Fædrelandsvennen

– Vi har et enormt potensial

Kjetil Rekdal hadde helst sett at stallen hans var satt nå. Slik oppsummere­r han Starts vinter så langt.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Banene her nede har vaert helt magiske. Det har rett og slett gått veldig bra. Vi har trent mye, unngått skader og trivselsfa­ktoren er jevnt over ganske høy, sier Kjetil Rekdal.

Start-treneren avslutter torsdag til sammen fem uker i Spania med Start, når laget reiser hjem for å forberede seg til sesongstar­t.

Vi satte oss ned med Rekdal for en statusrapp­ort. Dette er det han svarte:

– Hvis du skal trekke fram det beste med Start-laget akkurat nå, hva sier du da?

– Det er at vi har et enormt utviklings­potensial i stallen vår. Vi har en haug med unge spillere i starten av karrieren, som skal gå fra gutter til menn. Det vil svinge, men vi har et veldig stort potensial liggende. – Hva må det jobbes mest med, da?

– Det er nettopp det motsatte, at vi har en enorm ustabilite­t. Vi varierer fra omgang til omgang, og det er ekstremt frustreren­de. Vi har en naivitet og en forsiktig tilnaermin­g i mange tilfeller som gjør at vi blir enkelt skubbet bort. Vi må bli voksne, og det er grunnen til at jeg sier at vi ikke er noen favoritt til å rykke opp.

– Kan du trekke fram en kamp eller periode av en kamp denne vinteren hvor du har sett Start slik du ønsker det?

– Du har egentlig sett perioder av det flere ganger. Mot Inter Turku hadde vi en bra halvtime, mot Glimt i andre omgang kommer vi OK tilbake etter å ha blitt dyttet på en omgang. Det er et godt tegn at vi klarer å heve oss etter en pauseprat, og kommer ut med mer voksen atferd.

– Du har jobbet utelukkend­e med 3–4–3-formasjon denne vinteren. Kan det bli aktuelt å endre noe på den?

– Vi prøver å få et system til å sitte ganske bra. Det gjorde vi i fjor i en lang periode. Nå er det noen av de spillerne som er borte, og vi prøver å få erstattet dem, og vi mer- ker at vi ikke her funnet helt ut av det ennå.

– Hva betyr det med tanke på overgangsv­induet som stenger 1. april? Må du ha noen inn?

– Må er vanskelig å si, men det er ønskelig. Rundt 80 prosent av troppen vår er mellom 18 og 22 år (62 prosent av troppen i Marbella er 22 år eller yngre. journ.anm.). Vi skulle gjerne hatt inn mer livserfari­ng og voksenhet i troppen, det er det ikke tvil om. – Har dere noen konkrete navn dere jobber med?

– Vi følger godt med, og vi er veldig klar over hva vi ser etter.

– Kan du eksemplifi­sere hva slags type du ønsker med et navn du har hatt i andre klubber?

– Vi må ha en leder. En som kommuniser­er og får folk på plass. Sivert Heltne Nilsen er en sånn type (spilte under Rekdal i Vålerenga journ.anm.). Vi prøver å få Erlend (Segberg) til å bli sånn. En som stopper spilleren som er i ferd med å ta et raskt innkast når det er to minutter igjen til pause og vi har blitt presset hele omgangen, for å unngå kontring mot. Det handler om å lese kampbildet. – Kan du utvikle de unge spillerne du har i dag til å bli ledertyper?

– Ja, det er jo håpet. Se på Wichne. Han sa jo ikke et ord da jeg kom. Nå stiller han krav. Så har vi litt mer erfaring bak med Lowe, Robstad og Jørgensen.

– Du har lenge snakket om at stallen er for stor. Skulle du ønsket at stallen var satt tidligere enn det den er?

– Ja, definitivt. Det er ikke slik at det ikke jobbes med det, men det hadde gitt en helt annen ro og trygghet. Når det er fem-seks mann som kjemper om en plass, så er det lang ifra sunt for en gruppe. Det taper energi og motivasjon når du vet at sjansen din er ekstremt liten for å få spille. Jeg skulle gjerne hatt flere ut, for å restarte litt. – Er det slik at de som har spilt lite i oppkjøring­en har liten sjanse for å spille når serien starter?

– Det kan endre seg fort. Plutselig skjer det noe, så er ting snudd på hodet. Jeg har en potensiell ellever mot AAFK i hodet. Men det er stor sjanse for at den kan endre seg.

– Hvem er vinterens store Start-spiller i form av den som har imponert eller overrasket deg mest?

– Sander Sjøkvist er jo den som kom underfra og har gjort det veldig bra. Wichne har hatt en fin utvikling, og Johannes Eftevaag har gjort det bra. Sånne ting er utrolig gøy. Det er fasinerend­e når det kommer opp slike vi kan vaere med å utvikle.

– Du sier dere ikke er en opprykksfa­voritt. Men er du trygg på at dere vil vaere med å kjempe i toppen?

– Ja, jeg er trygg på det. Men jeg er ikke hundre prosent sikker på at vi går opp, nei. Så får folk rundt si hva de vil og snakke om budsjett og hva som helst. Jeg ser på spillersta­llen jeg. Vi har nok talent, vi har nok utviklings­muligheter, men vi skal ikke vaere naive. Vi har mistet Shala, Käck og per nå Kabran. Vi møter hardt arbeidende lag som elsker å stikke kjepper i hjulene for Start. Det kommer til å bli mange kamper som står og bikker, og da spørs det hvor tøff vi er i hodet og til å stå imot. Utfordring­ene står i kø.

 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Kjetil Rekdal utenfor hotellet Start har bodd på de siste to ukene i Marbella.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Kjetil Rekdal utenfor hotellet Start har bodd på de siste to ukene i Marbella.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway