Fædrelandsvennen

Rett og slett for billig for nordmenn?

Norske bilkjøpere er ikke som andre rundt i Europa. Vi kjøper gjerne biler til godt over en halv million kroner, og smiler forsiktig avvisende når det finnes en fullblods suv til halve prisen.

- TEKST: TOR MJAALAND

På Island, i Tyskland og Italia har jeg de siste årene stadig støtt på Dacia Duster, billig-suven, eller fornuft-suven, om du vil. I Norge ble det solgt 110 Duster i fjor, i Kristiansa­nd fem.

Nå er den kommet i helt ny, men gjenkjenne­lig versjon, solid utstyrt, langt mer stillegåen­de, men fortsatt peker den nese til konkurrent­ene når det gjelder prisnivå. Klarer du deg med enkleste versjon og forhjulstr­ekk betaler du 205.000 kroner. Ønsker du toppmodell­en med firehjulst­rekk, 360 graders kamera, navigasjon, ryggekamer­a, ledlys, blindsonev­arsling og cruisekont­roll, må du ut med 295.00 kroner.

VELPRØVD MOTOR

Det er noe forbasket aerlig og ujålete ved Dacia Duster. I tillegg er bilen blitt langt bedre i tredje generasjon enn i de to foregående. Og når du får høre at det sitter den samme velprøvede dieselmoto­ren fra Renault/nissan i bilen som du finner i flere av utgavene til Mercedes, blir du kanskje litt mindre avvisende.

Historikke­n rundt Dacia er enkel og grei. Renault ønsket å lage en bil til en fornuftig pris bygget på velprøvde Renault-deler. De sparer penger på ikke å utvikle selv, la fabrikken til Øst-europa og har solgt totalt rundt to millioner Dacia-biler. Til Norge er det bare Duster som tas inn, den er produsert i over en million eksemplare­r.

MER ENN PRISLAPPEN

Hvilke gode grunner, utenom den aller beste, nemlig prislappen, er det for å ta en naermere titt på Dacia Duster? Framkommel­ighet på vanskelig føre og ulendt terreng, er en grunn. En biljournal­ist hevdet at Duster er det naermeste du kommer en traktor på dette området. Høy bakkeklari­ng, mulighet til å låse i 4X4-posisjon og lite overheng gjør bilen til en gladgutt under tøffe forhold.

Men også på vanlige veier, der de fleste av oss stort sett holder oss, er nye Duster blitt en lengt bedre bil. Vi har nevnt støynivået som er blitt behagelig lavt sammenlikn­et med forrige modell. Den nye elektriske servostyri­ngen er presis og gjør bilen svaert lettkjørt. Setene er nye med bedre sidestøtte, rattet kan justeres i høyde- og lengderetn­ing, og den 6-trinns manuelle girkassen i bilen vi prøvde er presis. Mulighet for automatgir er nå til stede, men bare på den forhjulsdr­evne utgaven.

LAVT FORBRUK

Duster fås med 110 hester diesel som vi prøvde og med 125 hester bensinmoto­r. Den drøyt 1300 kilo lette bilen blir selvsagt ingen racer med 110 dieselhest­er, men er kvikk og grei både i bytrafikk og når du passerer 100 km/t på motorveien. Et godt argument for å velge dieselmoto­ren er imponerend­e lavt forbruk på 0,45 liter på mila, og dermed også lavt Co2-utslipp.

Dacia Duster bør kunne fungere som en kompakt familie-suv. Plassen både foran og bak er helt OK, litt over 400 liter bagasjerom

er heller ikke så verst.

OK, du får ikke elektrisk justerbare seter, børstet aluminium eller edeltre innvendig, om du velger Dacia Duster. Men bilen virker solid, godt skrudd sammen og burde gi mer enn god valuta for det du betaler.

Vi skal ikke påstå at bilkjøpere som ikke vurderer Duster er noen «duster». Men kjøper de den rumenske Nissan-renault-bilen får de antagelig råd til en god del annet enn ny bil. Det er jo også et poeng.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Slik ser tredje generasjon Dacia Duster ut. Her får du mye bil og mye framkommel­ighet for pengene.
FOTO: TOR MJAALAND Slik ser tredje generasjon Dacia Duster ut. Her får du mye bil og mye framkommel­ighet for pengene.
 ?? TOR MJAALAND FOTO: ?? Nye seter i forhold til forgjenger­en øker komforten betrakteli­g.
TOR MJAALAND FOTO: Nye seter i forhold til forgjenger­en øker komforten betrakteli­g.
 ??  ??
 ?? TOR MJAALAND FOTO: ?? Bagasjerom med fin innlasting­shøyde og rimelig bra med plass.
TOR MJAALAND FOTO: Bagasjerom med fin innlasting­shøyde og rimelig bra med plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway