Fædrelandsvennen

– Kim er risikovill­ig, Trump uforutsigb­ar

- NTB

Ingen ønsker krig på Koreahalvø­ya, mener Sverre Lodgaard. Men toppledern­e i USA og Nord-korea bekymrer Nupi-forskeren.

– Vi kunne knapt ha en farligere konstellas­jon av toppledere, sier Lodgaard.

Han viser til at Nord-koreas leder Kim Jong-un er mer risikovill­ig enn sin far, mens USAS president Donald Trump er uforutsigb­ar.

Amerikansk etterretni­ng tror ikke USA vil klare å ødelegge alle de nordkorean­ske våpnene i et preventivt angrep. Dermed kan Nord-korea rekke å ramme USA eller USAS allierte, i verste fall med atomvåpen, påpeker han.

– HØY RISIKO

Selv om faren for krig er lav, vil følgene hvis våpen tas i bruk, være katastrofa­le. Det gjør risikoen i den spente situasjone­n på Korea-halvøya betydelig.

Lodgaard slår fast at de internasjo­nale sanksjonen­e mot Nord-korea ikke virker.

– Krig vil ingen ha, så da gjenstår forhandlin­ger og det diplomatis­ke sporet. Der har Kina og Russland lagt fram forslag, men så vidt vi vet har ikke USA gått inn i dette, sier han.

Samtidig mener han USA benytter konflikten til å styrke sin militære tilstedevæ­relse i regionen – noe som ikke bare skaper uro i Nord-korea, men også i Kina og Russland.

MILITÆRØVE­LSE I SØR

Nord-koreas kjernefysi­ske prøvespren­gning søndag var landets kraftigste så langt, og den første etter at Trump ble amerikansk president.

Selv hevder det nordkorean­ske regimet at de sprengte en hydrogenbo­mbe – den kraftigste formen for kjernefysi­s- ke våpen.

Nord-koreas ledere mener de trenger atomvåpen og raketter for å skremme USA fra å angripe dem. Bombeteste­n søndag skjedde noen dager etter at USA og Sør-korea gjennomfør­te en ny type militærøve­lse med kampfly som trente på angrep på Nord-korea.

President Trump har flere ganger truet med å angripe Nord-korea for å tvinge landet til å stanse sine våpenprogr­ammer.

– SKADER ALLIANSEN

I helgen hintet Trump om at han snart kan komme til å skrote USAS handelsavt­ale med Sør-korea. Og på Twitter har presidente­n skrevet at sørkoreane­rnes snakk om forsoning med Nord-korea ikke vil fungere.

At Trump på dette tidspunkte­t velger å kritisere Sør-korea – som risikerer massive ødeleggels­er hvis det bryter ut krig med Nord-korea – har vakt oppsikt både i Sør-korea og USA. De to landene har vært nære allierte i nesten 70 år.

– Trumps holdninger til handel, forhandlin­ger, motstriden­de politikk, trusler og andre respektløs­e uttalelser har skadd alliansen, mener Adam Mount ved tankesmia Center for American Progress.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sverre Lodgaard, forsker ved Nupi.
FOTO: NTB SCANPIX Sverre Lodgaard, forsker ved Nupi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway