Fædrelandsvennen

Mange bruker toalettet som søppelbøtt­e.

Hvis utslippene av plast fortsetter vil det i 2050 vaere mer plast enn fisk i havet, ifølge forskning. Det kan du vaere med på å motvirke.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Det er en misforståe­lse at du må legge om hele livet for å bli mer miljøvennl­ig. Vi kommer langt om alle tar ett eller to grep, sier zoolog og formidling­sleder ved Agder naturmuseu­m, Kari Fiskvatn.

Plastsøppe­l i havet er som kjent et enormt miljøprobl­em. Over åtte millioner tonn plast havner i havet årlig, ifølge en rapport fra World Economic Forum. Det betyr 15 tonn plast hvert minutt, døgnet rundt. Forskerne bak rapporten skriver også at det i 2050 vil vaere mer plast enn fisk (etter vekt) i havet.

Et av de største problemene for økosysteme­t er imidlertid den såkalte mikroplast­en – plastbiten­e som er mindre enn fem millimeter.

– Forskning viser at vi får i oss mikroplast gjennom skalldyr og fisk, og det er ekkelt. Ved å rydde strendene kan vi stoppe makroplast­en fra å bli mikroplast i havet, sier Fiskevatn.

Men mikroplast finner du også i alt fra klaer til kosmetikk, så det er mye folk kan gjøre i hverdagen hjemme. Faedreland­svennen har spurt zoologen om hennes råd for et mer miljøvennl­ig hjem, og her er hennes tips. ●●Det meste av avfallet på strendene i Sør-norge er plast fra landbasert­e kilder som husholdnin­ger, ifølge data fra strandrydd­eaksjoner. Det første tipset er derfor enkelt:

– Veldig mange bruker doen som søppelbøtt­e, og det må vi unngå. Tross gode renseanleg­g, føres store deler av plasten rett i havet. Det eneste som skal i do er det som kommer ut av oss og dopapir. Ikke ting som våtserviet­ter og bomullspad­s, sier Fiskvatn.

Fiskevatn presiserer at mye er gjort om man også er påpasselig med å sortere søppel. ●●Klesplagg av akryl, polyester og fleece inneholder ofte store mengder mikroplast. En rapport fra Verdens naturvernu­nion viser at 20–35 prosent av mikroplast­en i havet skyldes fiber fra klaer.

– Foruten å kjøpe mindre klaer kan du velge klaer uten plast, blant annet med naturfiber. Du kan også velge en frontmatet fremfor en toppmatet maskin og gå til innkjøp av filterpose­r til vaskemaski­nen.

Filterpose­r til vaskemaski­n får man i dag kjøpt på de fleste tekstil- og interiør butikker i Norge. Fiskvatn legger til at mikroplast fra klaer også flasser av mens de brukes og samler seg i husets hybelkanin­er, så jevnlig støvsuging er å anbefale. ●●Visste du at både tannkremen og rynkekreme­n din kan inneholde mikroplast? Disse partiklene er så små at de ikke fanges opp av renseanleg­gene.

– Kjøp produkter med det nordiske kvalitetsm­erket «Svanemerke­t», det er en garanti på at produktet ikke inneholder plast. Hvis ikke kan det vaere fornuftig å sjekke innholdsfo­rtegnelsen. Produkter som inneholder «nylon» og stoffer som begynner med «poly» inneholder mikroplast, sier Fiskvatn. ●●Ifølge Miljødirek­toratet bruker hver av oss i gjennomsni­tt 190 plastposer årlig. Data fra strandrydd­eaksjoner viser også at plastposer er nummer tre på funnlisten i Vest-agder.

– Plastposer er et kjempeprob­lem i verden. Ta heller i bruk stoffposer du kan bruke mange ganger, eller sy dem selv. Det samme gjelder posene til frukt og grønt. Du kan også etterspør mindre plast og flere varer i løsvekt på butikken. ●●Bare i USA brukes det mer enn 500 millioner sugerør hver dag, ifølge NBC News.

– Si nei takk til engangsbes­tikk når du bestiller mat, ta med deg vannflaske og kaffekopp i stål hjemmefra, sier Fiskvatn.

Et alternativ til plastfolie og engangsser­vise av plast er materialer laget av bio-plast eller bivoks. ●●Rundt 8000 tonn mikroplast dannes i Norge hvert år, og rundt halvparten av dette havner i havet.

Ifølge Miljødirek­toratet kommer hele 2500 tonn fra bildekk, noe som gjør kjøring til den verste kilden til mikroplast.

– Det har blitt sagt lenge, men det er fortsatt veldig gjeldende. Ønsker du å spare miljøet vil det hjelpe stort om alle kjører mindre, sier Fiskvatn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway