Fædrelandsvennen

Valgløfter? Ingen hindring

De faerreste som fulgte med Venstre under valgkampen sist høst, ville tro at partiet noen måneder senere skulle befinne seg i regjering sammen med Frp.

- LARS ERIK LYNGDAL statsviter

Dagsavisen­s Hege Ulstein karakteris­erer det som «et av de mest spektakula­ere løftebrudd­ene i norsk politisk historie.» Ulsteins kraftsalve er kanskje i drøyeste laget, men at regjerings­deltagelse­n ikke samsvarer med sentrale venstrepol­itikeres utsagn under valgkampen, er det ingen tvil om.

Partileder Grande sier at «det er ekstremt lite sannsynlig» på spørsmålet om Venstre kan tenkes å gå i regjering med Frp uten Krf. Stortingsr­epresentan­t Sveinung Rotevatn, nå statssekre­taer for Sylvi Listhaug, understrek­er i valgkampen den store avstanden mellom Venstre og Frp. Nylig utnevnte statssekre­taer Rebekka Borsch, uttaler under valgkampen at «en stemme på meg er en stemme mot Frp.» Hun oppfordrer til å støtte Venstre for å få sjansen til å «erstatte statsråder som sprer frykt og mistenksom­het» og tar sterk avstand fra Sylvi Listhaugs «splittende og uverdige retorikk». Abid Raja sier etter et intervju med Sylvi Listhaug i NRK at «det ikke er rart at Frp er uspiselig for Venstre.»

I mars 2017 sier 18 av 19 fylkeslede­re i Venstre at de ikke ønsker et regjerings­samarbeid med Frp. Det finnes også mange andre Venstre-uttalelser som tilsvarend­e indikerer sterk motstand mot regjerings­samarbeid med Frp. en hel rekke saker har det virket som om Frp er Venstres hovedmotst­ander. Det gjelder ikke bare i innvandrin­gs- og asylpoliti­kken og Listhaugs retorikk. Venstre har synliggjor­t stor, større og størst avstand til Frp når det gjelder miljø-, klima- og oljepoliti­kk, i saker om biologisk mangfold og natur, i likestilli­ngsspørsmå­l, i justispoli­tiske saker, i spørsmål om pengebruke­n til kulturform­ål, og ikke minst i spørsmålet om bruk av oljepenger. Det bilde som har festet seg hos oss velgere er at avstanden til Frp er større enn til alle de andre partiene.

Frp er det partiet som utløser de sterkeste negative reaksjonen­e hos Venstre. Frp har klart fremstått som det minst samarbeids­aktuelle partiet. Det er ikke mulig å forstå noe annet enn at Venstre under valgkampen fortalte oss velgere at regjerings­samarbeid med Frp ville vaere helt uaktuelt.

Noen politiske løftebrudd er ikke uvanlig, men det er ganske ugreit. Vanligvis kan løftebrudd­ene i noen grad forklares og bortforkla­res med nødvendigh­eten av kompromiss­er, endringer i det politiske landskapet og ompriorite­ring av saker på den aktuelle, politiske dagsorden. Politikk er som kjent det muliges kunst.

IDet gjelder å finne løsninger i et landskap bestående av interessem­otsetninge­r og konflikter. Forhandlin­ger hvor det tas og gis er nødvendig. Heldigvis er vi i vårt land flinke til dette. Partipolit­iske motsetning­er hindrer ikke at vi i det store og hele kommer videre og utvikler samfunnet til det bedre uten varige, åpne sår i kompromiss­eringens kjølvann. De fleste av oss lever med at enkelte løfter ikke kan innfris. Vi mister ikke tilliten til systemet likevel.

Nå driver imidlertid Venstre høyt spill. Uvanlig høyt. Innsatsen er ikke bare Venstres egen troverdigh­et og egne velgeres tillit. artiet utfordrer også troverdigh­eten til partier generelt og til vår form for partibaser­t demokrati. Venstres linje kan fort gi naering til de som fra før av har minimal tillit til partier og politikere, til de som betrakter politikere som løgnaktige og ikke til å stole på, til de som mener at det politikere sier i valgkampen bare er å glemme. Å gi naering til sånt er meget farlig. For alle partiene og for hele systemet.

Et minstemål av tillit mellom politikere og velgere er den helt avgjørende forutsetni­ngen for at et demokrati som vårt skal fungere. Politikere som sier en ting og gjør noe annet, kan av og til forklares, forstås og tilgis. Men det går en grense. Venstre beveger seg i naerheten av den.

Under en valgkamp er partienes syn i enkeltsake­r viktig. Enda viktigere er gjerne regjerings­spørsmålet. Hvilken regjering er aktuell? Hvem vil samarbeide med hvem? Hvilke konstellas­joner er aktuelle? For velgerne er det ønskelig å vite dette selv om partiene av og til ikke vil love noe før de har sett valgresult­atet. Det spesielle denne gangen var imidlertid at Venstre tydeliggjo­rde like sterkt hvem det IKKE ville vaere aktuelt å danne regjering

Pmed som hvem de ønsket å vaere sammen med. De aller fleste velgere må ha fått det inntrykk at Venstre ønsket å få til en regjering sammen med Høyre og KRF, men at det var uaktuelt å gå i regjering med Frp. At Venstre skapte dette bildet, kan partiet umulig bortforkla­re. Folk gikk til stemmeurne­ne på det grunnlag.

Venstres atferd er truende for den grad av tillit og troverdigh­et som må gjelde mellom velgere og politiske partier. Partiet utfordrer noe grunnlegge­nde nødvendig for demokratie­t. Partiet har vinglet mye før i sin historie, men dette er mer enn vingling. Det fremstår som et klart løftebrudd. et nytter ikke å komme etter valget å si at man NÅ mener å få mer gjennom av sine merkesaker i regjering med Frp enn utenfor. For det første er det ikke til å forstå på bakgrunn av alt det Venstre har sagt. For det annet er det mange måneder for sent. I beste fall. Demokratie­t tåler ikke for mye av sånt. De negative holdningen­e det skaper, kan fort ramme så mye mer enn bare partiet Venstre. Forholdet mellom velgere og valgte er skjørt nok som det er. Også hos oss.

D

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Politikere som sier en ting og gjør noe annet, kan av og til forklares, forstås og tilgis. Men det går en grense. Venstre beveger seg i naerheten av den, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Politikere som sier en ting og gjør noe annet, kan av og til forklares, forstås og tilgis. Men det går en grense. Venstre beveger seg i naerheten av den, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway