Fædrelandsvennen

Frifinner ledelsen i varslingss­ak

Veivesen-ansatte sier gjentatte varslinger om mislighete­r på trafikksta­sjonen ikke ble hørt. Interngran­skningen vil ikke kritisere ledelsen.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

I en ny rapport slås det fast at ledelsen på Arendal trafikksta­sjon – basert på «bekymrings­meldinger» fra kolleger – ikke hadde grunnlag for å mistenke den nå korrupsjon­ssiktede saksbehand­leren.

– Statens vegvesen dekker seg bak en personkonf­likt, sier Elisabeth Wang-hansen, tidligere vikar i veivesenet.

Hun var en av åtte nåværende og tidligere ansatte på Arendal trafikksta­sjon som i vinter stod fram i avisen Klassekamp­en.

De hevdet at de i en årrekke hadde varslet ledelsen om saksbehand­ler (40). Ingen ting hadde blitt gjort, var budskapet.

– UTFORDREND­E

Så startet Statens vegvesen selv etterforsk­ningen av mannen. Han mener han er uskyldig, men har mistet jobben.

Internrevi­sjonen slår fast at han tok i mot bestikkels­er fra skandalefi­rmaet Olsen Bil for å godkjenne falske salgsmeldi­nger og utstede førerkort.

Samtidig finner man ikke grunnlag for å hevde at ledelsen har blitt varslet om saken.

«Det er internrevi­sjonens oppfatning at personkonf­likten mellom enkelte ansatte og den aktuelle saksbehand­leren har gjort det ekstra utfordrend­e for ledelsen å skille varsler om kritikkver­dige forhold fra klager og henvendels­er som har sitt utspring i misnøye og personkonf­likter».

– SKUFFET

– Det ble altså en «personkonf­likt» når flere ansatte aner ugler i mosen, sier Elisabeth Wang-hansen til Fædrelands­vennen.

Hun er skuffet over å fortsatt ikke bli tatt på alvor.

– Jeg forstår ikke at de kan skrive at ledelsen ikke har noen skyld i dette, sier Wang-hansen.

I rapporten skriver internrevi­sjonen at ledelsen burde hatt bedre oversikt over hvilke systemer 40-åringen hadde tilgang til. Han hadde tilgang han ikke skulle ha hatt i sin jobb.

Videre mener de at noe av kritikken mot saksbehand­leren «kunne nok vært behandlet som indikasjon­er på at noe ikke var som det skulle være».

«Innholdet i bekymringe­ne diskutert i intervjuer med nåværende og tidligere ansatte, og tillitsval­gte, er ikke er av samme alvorlighe­tsgrad som de forholdene internrevi­sjonen har avdekket gjennom sine undersøkel­ser», heter det i rapporten.

– SVERTEKAMP­ANJE

Den nå oppsagte 40-åringen me- ner personkonf­likten er årsaken til at han i det hele tatt er blitt anklaget for korrupsjon.

– Jeg er blitt utsatt for en svertekamp­anje av folk som er misunnelig­e på meg, sier han til Fædrelands­vennen.

Han meldte i vinter inn det han mener er mobbing og trakasseri­ng til hr-seksjonen i Statens vegvesen. En egen granskning konkludert­e med følgende:

«Selv om det ikke konkludere­s med mobbing og trakasseri­ng i henhold til Arbeidstil­synets definisjon i denne saken, mener vi at denne saken har avdekket uheldige forhold som bør tas tak i.»

Regionveis­jef i Statens vegvesen, Kjell Inge Davik, ønsker ikke å kommentere denne saken.

– Jeg vil la rapporten fra internrevi­sjonen tale for seg selv, sier Davik.

 ?? FOTO: ERNEST BOSWARVA ?? Internrevi­sjonen til Statens vegvesen slår fast at det har vært vanskelig for ledelsen å skille varsler om kritikkver­dige forhold fra klager og misnøye.
FOTO: ERNEST BOSWARVA Internrevi­sjonen til Statens vegvesen slår fast at det har vært vanskelig for ledelsen å skille varsler om kritikkver­dige forhold fra klager og misnøye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway