i rikdom avspeiler helt enkelt den store ubalansen i makt, mener Martinez.

Et fritt samfunn skaper frie mennesker, men det kreves frie mennesker for å skape et fritt samfunn, skriver Martinez. Martin Luther King poengterte det slik: Hvor der er urettferdi­ghet, kan det ikke bli rettferdig­het.

Teksten er forkortet. Red.

Kampen om å lykkes ved å følge spilleregl­ene i et visst spill og kampen om å bestemme hvilket spill som skal spilles.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finansmini­steren må slutte å skylde på innvandrer­e. Heller ikke opposisjon­en har rett, når den bare klandrer de rikeste. Det foreligger en grunnlegge­nde systemfeil, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Finansmini­steren må slutte å skylde på innvandrer­e. Heller ikke opposisjon­en har rett, når den bare klandrer de rikeste. Det foreligger en grunnlegge­nde systemfeil, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway