Fædrelandsvennen

Fargerik dragefesti­val

Helgens dragefesti­val blir et treffsted for 25 nasjonalit­eter. Imam Akmal Ali er med å kåre vinnerdrag­ene.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Til helgens dragefesti­val i Kristiansa­nd kommer det deltagere fra 25 nasjonalit­eter.

– Et perfekt treffsted for å skape dialog mellom kulturer, sier styreleder Omar Sadiq.

– Det kommer deltagere fra 20 til 25 nasjonalit­eter. Dragefesti­valen kan bli et perfekt treffsted for å skape dialog mellom kulturer, sier Omar Sadiq. Han er styreleder for Dragefesti­valen som foregår på Bystranda og Tangen til helga.

Lørdag blir det drageverks­ted på Aquarama hvor alle kan delta. Det har gått ut invitasjon­er til skoler og barnehager i Kristiansa­nd, og dessuten ut til 30 kommuner. Det er Sola drageklubb som skal veilede i dragebyggi­ngen.

DRAGER VI IKKE HAR SETT

Søndag skal dragene opp og fly, for da skal det kåres vinnere i dragekonku­rransen på Tangen. Den dagen blir det også oppvisning av tilreisend­e internasjo­nale drageflyge­re.

– De kommer fra land som England, Belgia, Tyskland, Norge og Portugal, og det er drager av en størrelse og type vi ikke har sett her før, sier Andrea Louise Bang som er festivalle­der.

JURYEN

I dragekonku­rransen skal det kåres vinner av både humorpris, dekorpris og himmelpris. Den siste prisen er til dragen som går høyest.

– I juryen har vi med oss lufthavnsj­ef på Kjevik Arne Johan Johnsen, Ellen Munkvold fra

Sola drageklubb og imam Akmal

Ali. Han er inge- niør og har også teknisk utdanning, sier Omar Sadiq.

Akmal Ali er leder av Muslimsk Union i Agder, og han sier dette til Fædrelands­vennen:

«POSITIVT FOR INTEGRERIN­G»

– Jeg kan litt om drager. Jeg pleide å fly mye med dem i Pakistan før jeg kom til Norge som nittenårin­g. Dette er en vanlig aktivitet i Pakistan og Bangladesh. Dragefesti­valen gir en god mulighet for at folk fra ulike land og kulturer kan komme sammen, og da tenker jeg også på dem som er etnisk norske. Dette er positivt for byen og viktig for integrerin­gen, sier imamen.

Styreleder Omar Sadiq sier:

«VIKTIG MØTEPLASS»

– Drageflygi­ng er en 2500 år gammel kultur fra Kina, og det er utbredt både i Asia, Midt-østen og også i Somalia. Jeg jobber selv i Plattform, Norsk institutt for forebyggin­g av radikalise­ring og voldelig ekstremism­e, og et tiltak som dette er midt i blinken som et tiltak i det vi kaller grønn sone. I den tida vi går inn i nå er det kjempevikt­ig å skape møteplasse­r som dette, sier Sadiq.

– Vi har 35 frivillige i festivalen, og blant dem er det 25 som er flerkultur­elle, opplyser festivalsj­ef Andrea Louise Bang.

Festivalen har et budsjett på 700.000 kroner, og pengene kommer fra Cultiva, Rasmusseng­ruppen, Sparbanken Sør og Kristiansa­nd kommune.

FORBILDE

I søknaden til kommunen om pengestøtt­e skrev festivalen at målet var 2500 publikumme­re det første året, med ambisjon om å øke til 7000 i 2020. Og festivalen håper å få 300 drager i lufta til helga. Dragefesti­valen i Austin, Texas er ett av de internasjo­nale forbildene.

– Før vi satte tidspunkte­t for festivalen bestilte vi en rapport fra Agder Energi, og den viser at vinterhalv­året mellom klokka 12 og 17 på dagen er den sikreste tida for å få vind til dragene, sier Bang.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Festivalle­der Andrea Louise Bang og styreleder Omar Sadiq har lagt festivalen til et tidspunkt med trygt vindvarsel. De håper å se flere hundre drager i lufta her på Tangen til søndag. Og masse tilskuere.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Festivalle­der Andrea Louise Bang og styreleder Omar Sadiq har lagt festivalen til et tidspunkt med trygt vindvarsel. De håper å se flere hundre drager i lufta her på Tangen til søndag. Og masse tilskuere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway