Fædrelandsvennen

Rigger Fjaereheia for «St. Valentin»

Hvorfor feirer vi egentlig valentinsd­agen? Det får du svar på i forestilli­ngen «St. Valentin».

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

I år setter Kastellet opp «St. Valentin» i Fjaereheia. Tre uker før premieren går billettsal­get tregt.

– Denne historien går tilbake til romersk tid, og er basert på to sagn som er skrevet om St. Valentin. Historien fikk globale konsekvens­er, og er bakgrunnen for valentinsd­agen som er milliardin­dustri, forteller Sølvi Kleiva Ugland, daglig leder i Kastellet til Faedreland­svennen.

– Men historien bak er det ikke så mange som kjenner til. Den er veldig rørende og sterk, fortsetter hun.

80 På SCENEN

Kilden og Kastellet har siden 2016 byttet på hvem som har sommer- forestilli­ngene i Fjaereheia. I år setter Kastellet opp «St. Valentin» fra 27. juli.

Tre uker før premieren rigges de siste kulissene på plass, slik at skuespille­rne kan starte sine prøver. Til sammen blir det 80 mennesker på scenen, hvorav 20 av dem er profesjone­lle. Resten er frivillige med tilknytnin­g til regionen som har vaert gjennom audition.

St. Valentin var en prest og lege som satte seg opp mot keiseren, og led martyrdøde­n. Han ville beskytte soldatene som skulle bli sendt i krigen. Keiseren ville ikke at soldatene skulle gifte seg, men Valentinus viet likevel unge, forelskede par.

– Hvorfor ville dere sette opp denne forestilli­ngen?

– Det er det to grunner til. Det er en fascineren­de forklaring på hvorfor vi feirer valentinsd­agen. Den andre grunnen er at den ble skapt her i Fjaere, og Kastellet har lokal forankring som et av sine mål. Dette er den første store produksjon­en som har grobunn her siden «Nasareeren», svarer Sølvi Kleiva Ugland.

Det er Odd Grjotheim, faren til Espen Grjotheim, som har skrevet manus til forestilli­ngen. Kildens tidligere direktør, Bentein Baardson, har regien. Musikken er skrevet av Peter Halltorp og Arve Konnestad, og spenner fra rock til ballader, med innslag av gregorians­k sang.

PROFESJONA­LISERT

«St. Valentin» ble første gang satt opp på Fjaere ungdomssko­le i 2010, og via lokale kontakter deretter satt opp i Italia. Nå ville Kastellet hente forestilli­ngen tilbake. Det er gjort betydelige endringer med manus og musikk.

– Det har blitt en ren musikal med form som et mysteriesp­ill, opplyser Kleiva Ugland.

– For de som så dette i 2010, hva vil de se av endringer?

– De vil nok kjenne igjen historien og sangene, men det er et mye mer spektakula­ert scenisk bilde. Alt er profesjona­lisert og tilpasset Fjaereheia. Vi har også gjort et stort arbeid med kostymene.

Kildens scenograf Ryall Burden har hatt klare tanker for forestilli­ngen. Hvordan bringer man egentlig Roma til liv i Fjaereheia?

– Forestilli­ngen er basert i nåtid og romersk tid. Vi ville ikke ta folk til Roma, men Roma til publikum. Vi tok inspirasjo­n fra steinbrudd­et og tenkte på hva romerne hadde tenkt. Det var et samfunn med mye hierarki, og det har vi brukt, forteller han.

 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Sølvi Kleiva Ugland og Ryall Burden viser fram kulissene som skal bringe Roma til publikum.
FOTO: SONDRE TRANSETH Sølvi Kleiva Ugland og Ryall Burden viser fram kulissene som skal bringe Roma til publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway