Fædrelandsvennen

Kan holde seg kaldt to måneder til

Meteorolog Tarjei Breiteig tror vi vil få kaldere vaer og mindre nedbør enn normalt i Agder i én til to måneder framover.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette er egentlig litt komplisert, understrek­er Tarjei Breiteig, meteorolog hos Agder Energi.

Han forklarer at sterke vestlige vinder går i bane 50 kilometer over oss, i stratosfae­ren. Når store luftbølger treffer disse vindene, kan de vestlige luftstrømm­ene bryte sammen.

POL-LAVTRYKK

Sammenbrud­dene legger da føringer for lavtrykken­e over Skandinavi­a, og lavtrykken­e begynner å gå mer i retning mot Sør-europa.

– Da vil flere små lavtrykk fra polområdet komme inn over oss og danne kald luft, forklarer meteorolog­en.

Han sier at dette historisk sett i 75 prosent av tilfellene fører til en to-månederspe­riode med i snitt lavere temperatur og mindre nedbør enn det som er normalen.

1–2 MÅNEDER IGJEN

Ifølge Breiteig har vi akkurat innledet en slik periode nå – her i Skandinavi­a og på Sørlandet. Vi kan dermed forvente én til to måneder med den nevnte vaertypen.

– Vi kan få milde dager også – og dager med nedbør. Noen dager blir milde, noen blir kalde. Men summen av det hele blir at det i snitt vil bli mindre nedbør og lavere temperatur en normalt, oppsummere­r han.

– Vi har hatt mye større snøfall i deler av Agder i det siste enn det har vaert på 50 år. Ting tyder nå på at nedbøren reduseres betrakteli­g framover, i én til to måneder til. Til helga meldes det eksempelvi­s om iskaldt vaer på kontinente­t, fortsetter meteorolog­en.

– BRA FOR AGDER ENERGI?

– Er dette bra for Agder Energi?

– Vi lever jo av nedbør, så når nedbøren stopper mister vi råvaren vår.

– Samtidig blir det vel faerre linjer som ryker som følge av snøtunge traer?

– Sånn sett er det positivt. Agder Energi Nett og mange strømkunde­r har hatt en ekstremt krevende situasjon som følge av dette, sier meteorolog­en.

Agder Energi planlegger sin kraftprodu­ksjon og sin øvrige beredskap ut fra blant annet vaermeldin­gene til Breiteig.

STØTTER VARSELET

Bjart Eriksen, statsmeteo­rolog ved Meteorolog­isk institutt, forteller at fenomenet som Tarjei Breiteig beskriver kalles «sudden stratosphe­ric warming», eller «plutselig stratosfae­risk oppvarming» på norsk.

– Temperatur­en kan stige flere titalls grader, 20–40 grader, oppe i stratosfae­ren – i hele stratosfae­relaget, forklarer han.

Stratosfae­ren påvirker troposfaer­en. Troposfaer­en strekker seg fra bakkenivå og til cirka 15 kilometers høyde over oss. Det er der vaeret blir til, hvor skyer blir til og nedbøren dannes.

– Jeg støtter Tarjei Breiteig og hans uttalelser om hvordan stratosfae­ren oppfører seg nå. I de fleste tilfeller blir vaeret kaldere og tørrere. Usikkerhet­smomentet er hvor lenge fenomenet vil vare, sier Eriksen.

NYTTIG FOR INDUSTRIEN

– Hvem er denne vaerinform­asjonen nyttig for?

– Blant andre Agder Energi kan jo planlegge sin produksjon. Kraftkreve­nde industribe­drifter, som ikke har kontinuerl­ig produksjon, kan justere produksjon­en i henhold til strømprise­ne. Plutselig stratosfae­risk oppvarming fører til at strømprise­ne går opp, fordi folk flest bruker mer energi til oppvarming når det blir kaldere, sier meteorolog­en.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Håkon og Laila Kildebo nøt vinter og sol under en spasertur ytterst på Tangen i Kristiansa­nd mandag formiddag forrige uke.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Håkon og Laila Kildebo nøt vinter og sol under en spasertur ytterst på Tangen i Kristiansa­nd mandag formiddag forrige uke.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Tarjei Breiteig er meteorolog hos Agder Energi. Her peker han på et vaerkart.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Tarjei Breiteig er meteorolog hos Agder Energi. Her peker han på et vaerkart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway