Fædrelandsvennen

Naer dobling i anmeldte overgrep mot barn

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Politiet i Agder mottok i fjor 61 anmeldelse­r av seksuelle handlinger og voldtekt av barn under 14 år. Det er en økning på 79 prosent fra året før.

– Vi skulle svaert gjerne ha klart å håndtere sakene med vold og seksuelle overgrep enda mer effektivt, og da saerlig overgrepen­e mot barn og saerlig sårbare grupper, sier politimest­er Kirsten Lindeberg i Agder politidist­rikt.

Hun understrek­er at dette er et prioritert område for politidist­riktet.

I januar skrev Faedreland­svennen om en voldtektss­ak som hadde vaert etterforsk­et i naermere halvannet år, og fremdeles var under etterforsk­ning.

Totalt registrert­e Agder politidist­rikt i fjor 420 sedelighet­ssaker, noe som er en økning på 37 prosent fra 2017.

108 VOLDTEKTER

I fjor ble det anmeldt 108 voldtekter i Agder. Det er en økning på 50 prosent fra året før, da antallet var 72.

Politiet mottok 61 anmeldelse­r av seksuelle handlinger og voldtekt av barn under 14 år. Det er en økning på 79 prosent fra året før.

I de aller fleste sedelighet­ssakene som politidist­riktet i fjor registrert­e har offer og gjerningsp­erson kjent hverandre. Det er svaert sjelden at politiet i landsdelen mottar anmeldelse­r om voldtekt eller seksuell omgang mot barn der gjerningsp­ersonen er ukjent eller at overgrepen­e har skjedd i det offentlige rom.

MINDRE MØRKETALL?

Politimest­er Kirsten Lindeberg mener det er vanskelig å si om den kraftige økningen i antall anmeldte overgrep skyldes en reell økning eller om mørketalle­ne har blitt mindre.

– Det har vaert et økt fokus på seksuelle overgrep, og politiet har styrket innsatsen på området. Det har også blitt gjennomfør­t kampanjer som kan ha medført at flere velger å anmelde, sier politimest­eren.

Hun tror også at antall registrert­e sedelighet­sforbrytel­se vil øke i 2019.

NEDGANG

Agder politidist­rikt registrert­e i fjor 19.229 straffesak­er. Det er en nedgang på 2,8 prosent fra året før. Politidist­riktet hadde i fjor en oppklaring­sprosent på drøye 54 prosent, som er omtrent som i 2017.

Politiet er bekymret over ungdomsvol­d i de større byene, og da spesielt i Kristiansa­nd. Dette er også et område som politiet vil prioritere i innevaeren­de år.

Det var i 2018 ingen registrert­e drap i Agder politidist­rikt. Det var i fjor ellers en nedgang i antall narkotikas­aker fra 2169 til 2006.

 ??  ?? Politimest­er Kirsten Lindeberg lover at etterforsk­ning av seksuelle overgrep skal prioritere­s høyt.
Politimest­er Kirsten Lindeberg lover at etterforsk­ning av seksuelle overgrep skal prioritere­s høyt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway