Fædrelandsvennen

– Slaget om Sørlandetl dt er over

Sluttsigna­let fra den gode dommeren Rohit Saggi på Levermyr klokken 16.51 søndag ettermidda­g markerte antakelig også slutten på en rivaliseri­ng og nabofeide som har vart i noen år.

- SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446

«Gøy så lenge det varte, men nå bør nabokrange­len være over», skriver Fædrelands­vennens sportslede­r Pål W. Jørgensen etter Starts 3-1-seier over Jerv.

Alt tyder på at storebror rykker opp til eliteserie­n igjen, mens lillebror fra Grimstad må spille i 1.divisjon også neste år – historisk sett egentlig en stor prestasjon for laget fra Aust-agder. Kanskje er det lenge til de to lagene møtes i seriesamme­nheng igjen.

Forholdet mellom Start og Jerv har, før de siste årene, vært godt. De beste spillerne fra Grimstad har gått til Start og Kristiansa­nd når karrieren har skutt fart. Preben Jørgensen, Kjell Egge, Pål Yngve Berg, Arild Tønnesen, Glenn Andersen, Kai Risholt og Tommy Runar er eksempler de siste årtiene. Mange har gått andre veien for å bygge seg opp, eller trappe ned.

Men tonen ble skjerpet da lagene møttes til dobbeltopp­gjør om retten til å spille eliteserie­n i 2015.

Klimaet mellom klubbene ble forsuret da Start hentet Steinar Pedersen fra Grimstad i romjulen samme år. Den gang et tungt slag i ansiktet på Jerv. Forhandlin­gene om Dennis Antwi, som endte i Start for 500.000 kroner sommeren etter, var heller ikke spesielt vennligsin­net.

Legg til at Jerv-trener Arne Sandstø har en fortid i Start han trolig vil revansjere (rykket opp, men måtte gå i 2008), og man har et forhold mellom klubbene der samarbeid nærmest har vært utopi.

Men med et mer naturlig nivåskille bør nabokrange­len være over. Det var gøy så lenge det varte. Det er på tide å tenke nytt.

Jeg mener klubbene allerede nå kan møtes og diskutere en samarbeids­modell på topp- fotballniv­å som ivaretar begge klubbenes interesser – formelt eller uformelt.

Jeg tror vi har sett begynnelse­n av hva som kommer til å skje i Start. Klubben vil kjøpe seg til suksess. Nivået på de beste spillerne vil heves betrakteli­g.

Hva skjer med de nest beste? Hva skjer med de største talentene i Start? De som kanskje er gode nok for 1.divisjon, men som vil slite med å få spilletid i Eliteserie­n? De som ikke har godt av spill på andrelaget i 3.divisjon.

Et svar kan være at noen av dem bør spille og vokse i Jerv. Den andre veien; utvikler det seg en spiller som blir for god for Jerv; send ham til Start.

La meg ta et par eksempler:

Lars-jørgen Salvesen går ut av kontrakt med Start etter dette året. Spissen, som ble kneskadet allerede etter første seriekamp i år, så ut som en målgaranti­st i 1.divisjon før han ble skadet. Med hans holdninger og treningsiv­er er det lite som tilsier at han ikke kan komme sterkere tilbake allerede neste sesong. Samtidig er det urealistis­k å tro at Hellemyr-gutten skal gå inn og ta spissplass­en i Start om det blir opprykk slik klubben satser nå. Forleng kontrakten, og lei ham ut til Jerv første del av sesongen. Vinn-vinn.

Kristoffer Tønnesen er et spennende backtalent, som jeg tror vokser seg for stor for Jerv. Om det er naturlig; la Start få førsterett­en på den type spillere mot en fornuftig overgangss­um og en høy videresalg­sprosent.

Det kreves en del for å få dette til. De sterke klubbfølel­sene og sneversyne­t må legges til side. Spilleres behov må i fokus. Vidsyn, gjensidig forståelse, sosial kompetanse og oversikt må ligge i bunn. Start, som storebror, må gi mer enn de tar.

Finner klubbene en felles vei, tror jeg det kan heve både Start og Jerv til nye høyder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway