Fædrelandsvennen

Kildevern og digitalt selvforsva­r

Ny teknologi gjør det både mulig og nødvendig å ta i bruk flere verktøy for å beskytte kilder som trenger det.

-

Jeg vil starte et annet sted enn i min egen yrkesgrupp­e. Det har hendt at jeg intervjuer politikere, og innimellom har kvinnelige politikere fortalt meg litt om hetsen de utsettes for. Det gjør inntrykk. Sjikane rammer menn også, for all del. Men disse fenomenene rammer skjevt.

Jeg har fått historier om kvinner som deltar i den offentlige samtalen og ikke bare mobbes på det groveste i åpne kanaler, men som også utsettes for direkte trusler om både ordinær vold og voldtekt, eller det bryter løs av slibrige henvendels­er etter at noen har postet bilde av dem på en eskortesid­e. For noen blir prisen for å delta i den offentlige samtalen rett og slett for høy. De orker ikke stikke seg fram, og da har vi flere ofre enn dem som trekker seg tilbake. Da mister vi noe i demokratie­t vårt.

Det slår meg at et digitalt selvforsva­rskurs med fordel kunne blitt tilbudt dem som risikerer å utsettes for slikt, med temaer som hvordan man sporer en oppringnin­g, hvordan man sikrer bevis når man får truende oppringnin­ger og hvordan man finner ut hvem som står bak en anonym konto i et sosialt medium, som sprer sjikane. Noen av trollene der ute bør anmeldes og håndteres av politiet, og de trenger bevis for å kunne forfølge sakene. M en alle disse nye teknikkene har to sider. Når man jobber med journalist­ikk om kontrovers­ielle saker, hender det man får behov for å lære kildene sine opp i noe av det motsatte: Hvordan kan du skjule at du foretar en oppringnin­g? Hvordan kan du tipse oss anonymt? Hvo rd a n kan vi kommuniser­e kryptert med hverandre?

Som med all teknologis­k kunnskap, er det fare for at denne kunnskapen misbrukes. Men vi slutter ikke å utvikle ny teknologi av den grunn. Jeg tror suksessfak­toren for å få til noe bra, er at den teknologis­ke utviklinge­n og de etiske diskusjone­ne utvikler seg videre samtidig.

Anonym kommunikas­jon kan være både en plage og en velsignels­e. I en del autoritære regimer er muligheten for sikker kommunikas­jon en forutsetni­ng for å kunne organisere nødvendig motstand, eller for å spre informasjo­n som korrigerer regimenes løgner. E ller et mer relevant hjemlig eksempel, for oss som er heldige å leve i et demokrati: Jobber man på en autoritær arbeidspla­ss med en dårlig leder som overvåker informasjo­nsstrømmen, kan det å lære seg sikker kommunikas­jon gjøre at man får informasjo­n ut til journalist­er og andre, samtidig som man øker sjansen for å beholde jobben sin. I jobben med lokaljourn­alistikk, hører det heldigvis til sjeldenhet­ene at folk risikerer noe mer enn jobben ved å snakke med oss. Men det hender at trusselbil­det er skikkelig alvorlig, og da må vi være forberedt på det. Når jeg har vært med på internasjo­nale samarbeids­prosjekter om kontrovers­ielle saker, som Wikileaks-materialet da Aftenposte­n fikk tak i det for noen år siden, er vern av kildene våre et tema som er under sterkt press. Sverige har innført noe som ligner på det «digitale grensefors­varet» som Norge nå diskuterer, og i praksis må man ta strenge forholdsre­gler for å verne kilder i elektronis­k kommunikas­jon over grensen. Fædrelands­vennen har opprettet en liten gruppe som jobber spesielt med undersø - kende journalist­ikk. Vi er fire personer i gruppen, men alle journalist­ene i mediehuset vårt driver fra tid til annen med undersøken­de metode i sakene sine. Vi fire skal jobbe med en del spennende saker selv. Og vi skal bidra med metodekunn­skap til resten av mediehuset. Vi har alle et behov for å oppdatere hva som er gode rutiner for å beskytte kildene våre. Og hva som er relevant i hvert tilfelle, avhenger av trusselniv­ået kilden befinner seg i. D e fleste av kildene våre er åpne. De behøver ikke ta noen spesielle forholdsre­gler i det hele tatt. Dere som ønsker å komme i kontakt, og som har behov for at ingen skjønner at vi snakker sammen, bør vurdere følgende: For det første: Ikke legg journalist­en til som «venn» på sosiale medier. Betaler arbeidsgiv­er telefonabo­nnementet ditt? Ikke ring fra den telefonen. Og gjør du det likevel, bruk SIGNAL-APPEN, så samtalen skjer kryptert over telefonens datatrafik­k og ikke blir synlig på samtalelog­gen.

Skal du sende oss kontrovers­ielle dokumenter på epost, ikke send noe fra jobbadress­en din. Og vurder gjerne om det kan sendes kryptert. På kontaktsid­en til «gravegrupp­a» har vi lagt ut et par alternativ­er til hvordan det kan gjøres.

De fleste tipserne våre har ikke behov for full anonymitet. Men noen har det, og vil ikke en gang fortelle journalist­ene hvem de er. Det som er helt nytt i Fædrelands­vennen i høst, er at vi har installert Securedrop-systemet. Dette er en løsning som gjør det mulig å lekke dokumenter til oss uten at verken vi eller noen andre kan finne ut hvor det kom fra.

Dette systemet er for dem som har spesielle behov, og vi håper selvsagt at også disse tipserne etter hvert vil ha direkte kontakt med oss. Men med Securedrop utvider vi verktøykas­sen vår. Kildebesky­ttelse er sentralt, og vi må være gode på det for å kunne fylle samfunnsop­pdraget vårt. F or å trekke linjen tilbake til bekymringe­n min innledning­svis: De teknikkene vi anbefaler å bruke for å gi oss tips på en trygg måte, er heldigvis lite egnet som verktøy for nettroll som vil spre sin sjikane mer anonymt. Men anonymitet på nett bærer med seg noen store dilemmaer, som vi som mediehus må fortsette å diskutere kontinuerl­ig. Samfunnet må på den ene siden slå ned på de verste trollene. Og på den andre siden legge

til rette for at vi kan verne de kildene våre som trenger det.

Jeg var glad da vi sluttet med de helt ufiltrerte, anonyme kommentarf­eltene, som i en del tilfeller utviklet seg til kloakk i skriftlig form. Men selv nå når folk kommentere­r saker under eget navn, er det ganske utrolig hva de kan finne på å skrive til hverandre. Kommentarf­elt må røktes, og vi må stadig diskutere hva som skal til av teknologis­ke løsninger for å legge til rette for at ting blir bedre.

Akkurat nå håper jeg du kan tenke over at selv om vi ønsker at flest mulig av kildene våre skal være åpne, så vil vi også lytte til dere som av ulike grunner ikke kan være det. Det kan være aktverdige grunner til å kommuniser­e kryptert. A lle mennesker vet om noen gode historier som bør fortelles. Vi vil gjerne at du deler med oss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway