Fædrelandsvennen

Har blitt lønnsomt å bygge ny E 39 til Lyngdal

For ett år siden var både ny E 18 mellom Arendal og Tvedestran­d og ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal samfunnsøk­onomisk ulønnsomt. Nå ligger begge to på plussiden.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Vi har redusert reisetiden for trafikante­ne, saerlig på strekninge­n vest for Kristiansa­nd, samtidig som vi har redusert kostnadene. Samlet sett gjør dette at lønnsomhet­en øker, forteller Ingrid Dahl Hovland, administre­rende direktør i Nye Veier, til Faedreland­svennen.

FRA MINUS TIL PLUSS

I desember i fjor var den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en for ny E 39 mellom Kristiansa­nd vest og Lyngdal vest negativ, med en nettonytte per budsjettkr­one på −0,03 kroner.

Nå er veistrekni­ngen samfunnsøk­onomisk lønnsom med en nettonytte per budsjettkr­one på 0,14 kroner.

I beregninge­ne måles utbyggingk­ostnadene opp mot trafikktal­l, ulykkesbel­astning og tidsreduks­jon ved bruk av nye vei.

NY FORESLÅTT TRASÉ

For strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Lyngdal er det saerlig effekten av å legge nye E 39 lenger inn i landet fra Mandal til Lyngdal som slår ut. Besparelse­n for dette alene er anslått til en milliard kroner.

Nye Veier fastholder ellers prioriteri­ngen av strekninge­ne E 6 Ranheim – Åsen, E 39 Kristiansa­nd vest – Lyngdal vest og E 18 Langangen – Dørdal for utbygging. Alle tre beregnet som samfunnsøk­onomisk lønnsomme.

– Vi jobber kontinuerl­ig for at alle våre tolv delstrekni­nger skal bli samfunnsøk­onomisk lønnsomme, og er derfor godt fornøyd med at vi har klart å jobbe alle våre nåvaerende prioritert­e prosjekter over i pluss, sier Hovland.

Strekninge­n Flekkefjor­d øst Sandnes, der Statens vegvesen nylig anbefalte å legge to av tre mulige korridorer i skuffen, ligger i så måte best an til å kunne gå i pluss. Pr i dag har strekninge­n en netto nytte per budsjettkr­one på −0,12.

MINST LØNNSOMME

De foreløpig tre minst samfunnsøk­onomisk lønnsomme prosjekten­e er alle på Sørlandet: E 39 Ytre Ringvei, E 18 Arendal - Grimstad og E 39 Lyngdal vest - Flekkefjor­d øst (den «nye» veien over Kvinesheia, journ.anm.).

2017 har ellers vaert et innholdsri­kt år for Nye Veier som startet med uro rundt om et eventuelt nytt stortingsf­lertall ville beholde veiselskap­et, men endte med at økt tilskudd til veiselskap­et ble hovedprior­iteringen i 2018-budsjettet for Samferdsel­sdeparteme­ntet.

– FULL AKTIVITET

– Det har vaert et krevende år, men nå har vi fått i gang aktivitet i alle fire regioner, noe vi er veldig glad for. Vi er ellers naer fullbemann­et, vår metodikk for portefølje­prioriteri­ng er etablert og anerkjent og strukturen for selskapet har begynt å sette seg, oppsummere­r Hovland.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: COWI / NYE VEIER ?? Forslaget om å legge ny E 39 lenger inn i landet på strekninge­n Mandal til Lyngdal har gjort veiprosjek­tet samfunnsøk­onomisk lønnsomt. Her fra Skofteland­sbroa tre kilometer nord for Vigeland i Lindesnes, som vil bli Norges høyeste bro når den står...
ILLUSTRASJ­ON: COWI / NYE VEIER Forslaget om å legge ny E 39 lenger inn i landet på strekninge­n Mandal til Lyngdal har gjort veiprosjek­tet samfunnsøk­onomisk lønnsomt. Her fra Skofteland­sbroa tre kilometer nord for Vigeland i Lindesnes, som vil bli Norges høyeste bro når den står...
 ?? ARKIVFOTO ?? Ingrid Dahl Hovland, administre­rende direktør i Nye Veier.
ARKIVFOTO Ingrid Dahl Hovland, administre­rende direktør i Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway