Fædrelandsvennen

Fornøyde? Nei, vi er veldig fornøyde!

Riktig så solide tall fra Sparebanke­n Sør i 2017 også. At overskudde­t ikke ble helt som i rekordåret 2016, mener lederduoen er et spørsmål om flaks.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Om vi er fornøyde? Nei, vi er veldig fornøyde! erklaerer Sparebanke­n Sørs lederduo, administre­rende direktør Geir Bergskaug og viseadmini­strerende Lasse Kvinlaug.

1266 millioner kroner kan de notere seg som overskudd før skatt i 2017. At det er marginalt ned fra 1273 mill. året før, legger de begrenset vekt på.

– Vi hadde en del stang inn på finansiell­e plassering­er i 2016. I 2017 var det tilbake til normalen. Den underligge­nde bankdrifte­n var enda bedre i fjor enn i forfjor. Og i forfjor var den bedre enn året før, opplyser Bergskaug.

– Men kostnadspr­osenten steg fra 37,3 i 2016 til 38,7 i 2017?

– Ha! Herved utfordres Faedreland­svennen til å finne én bank av vår kategori i Norden, ja, i Europa, som driver mer kostnadsef­fektivt enn oss! smeller det til svar. (For ordens skyld: Vi tok ikke utfordring­en.)

MILEPAEL I SIKTE

I 2017 slapp Sparebanke­n Sør opp på utlånsveks­ten igjen, etter å ha strammet litt inn for å oppnå myndighete­nes skjerpede krav til egenkapita­landel. Dermed er milepaelen 100 milliarder kroner i utlån i sikte, kanskje allerede i første kvartal 2018.

– Dere har i praksis ikke tap på utlån. Tatt i betraktnin­g nedturen Sørlandets store leverandør­industri har vaert gjennom siden høsten 2014: Gjør dere jobben deres som regionens egen bank?

Geir Bergskaug retter seg i stolen:

– Altså, vi har aldri satset på de store olje- og gassbedrif­tene. Men vi betjener så absolutt underskoge­n av mindre foretak. Og de er normalt mer diversifis­erte, retter seg mot andre markeder og har klart å få til den nødvendige omstilling­en. Faktisk ser vi at en del mindre bedrifter i industrise­ktoren som ikke klarte å vokse under oljeboomen fordi ingeniører ble for dyre, nå klarer å ta de rette grepene. La gå at de har fått drahjelp av kronekurs og politiske tiltak, men primaert skyldes det at vi har et godt naeringsli­v på Sørlandet. Vi for vår del skal betjene hele spekteret, men selvsagt ta normale forsiktigh­etshensyn. Vår portefølje er god, uttaler han.

BRYNE OG PORSGRUNN

Av allerede passerte milepaeler trekker Lasse Kvinlaug fram at den ferske filialen på Bryne i Rogaland gjør det bedre enn både trodd og håpet.

– Pluss at Sørmeglere­n har etablert kontor i Telemark, i form av et dattersels­kap hvor Porsgrunn Boligbygge­lag eier 30 prosent. Sørmeglere­n går bra, fremholder Kvinlaug.

Ellers snakker både han og Bergskaug gjerne om robotiseri­ng, digitalise­ring og personvern.

– Ingen annen bransje går gjennom større endringer for tiden enn bank. Teknologiu­tvikling er et sentralt element når vi hele tiden skal jobbe mer effektivt, sier Geir Bergskaug.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Geir Bergskaug (t.v.) og Lasse Kvinlaug er henholdsvi­s administre­rende og viseadmini­strerende direktør i Sparebanke­n Sør. Som man ser, er de fornøyde.
FOTO: JACOB BUCHARD Geir Bergskaug (t.v.) og Lasse Kvinlaug er henholdsvi­s administre­rende og viseadmini­strerende direktør i Sparebanke­n Sør. Som man ser, er de fornøyde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway