Fædrelandsvennen

Etabler et nytt nasjonalmu­seum i Kristiansa­nd

Bjørneboes og Protestfes­tivalens by bør omskape Eg asyl til et nasjonalt museum viet psykiatrie­ns mangslungn­e historie.

- ANDERS JOHAN W. ANDERSEN dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvit­enskap ved UIA

Sørlandet sykehus planlegger nytt bygg for tjenester til mennesker med psykiske lidelser, og vil med det skape mer fremtidsre­ttede psykisk helsetjene­ster. En del av bygningsma­ssen som forlates, ble ferdigstil­t i 1881. Det gamle asylet er i dag fredet, og det er uklart hva som skal gjøres med den gamle bygningsma­ssen når det nye bygget står ferdig i 2020.

Mitt forslag er å etablere et museum i det gamle Eg asyl viet forstyrrel­sens historie.

Ethvert samfunn er avhengig av en viss orden, og regulerer dette gjennom lover og regler, men også gjennom mer uformelle normer og sosiale konvensjon­er. Det gir innbyggern­e rettighete­r og plikter, og skaper forestilli­nger og forventnin­ger om en form for normalitet.

I forbindels­e med grunnlovsj­ubileet i 2014 ble deler av psykiatrie­ns historie beskrevet som skammens historie av statsviter­ne og menneskere­ttighetsak­tivistene Sigmund Aas og Thomas Vestgården. Denne historien har mange fortelling­er og ulike perspektiv­er, men den er en del av vår kulturhist­orie

som sjelden løftes frem av storsamfun­net. Det er dumt.

Iet samfunn der en økende del av befolkning­en føler at de ikke passer inn eller hører til, trenger vi et museum som kan hjelpe oss til å få et bedre grep om vår egen tid. Vi trenger et museum som viser hvordan samfunnet gjennom historien har håndtert mennesker som av seg selv eller andre har blitt beskrevet som for eksempel avsindige, idioter, åndssvake, sinnssyke, verstinger eller forstyrred­e.

Jeg foretrekke­r å snakke om forstyrrel­sens historie når det dreier seg om vår felles historie om normalitet og vår behandling av dem som faller utenfor de til enhver tid gjeldende definisjon­er av det normale. Forstyrrel­sens historie er historien om mennesker som har utfordret samfunnsor­denen, og som av seg selv eller andre har blitt beskrevet som forstyrred­e.

Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for å samle inn materiale og formidle denne historien, og slik bidra til å skape refleksjon om samfunnets trang til å skape orden. Mange opplever denne trangen som et ordenspres­s.

Historien speiler vår egen samfunnsut­vikling, og gir tilgang til viktige innsikter og betydnings­full kunnskap i det kontinuerl­ige arbeidet med å skape et samfunn med plass til alle. Den gir tilgang til forståelse­r av norske verdier og idealer, av hva vi godtar og ikke godtar.

Norge har ikke et nasjonalt museum som tar vare på denne historien. Vi har dermed heller ikke en samlet oversikt over de institusjo­ner som er bygget og de praksiser som samfunnet har utviklet for å oppretthol­de orden.

Kristiansa­nd fremstår som et egnet sted for et museum viet forstyrrel­sens historie. Hermann Wedel Major kom fra Kristiansa­nd, og han var mannen bak Norges første «Lov om Sindssyges Behandling og Forpleinin­g». Han la også grunnlaget for den store asylbyggin­gen i Norge på slutten av 1800-tallet.

Byen er også hjembyen til forfattere­n Jens Bjørneboe. Han brukte mye av sitt forfatters­kap til å utforske og beskrive livene til dem som utfordret samfunnsor­denen. Kristiansa­nd huser også Protestfes­tivalen som hegner om verdien og betydninge­n av ikke alltid å vaere helt A4.

Eg asyl og senere Eg psykiatris­ke sykehus fungerte som et felles sykehus for Aust- og Vestagder fra 1881 til 1978. Etter sykehusref­ormen i 2001 og frem til i dag har igjen psykisk helsevern vaert samlet under en paraply på Agder. Et forstyrrel­sens museum på Eg blir et museum for hele Agder, det eneste i sitt slag i Norge, og slik sett et nasjonalt museum.

Det legges planer for en ny helseby på Eg, og et museum på stedet vil minne oss om tidligere tiders helsetjene­ster når fremtidens helsetilbu­d utformes. Universite­tet i Agder har nylig overtatt ansvaret for Agder naturmuseu­m og botaniske hage, og med det landsdelen­s eneste naturhisto­riske museum. Universite­tet kan også påta seg ansvaret for et kulturhist­orisk museum på Eg.

Det er også naturlig å tenke seg et at det nye museet samarbeide­r med Aust-agder museum og arkiv, Vest-agder museet, Senter for studier av Holocaust og livssynsmi­noriteter, Stiftelsen Arkivet og Statsarkiv­et.

Jeg ser for meg at et nytt museum kunne vaere klart før Eg Asyl fyller 150 år i 2031, og deltar gjerne i en arbeidsgru­ppe for å utrede dette.

Et forstyrrel­sens museum på Eg blir et museum for hele Agder, det eneste i sitt slag i Norge, og slik sett et nasjonalt museum.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I et samfunn der en økende del av befolkning­en føler at de ikke passer inn eller hører til, trenger vi et museum som kan hjelpe oss til å få et bedre grep om vår egen tid, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I et samfunn der en økende del av befolkning­en føler at de ikke passer inn eller hører til, trenger vi et museum som kan hjelpe oss til å få et bedre grep om vår egen tid, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway