Fædrelandsvennen

Venstre, hva nå?

- BJØRN D. SOLBERG medlem Lillesand Venstre

De store taperne ved årets stortingsv­alg var Arbeiderpa­rtiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

IAp ser man alvorlig på det svake resultatet, ca. 27 % oppslutnin­g. Man vil ha intern opprydding/evaluering. Noen snakker om havarikomm­isjon. I KRF er man også misfornøyd med et resultat litt over sperregren­sen. Der vil man snu alle stein for å finne årsaken, inkludert å vurdere partileder­ens stilling.

I Venstre derimot, er man strålende fornøyd med et elendig resultat et par tiendeler over sperregren­sen. Der i gården er det ikke snakk om hva som gikk galt. Der er gleden og tilfredshe­ten bortimot grenseløs. I gledesruse­n snakkes det til og med om regjerings­taburetter sammen med Erna og Siv.

Hvorfor reagerer Ap og KRF så forskjelli­g fra Venstre? Antagelig er det fordi Ap og KRF er seriøse partier som har hatt høyere ambisjoner enn Venstre. De har, i motsetning til Venstre, også vært villige til å innse at både budskap og budbringer­e ikke har vært bra nok. I Venstre har man hatt puslete ambisjoner, noe som har ført til et puslete valgresult­at.

Som Venstreman­n føler jeg meg akkurat nå som medlem av et parti for politiske husmenn og leilending­er. Et «stå med lua i handa-parti» som er strålende fornøyd med de velgersmul­ene som har falt fra de store og ambisiøse partiers bord.

13. september kunne vi lese på første side i Aftenposte­n om en Høyremann som hadde holdt seg for nesen da han taktisk stemte Venstre for å beholde Erna som statsminis­ter. Jeg holdt meg ikke for nesen da jeg stemte Venstre og for partiets førstekand­idat. Ikke bare det, jeg oppfordret andre til å stemme Venstre. Og ikke bare det, jeg oppfordret andre til også å melde seg inn i partiet.

Allikevel må jeg innrømme at jeg hadde et lite håp om at Venstre ikke ville klare sperregren­sen. Jeg håpet at et resultat under sperregren­sen ville føre til en «spyling av dekket» og til valg av en partiledel­se med ambisjoner om å gjenreise Venstre som et slagkrafti­g, sosiallibe­ralt, statsbæren­de folkeparti.

Mitt håp brast. Nå frykter jeg at Venstre i overskueli­g fremtid igjen vil fremstå, ikke som parti, men som en sint og agiterende miljøverno­rganisasjo­n i ambisjonsl­øst stabilt sideleie på sperregren­sen. Jeg frykter at man vil fortsette å drive med dataspill på telefonen under viktige forsvarsde­batter.

Det fabuleres om å gå inn i regjeringe­n Høyre/frp som en marginalis­ert statist (man innbiller seg vel ikke at Frp vil gi Venstre noen dominerend­e rolle i den sammenheng­en?). Det vitner om en utrolig kortsiktig­het på grensen til det uansvarlig­e. Kanskje kan man oppnå noen små seire. Kanskje kan enkelte fra partiledel­sen få sole seg i glansen en kort tid på en statsrådst­aburett, men det er ikke det viktigste nå.

Det viktigste nå er å innrømme et elendig valgresult­at, slik Arbeiderpa­rtiet og Kristelig Folkeparti har gjort, og starte gjenoppbyg­gingen av partiet som et synlig sosiallibe­ralt folkeparti både i partiorgan­isasjonen og på Stortinget. Det er bare to år til kommuneval­get. I lokallagen­e trenger vi en entusiasti­sk sentral partiledel­se som har mål og ambisjoner som kan engasjere oss. Landets eldste parti som var sentral i innføringe­n av parlamenta­rismen i Norge og som er en grunnstein for dagens demokrati og velferdsst­at, fortjener en bedre skjebne enn å ende opp som et ambisjonsl­øst sperregren­separti.

❞ Som Venstreman­n føler jeg meg akkurat nå som medlem av et parti for politiske husmenn og leilending­er.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jeg håpet at et resultat under sperregren­sen ville føre til en «spyling av dekket» og til valg av en partiledel­se med ambisjoner om å gjenreise Venstre som et slagkrafti­g, sosiallibe­ralt, statsbæren­de folkeparti, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Jeg håpet at et resultat under sperregren­sen ville føre til en «spyling av dekket» og til valg av en partiledel­se med ambisjoner om å gjenreise Venstre som et slagkrafti­g, sosiallibe­ralt, statsbæren­de folkeparti, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway