Fædrelandsvennen

Vidar Udjus om Trump

-

Jeg føler matthet når erfarne politiske redaktører som Vidar Udjus, etter Trumps første år, fortsetter med overfladis­k raljering med alt han foretar seg, i synkron takt med hovedmedie­ne i USA og Norge siden lenge før han ble valgt.

●●Hva med et snev av politisk analyse?

Der var ikke tilfeldig at Trump vant valget. Store grupper, saerlig utenfor de mest urbane strøk på øst- og vestkysten av USA, var blitt grundig lei av sentrale politikere som manglet antenner nedover. Industri ble nedlagt, lønnsnivåe­t svekket, og den liberale elite tok definisjon­smakten over synspunkte­r det var «lov» å ha i saker som innvandrin­g, rase, kjønn.

Trump fikk faktisk flertall i hele 84% av USAS over 3000 counties, og han har dette første året i stor grad levert i forhold til sine løfter: Mange nye arbeidspla­sser og stor børsoppgan­g, skatterefo­rm, stor nedgang i illegal innvandrin­g, brudd med Paris-avtalen og mange verbale anslag mot medier og politisk korrekthet. De siste har brakt kommentari­atet til hysteriske høyder, men fryder Trumps mange tilhengere.

Demokraten­e, fremmedgjo­rt fra sine gamle kjernevelg­ere, har ingen konstrukti­v politikk å svare med, kun antipati mot presidente­n samler dem. Fortsetter denne giftige politiske atmosfaere­n, vil gjenvalg av Trump i 2020 fremstå som meget realistisk.

Mener Udjus at Hillary Clinton ville ha vaert et godt valg? Som utenriksmi­nister for Obama drev hun en skamløs utnyttelse av sin stilling til å skaffe ektefelle Bill skyhøye talehonora­rer, samle bistand (kalt «pay to play») til Clinton Foundation (i navnet en veldedig organisasj­on, men i realiteten et «slush fund» som gjør det mulig for Clintons og venner å føre et kongelig levesett).

Hun burde videre ha vaert stilt politisk til ansvar for å overse etterretni­ngsrapport­er om mulig angrep på Libya-ambassaden i Benghazi. Hun spilte også en sentral rolle i den lenge hemmeligho­ldte skandalen, Uranium-1, da Obama-adm. solgte 20% av USAS uranressur­ser til Russland, og store beløp strømmet til Clinton Foundation (og Bill). Så epost-skandalen. Skjeletter ramler stadig ut av skapene når kongressen nå gransker FBIS og justisdepa­rtementets suspekte aktivitet for å frikjenne henne. Tidligere krigshelt, general og Cia-direktør, David Pretaeus, fikk fengsel for en mye mer begrenset skjødesløs­het med klassifise­rt materiale.

Hadde #Metoo-kampanjen foregått i 1990-årene, ville nok hodene til både Bill og Hillary allerede da ha rullet ut av amerikansk politikk for godt.

JAN REINHARD HANSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway