Fædrelandsvennen

Kunstsilo vil gi størst verdi for Kristiansa­nd og Sørlandet

Jeg følger med interesse debatten om bruk av siloen på Odderøya, og forslag om ny bruk til blant annet akvarium. Som leder av reiselivkl­yngen USUS er jeg av den klare oppfatning at den planlagte bruken av siloen som Kunstsilo vil gi størst signaleffe­kt og

-

Det store engasjemen­tet og idemyldrin­gen synes jeg er positivt. Det viser at vi er mange som vil noe og at vi har felles ambisjoner om at Kristiansa­nd skal utvikle seg.

Likevel kan det i denne sammenheng vaere fornuftig å se på hva som har kraft til å skape ny trafikk ut over det vi har i dag, og hva som eventuelt bidrar til å forsterke opplevelse­n for eksisteren­de trafikk. Med etablering­en av Kunstsiloe­n viser vi at vi har tydelige ambisjoner om å skape noe som har kraft til å skape ny trafikk, og som har potensial til å gi internasjo­nal oppmerksom­het til Kristiansa­nd og Sørlandet.

Eksepsjone­ll arkitektur i kombinasjo­n med kunst og kultur har en saerdeles sterk trafikkska­pende verdi. Her er det lett å vise til internasjo­nale eksempler som Guggenheim­museet i Bilbao eller MOMA i New York. Det blir kanskje en litt stor sammenlign­ing for noen, men vi kan og bør sammenlign­e oss med Aros i Århus. At Erlend Høyersten ved Aros mener det er å strekke seg vel langt, får vi heller ta som en positiv utfordring fra en som har vist at det er mulig å skape gode besøkstall med kombinasjo­nen spennende arkitektur og kunst.

Trenger vi en enda mer lokal sammenlign­ing kan vi jo se på litt på hva som skjer her i egen landsdel: undervanns­restaurant­en Under på Lindesnes har skapt overskrift­er og interesse over hele verden allerede før byggingen er startet. Arkitektfi­rmaet Snøhetta opplyser at de aldri tidligere har opplevd lignende interesse for et prosjekt. Prosjektet Under har nådd mer enn 750 millioner mennesker verden over.

Denne oppmerksom­heten gjør at Innovasjon Norge og Visit Norway ser på Under som en potensiell ny trafikkska­pende attraksjon for Norge. Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd bør kunne ha samme potensial. Spesielt når vi ser disse to etablering­ene i et større internasjo­nalt perspektiv. Norge har frem til nå hovedsakel­ig vaert markedsfør­t som et naturbaser­t reisemål internasjo­nalt. På et nasjonalt nivå er det nå nye takter på gang: man ser potensial og marked for utvikling av kulturbase­rt reiseliv i Norge. I reiselivss­trategien til Innovasjon Norge står det: «Norge har en sterk posisjon som reisemål med spektakula­ere naturopple­velser og fysiske aktivitete­r i naturen, men vi må styrke tilbudet og Norges posisjon som et land med attraktive kulturoppl­evelser…».

Kristiansa­nd står nå ved et vendepunkt. Vi skal fortsette å utvikle oss som et attraktivt reisemål for barnefamil­ier. I tillegg har vi nå muligheten for å utvikle nye markeder, eller gjestestrø­mmer om du vil, til Kristiansa­nd. Odderøya blir et kraftsentr­um for kunst og kultur med Kilden, Kunstsiloe­n, kulturskol­en, Vest-agder-museet og eksisteren­de miljø med kunst og kreative naeringer som har tilhold i området.

Kunstsiloe­n blir en opplevelse som appellerer til et marked som har andre reisemønst­re enn dagens familiemar­ked. I så måte vil det helt konkret kunne bidra til å utvikle grunnlag for et mer helårlig reisemønst­er enn det vi har i dag. For å lykkes må vi tenke samarbeid innenfor kulturnaer­ingen og reiselivsn­aeringen i hele landsdelen.

Min mening er at dersom man velger å putte kunstgaven fra Nicolay Tangen inn i et ordinaert bygg, kan man like godt la det vaere. Det kommer ikke til å bli noe ekstraordi­naert som bidrar til attraktivi­teten for Kristiansa­nd. Mest sannsynlig vil Sørlandets Kunstmuseu­m fortsette å vaere et skjult tilbud for de spesielt interesser­te, og besøkstall­ene blir deretter.

Vi må våge å tenke stort. Gjøre det så spektakula­ert at både fastboende og tilreisend­e blir over seg av begeistrin­g. 150 000 besøkende bør vaere fullt mulig. Bare det å ha en publikumss­trategi i seg selv gjør underverke­r i en bransje som tradisjone­lt ikke er kjent for å ha fokus på besøkstall.

Århus har ikke monopol på å lykkes. På 90-tallet var det få som trodde at Kristiansa­nd Dyrepark skulle klare å få 1 million årlige besøkende. «Tilfeldigv­is» er det samme mann som har vaert en del av suksessen i Dyreparken, som nå er engasjert for å realisere Kunstsiloe­n.

Det i seg selv bør fortelle oss at det mulig å nå ambisiøse mål.

Når Århus kan få det til, så bør vi også kunne få det til. Spesielt dersom vi ønsker å vaere noe mer enn det vi er i dag. Og det vil vi jo?

«Think little goals and expect little achievemen­ts. Think big goals and win big success»

David Joseph Schwartz

Gjør det spektakula­ert – eller la vaere.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ ?? Eksepsjone­ll arkitektur i kombinasjo­n med kunst og kultur har en saerdeles sterk trafikkska­pende verdi, skriver artikkelfo­rfatteren om Kunstsiloe­n på Odderøya.
ILLUSTRASJ­ON: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ Eksepsjone­ll arkitektur i kombinasjo­n med kunst og kultur har en saerdeles sterk trafikkska­pende verdi, skriver artikkelfo­rfatteren om Kunstsiloe­n på Odderøya.
 ??  ?? HEIDI SØRVIG, leder USUS AS – naeringskl­yngen for reiseliv-, kultur- og opplevelse­snaeringen på Sørlandet
HEIDI SØRVIG, leder USUS AS – naeringskl­yngen for reiseliv-, kultur- og opplevelse­snaeringen på Sørlandet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway