Fædrelandsvennen

Erna kan vinne uten å vinne

For en ellevill valgkamp! På én liten måned har Erna gått fra taper til vinner – selv om partiet hennes står på stedet hvil.

-

heia, Energiverk­et på Tangen og Sørlandsse­nteret. Og vips! Så er hun plutselig favoritt.

●● Er det fordi statsminis­terens eget parti har bykset fram? Nei. På gjennomsni­ttet av august-målingene ligger Høyre der de har ligget i juli, juni, mai, april, mars, februar, januar... i hele år, og før det. Riktignok var det en liten dupp ned i juli, til 22 prosent. Men ellers: støtt og stadig på 23-tallet.

●● Erna har fosset fram ved å stå stille. Det er de andre som har beveget seg så mye at Høyre er på offensiven. Først og fremst Ap, selvsagt. Jonas Gahr Støres nesten daglige nederlag på målingene har blitt Erna Solbergs suksess. Aps velgere har først og fremst gått til de partiene som vil ha Støre som statsminis­ter. Men også noen til borgerlige partier. Og etterhvert har marginene blitt så små at at valget om en bitteliten uke kommer til å handle om bittesmå tideler. Vår neste statsminis­ter kan komme til å vinne med desimaler.

●● Og derfor – uansett hvem som vinner: Den neste som skal styre landet kan komme til å lede den mest ustabile regjeringe­n vi har hatt på lang tid. Blir det Erna, vil hun møte tøffere sentrumspa­rtier enn før. Og blir det Jonas, må han stable sammen en regnbuekoa­lisjon av vidt forskjelli­ge partier.

●● Valgkampin­nspurten blir spennende. Valgkvelde­n blir spennende. Tiden etter valget blir spennende.

●● Så spennende som bare et demokrati kan være.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Statsminis­ter Erna Solberg på Støleheia i Vennesla mandag ettermidda­g.
FOTO: JACOB BUCHARD Statsminis­ter Erna Solberg på Støleheia i Vennesla mandag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway