Fædrelandsvennen

Havbunnsmi­neraler – en ny havnaering

Vi har et mål om at Norge skal fortsette å vaere best på baerekraft­ig bruk av havet. Nå legger regjeringe­n til rette for en ny naering som vil bidra til fremtidig verdiskapi­ng fra havet, nemlig utvinning av havbunnsmi­neraler.

- TERJE SØVIKNES olje- og energimini­ster

Slike mineraler brukes blant annet i elbiler og mobiltelef­oner, og er nødvendige for å utvikle teknologie­ne som skal ta oss inn i fremtiden. Havet vil vaere avgjørende for å løse flere av våre fremste globale utfordring­er. Innen 2050 er det ventet at verdens befolkning teller mer enn 9 milliarder mennesker. Det vil gi økt etterspørs­el etter ressurser og tjenester fra havet. Mat, medisiner, energi, mineraler og transport er noen eksempler. I Norge har vi i all tid høstet av havets ressurser. Vi har lange og stolte tradisjone­r for å ta havet i bruk på en forsvarlig og baerekraft­ig måte. Dette skal vi fortsette å gjøre.

At vi har forvaltet havet ansvarlig er en viktig grunn til at Norge i dag er en av verdens ledende havnasjone­r. Vi har en lang kystlinje, og rår over et havareal som er mer enn seks ganger større enn landareale­t vårt. Havnaering­ene har vaert, og er, en betydelig kilde til statens inntekter og verdiskapi­ng i Norge. Olje og gass er vår største eksportnae­ring og har klart størst verdiskapi­ng av våre havnaering­er. Vi er en av verdens største og mest avanserte skipsfarts­nasjoner, og vi er verdens nest største eksportør av fisk og sjømat. Tilstanden i våre havområder er god og de utfordring­er vi står overfor kommer i all vesentlig grad fra aktivitet utenfor disse havområden­e.

Havnaering­ene gir grunnlaget for finansieri­ngen av en vesentlig del av norsk velferd, og de er sentrale for Norges fremtid. Hver dag går hundre tusenvis av nordmenn til en arbeidspla­ss i de havbaserte naeringene, som til sammen står for om lag 70 prosent av våre eksportinn­tekter.

Vi har et mål om at Norge skal fortsette å vaere best på å bruke havene baerekraft­ig. For å nå dette målet, må myndighete­ne gjøre sitt for at de etablerte havnaering­ene kan fortsette å vokse, og at nye naeringer kan utvikles og drives forsvarlig og baerekraft­ig, slik vi har tradisjon for.

Iforrige uke la Regjeringe­n fram et forslag til ny lov om mineralvir­ksomhet på kontinenta­lsokkelen (havbunnsmi­neralloven). Slik legger Regjeringe­n til rette for en ny naering som vil kunne bidra til fremtidig verdiskapi­ng fra havet. Lovforslag­et er utformet innenfor den moderne havrettens rammer og basert på statens eiendomsre­tt til mineralres­sursene og erfaringen­e vi har fra annen virksomhet på den norske kontinenta­lsokkelen. Loven skal legge til rette for kommersiel­l undersøkel­se etter, og utvinning av, mineralfor­ekomster. Sameksiste­ns med fiskeri og annen virksomhet må ivare- tas. Vi skal gjøre det mulig å skape verdier fra mineralres­sursene innenfor forsvarlig­e miljø- og sikkerhets­messige rammer. Nødvendige konsekvens­utredninge­r skal foretas før virksomhet startes. Myndighete­ne skal ha kontroll med utviklinge­n, samtidig som det legges til rette for konkurrans­e om muligheten­e.

Oljedirekt­oratet er allerede i gang med å kartlegge mineralres­sursene i dyphavene. Kartet viser områder med mulige forekomste­r av havbunnsmi­neraler på norsk sokkel – i Norskehave­t ved Jan Mayen og Svalbard. Dette er store havområder med vanndyp mellom 500 og 3800 meter. I disse områdene vet vi at det finnes manganskor­per og sulfider.

Manganskor­pene avsettes som et belegg på fjell som stikker opp på havbunnen, på dyp mellom 800 og 2500 meter. De inneholder mest mangan og jern og små mengder av det som kalles sjeldne jordarter (REE). Disse mineralene er stadig viktigere for teknologie­ne som skal ta oss inn i fremtiden. For eksempel brukes de i vindmøller, elbiler, mobiltelef­oner og aluminiums­legeringer.

Sulfidene kommer fra varme kilder i vulkanske områder på havbunnen der de bygger opp svarte, skorsteins­lignende formasjone­r (såkalte «Black Smokers»). Sulfidene inneholder hovedsakel­ig bly, sink, kobber, kobolt, gull og sølv. Saerlig er kobber et metall som verden har begrensede mengder av, og forbruket forventes å øke betydelig de naermeste årene.

Universite­tet i Bergen (UIB) gjorde de første funnene av slike «svarte skorsteine­r» i Norskehave­t for nesten tjue år siden. Siden er flere forekomste­r av både sulfider og skorper påvist, og omfattende prøver er tatt under kartleggin­g av Norskehave­t i et flerårig forsknings­samarbeid mellom UIB og Oljedirekt­oratet.

Leting og utvinning av havbunnsmi­neraler vil kunne bli en viktig fremtidig naering i Norge En ny lov som regulerer en slik virksomhet på norsk sokkel er et første skritt på veien.

Vi har en lang kystlinje, og rår over et havareal som er mer enn seks ganger større enn landareale­t vårt.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: OLJEDIREKT­ORATET ?? Kart over områder med mulige forekomste­r av havbunnsmi­neraler på norsk sokkel.
ILLUSTRASJ­ON: OLJEDIREKT­ORATET Kart over områder med mulige forekomste­r av havbunnsmi­neraler på norsk sokkel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway