Fædrelandsvennen

Fravaersgr­ense for voksne fra 2018?

-

Bedriftsfo­rbundet jubler over den godt fungerende fravaersgr­ensen og nedgangen i fravaeret på skolen. Spesielt for yrkesfagel­evene som skal ut i laere hos de små- og mellomstor­e bedriftene rundt om i det ganske land.

Nå mener forbundet det er på tide at Regjerings­partiene blir like modige hva angår fravaer for voksne i arbeidsliv­et. I 2018 skal Ia-avtalen reforhandl­es. Det kan bety milliarder i besparelse­r.

Vi mener det er på høy tid at også arbeidstak­erne betaler en liten egenandel for korttidsfr­avaeret og ønsker en karensdag, eller kutt i sykelønnen ned til 80 prosent. Vi gikk tidligere i høst ut med en ny analyse som viste at AS Norge kan spare 15 milliarder kroner på å få sykefravae­ret ned på svensk nivå. Om lag halvparten av våre medlemmer er lokale bedrifter med inntil fem ansatte. Ved hyppig fravaer får man en mye større belastning i produksjon­en enn i større bedrifter. Da vil det at én av de ansatte er borte til enhver tid vaere et kjempeprob­lem. En ukes fravaer koster i tillegg arbeidsgiv­ere rundt 15.000 kroner, mens den som er borte fra jobben, slipper «ustraffet» fra det. Er du ufør eller arbeidsled­ig får du 60 prosent av lønna, men hvis du er syk får du 100 prosent av den.

Evaluering­srapporten om fravaersgr­ensen fra Fafo viser at fravaeret for de elevene som er mest borte fra skolen er redusert med 30 prosent. På yrkesfag er dagsfravae­ret halvert, mens timefravae­ret er redusert med 40 prosent. I tillegg får faerre strykkarak­ter, og det er også faerre elever som slutter i løpet av skoleåret. Dette mener vi viser tydelig at det hjelper å stille krav. Vi tror samme logikk gjelder enten man sitter på skolebenke­n eller er ute i arbeidsliv­et. Ett år med fravaersgr­ensen har halvert dagsfravae­ret og redusert timefravae­ret med 40 prosent på yrkesfag. Bedriftsfo­rbundet mener det er en svaert kompleks problemsti­lling dette med sykefravae­r og sykelønn, men når sykefravae­ret er så høyt sammenlign­et med Sverige og andre Oecd-land, og utgiftene så høye, både for myndighete­ne og arbeidsgiv­ere, trenger man en annen ordning. Dette handler tilsvarend­e fravaersgr­ensen om hvilke krav man stiller til folk. Kravet om å vaere på jobben når du faktisk kan.

Det snakkes lite om reformer som får ned offentlig utgifter, men mye om at det må skapes flere arbeidspla­sser og at ingen må falle utenfor i skolen. Det norske sykefravae­ret koster AS Norge cirka 37 milliarder hvert år. Hvis Norge får sykefravae­ret ned på svensk nivå, kan man spare et sted mellom 15 og 18 milliarder kroner (tall fra Nyanalyse). Dette handler om velferdsst­atens fremtid. Generasjon­ene etter oss bør også få nyte godt av det offentlige­s tilbud, slik vår generasjon har gjort. Regjerings Perspektiv­melding burde vaere en vekker: Fra 2030 vil Norge mangle en inndekning på fem milliarder kroner i statsbudsj­ettet hvert år. Bedriftsfo­rbundet mener derfor man må sette arbeidslin­jen først, stille krav, og lage ordninger hvor det virkelig vil lønne seg å gå på jobben.

Vi mener Regjeringe­n står overfor et veivalg. Tør de ta i bruk modige virkemidle­r, som de har gjort med fravaersgr­ensen i skolen, eller vil de fortsette dagens kurs? Både Høyre og FRP har hoppet bukk over sykelønnss­pørsmålet før valgkampen. Men nå etterlyser vi at de kommer i gang med arbeidet så fort som mulig. I 2018 skal Iaavtalen altså reforhandl­es. Muligheten til å gjøre endringer i et fastgrodd og kostbart system er nå. Det er ikke sikkert de får muligheten senere. ATLE THORSTENSE­N Regionlede­r, Bedriftsfo­rbundet Sør

Det norske sykefravae­ret koster AS Norge cirka 37 milliarder hvert år.

 ?? FOTO: OLA A. THORSET ?? Ved hyppig fravaer får man en mye større belastning i produksjon­en enn i større bedrifter, skriver innsender.
FOTO: OLA A. THORSET Ved hyppig fravaer får man en mye større belastning i produksjon­en enn i større bedrifter, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway