Fædrelandsvennen

Ordfører krever kalkeanleg­g

Vennesla-ordføreren krever at Agder Energi skal betale for kalkestasj­on i Otra.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen krever at Agder Energi skal betale for kalkestasj­on i Otra.

– Det har ikke vaert bra fiske de siste årene. Alle de andre elvene på Sørlandet går opp i laksefangs­t, mens Otra går ned. Det er ikke noe bra tegn, sier ordfører Nils Olav Larsen (KRF).

I fjor ble det tatt 115 laks de første fire dagene i Otra. I år er tallet på 36 laks for hele den første uka.

Laksefangs­tene har gått ned de siste årene.

ENESTE SOM IKKE KALKES

Selv har Larsen fisket i Otra siden laksen kom tilbake igjen på starten av 90-tallet. Han har vaert i fiskeoppsy­net i 12-14 år.

– Otra er det eneste lakseføren­de vassdraget på Sørlandet som ikke kalkes. Det må vi gjøre noe med, sier ordføreren.

Mandag skal han møte ordførerne for de seks andre Otrakommun­ene i forbindels­e med revisjonen av konsesjons­vilkårene for Otteraaens Brugseierf­orening. Her vil han legge fram en kravliste.

Stortinget har tidligere vedtatt å gjøre konsesjone­ne i Otra evigvarend­e for kraftverks­eierne. Til gjengjeld skal konsesjone­ne revideres og oppdateres hvert 30. år

Kommunene ønsker at kraftverke­ne skal betale tilbake mer til fellesskap­et for bruken av elvevannet.

– Vennesla kommune vil i konsesjons­vilkårene for elva fremme et krav om doseringss­tasjon for kalk i Otra, sier Larsen.

KOSTER MILLIONER

Det er anslått at det vil koste cirka 3,5 millioner å bygge, og et par millioner i året å drifte et slikt kalkeanleg­g. Mandalselv­a har flere slike anlegg.

I de andre elvene er det Miljødirek­toratet som finansiere­r kalking, etter at Fylkesmann­en har søkt om det. Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder uttalte i april at de ikke hadde søkt om kalking i Otra, og at det trengs mer undersøkel­ser i elva før det blir aktuelt.

Men nå kan det altså se ut som at Vennesla-ordføreren har funnet en annen måte å finansiere det på.

Ønskene fra de forskjelli­ge kommunene legges fram og koordinere­s på Refsnes hotell til mandag. 22. juni, blir det møte med NVE i Oslo.

– Jeg må presisere at jeg har ikke fasiten på hvorfor det er så lite laks. Den er det ingen som har. Men vi må prøve dette for å forsøke å løfte elva igjen, sier ordfører Larsen.

ALUMINIUM På SMOLTEN

Otra laksefiske­lag har gjennom flere målinger påpekt at elva er for sur. Det ble i fjor funnet høye verdier av aluminium på gjellene til smolten, noe som øker dens dødelighet når den skal ut i sjøen med 30-50 prosent.

Fiskelaget har allerede strammet inn sesongen med en halv måned på grunn av laber fangst i fjor.

Årsmøtet i Otra Laksefiske­lag har enstemmig vedtatt å jobbe for kalkeanleg­g. Leder Jostein Mosby setter pris på initiative­t til ordføreren.

– Vi hadde sure prøver fra april i år også, og har tatt nye prøver av smolten. Så det blir interessan­t å se resultatet av dem, sier Mosby.

– Det ble tatt noen fisk første dagen i år, så dabbet det av. Totalt er det tatt mye mindre enn starten i fjor. Min enkle forklaring på det er at det er mindre fisk i Otra, rett og slett, forklarer han.

Jon Rolf Naess (Ap), ordfører i Bykle, støtter sin kollega i Vennesla i kravet om kalkeanleg­g.

– Jeg kjenner ikke så godt til laksebesta­nden, men når den går ned, så må jo noe gjøres. Kalkeanleg­g er et helt legitimt krav fra Venneslas side, sier han.

FISKERNE: – TRASIG DÅRLIG

Terje og Anita Sundbakken fra Drammen har bodd i Otra House hele den første uka. De har fisket i Otra, og gått oppsyn.

– Jeg har fisket mange timer, kveld og morgen. Men jeg har ikke hatt et napp, sier Terje.

– Jeg var så vidt borti en fisk i går. Men det er veldig dårlig, sier Anita.

I området rundt Vigeland Hovedgård var det snaut en laksefiske­r å se i går morges.

– Det er trasig dårlig. Vi har kun sett noen få som har fått laks, forteller ekteparet.

98 I MANDAL

Mandalselv­a kan vise til langt bedre fangster så langt i 2018. Der er det landet 98 laks, den største av dem på 9,2 kilo.

I fjor ble det derimot tatt 185 laks på de fire første dagene. Generelt sett var det mye mer vann i elvene i fjor, noe som ga bedre fangster.

I Tovdalselv­a har det også vaert en laber sesongstar­t. Der er det kun tatt seks laks den første uka, i motsetning til 49 de første fire dagene i 2917.

Høy temperatur og veldig liten vannføring får skylden for det.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Nils Olav Larsen har selv fisket laks siden tidlig på 90-tallet. Han er bekymret for nedgangen i fangstene de siste årene.
FOTO: KJETIL NYGAARD Nils Olav Larsen har selv fisket laks siden tidlig på 90-tallet. Han er bekymret for nedgangen i fangstene de siste årene.
 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Anita og Terje Sundbakken er i likhet med veldig mange andre laksefiske­re tomhendte etter ei uke i Otra.
FOTO: KJETIL NYGAARD Anita og Terje Sundbakken er i likhet med veldig mange andre laksefiske­re tomhendte etter ei uke i Otra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway