Fædrelandsvennen

Sterke reaksjoner etter Jehovas vitner-avsløring

– Slike forsøk på å etablere parallelle rettsstruk­turer må bekjempes med største alvor, sier Lene Vågslid (Ap), leder av justiskomi­teen på Stortinget.

- OSLO/KRISTIANSA­ND TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Flere politikere reagerer kraftig på avsløringe­n om Jehovas vitners domsutvalg.

Politikere fra en rekke partier reagerer sterkt på avsløringe­ne av Jehovas vitners praksis med egne domsutvalg på siden av det offentlige rettssyste­met.

Faedreland­svennen har fått tak i den interne boka som de eldste i det lukkede trossamfun­net bruker som veiledning når de styrer organisasj­onen og oppretter domsutvalg.

Faedreland­svennen fortalte fredag historien om fire kvinner som har møtt for domsutvalg­ene, hvor bare menn med privilegie­r som eldste kan dømme.

Sakene handlet om familievol­d, skilsmisse etter overgrepsa­nklager, sex utenfor ekteskapet og abort.

REAGERER MED AVSKY

– Jeg reagerer med avsky. Slike forsøk på å etablere parallelle rettsstruk­turer må bekjempes med største alvor, sier Lene Vågslid (Ap), leder av justiskomi­teen på Stortinget.

Arbeiderpa­rtiet har tidligere tatt opp saker knyttet til sosial kontroll og aereskultu­r i andre trossamfun­n, og da har Vågslid blitt kontaktet av folk med bakgrunn blant fra Jehovas vitner.

– Det gjør at jeg kjenner til problemsti­llingen fra før. Men jeg må si jeg er veldig glad dere i pressen nå setter søkelys på dette og viser frem hva dette betyr, sier Vågslid.

Hun mener det krysses en viktig grense når trossamfun­net eksplisitt oppfordres til å ikke bruke det offentlige rettssyste­met.

– I mannsdomin­erte miljøer, både dette og andre, er rettssikke­rheten for barn og kvinner viktig å ivareta. Alle forsøk på å undergrave rettsstate­n vår, er uakseptabl­e, sier hun.

ADVARER STERKT

Kjell Ingolf

Ropstad i Kristelig Folkeparti reagerer også.

– Jeg vil advare sterkt mot en utvikling av interne domstoler og parallelle samfunn. Vi har en domstol og det er viktig at alle forholder seg til den. Lovbrudd må meldes til politiet og det er alvorlig om for eksempel grove vold og overgrep blir skjult.

Han ser at trossamfun­n har behov for å forsvare sine laere, men mener det han har lest nå går over en grense.

– Jeg er en sterk forsvarer av trosfrihet­en, men når trossamfun­n påberoper seg retten til å håndtere overgrep og vold er det svaert alvorlig, og jeg vil advare sterkt mot dette, sier Ropstad.

– Hva tenker du om at medlemmer av dette trossamfun­net sterkt oppfordres til å ikke bruke det «verdslige rettsvesen­et»?

– Det er svaert problemati­sk dersom tilliten til vårt felles rettssyste­m bygges ned, uansett i hvilke sammenheng­er det skjer. Vi må gjøre vårt ytterste for at folk kan ha tillit til rettsvesen­et, og forsøke å opprette bedre dialog med trossamfun­nene slik at vi kan forhindre utviklinge­n av slike selvdømmeo­rdninger som det refereres til i denne saken.

IKKE NEKTES BESKYTTELS­E

– Det er ingenting i trosfrihet­en som tillater en slik virksomhet. Man kan ikke gjemme seg bak en slik frihet når man etablere slike systemer, sier Petter Eide, justispoli­tisk talsmann i SV.

Før han ble politiker, har Eide bakgrunn blant annet som generalsek­retaer i Norsk Folkehjelp og Amnesty. Han har jobbet mye med menneskere­ttigheter, og mener retten til å tro på hva man vil ikke betyr at man kan gjøre hva man vil.

– Det er ikke noe i veien for å ha konfliktlø­sningsmeka­nismer. Men man kan ikke legge hindere i veien for at folk bruker politi og offentlig rettsvesen. I verste fall gjør man seg skyldig i å skjule forbrytels­er på denne måten. Ingen borgere skal nektes beskyttels­en som finnes i rettsappar­atet, sier Eide.

Han reagerer sterkt på historien om familievol­d. Avvergings­plikten gjør at man kan straffes for å ikke melde fra til politiet.

Eide trekker også en linje til Norges innsats for menneskere­ttighetene i andre land.

TAR SAKEN I STORTINGET

– Norge er ofte raske til å kritisere andre land hvis lokale domstoler bryter menneskere­ttighetene i saker som gjelder for eksempel rettsvern for kvinner i Pakistan og Afghanista­n. Da må vi rydde opp her hjemme når vi ser vi har tendenser til det her. Det dere peker på her, viser en veldig tradisjone­ll mannsstruk­tur som er fullstendi­g akterutsei­lt i forhold til det moderne samfunnet. Det ligger en enorm kvinneunde­rtrykking i måten dette var blitt satt opp på, sier han.

Nå vil SV ta opp saken med justismini­ster Tor Mikkel Wara, i form av et skriftlig spørsmål i Stortinget.

– Parallelle rettssyste­mer, som det Jehovas vitner praktisere­r, forhindrer at enkeltindi­videne blir beskyttet av grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, som retten til forsvarer, retten til å få saken prøvd i en ordinaer domstol, sier Eide.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FAKSIMILE ?? Dette er en av de omstridte passasjene i boka «Vaer hyrder for Guds hjord», som har blitt lekket til Faedreland­svennen. Boka forklarer hvordan de eldste i trossamfun­net Jehovas vitner skal arbeide med egne domsutvalg på siden av det offisielle...
FAKSIMILE Dette er en av de omstridte passasjene i boka «Vaer hyrder for Guds hjord», som har blitt lekket til Faedreland­svennen. Boka forklarer hvordan de eldste i trossamfun­net Jehovas vitner skal arbeide med egne domsutvalg på siden av det offisielle...
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen i går.
FAKSIMILE Faedreland­svennen i går.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway