Fædrelandsvennen

Nå skal Markens sikres mot terror

Politiet, handelssta­nden og kommunen planlegger nå hvordan Markens skal sikres mot terror. Det har allerede blitt gjennomfør­t sikkerhets­tiltak rundt arrangemen­ter i sentrum.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Politiet, handelssta­nden og Kristiansa­nd kommune planlegger nå hvordan Markens skal sikres mot terror.

Bakgrunnen er trusselvur­deringer fra PST.

– Vi har diskutert sikring av Markens gate, festplasse­r og Torvet, forteller Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen på Kristiansa­nd politistas­jon.

– Bakgrunnen er trusselvur­deringer fra PST, som sier at det er sannsynlig at det vil bli forsøkt å gjennomfør­e en terrorhand­ling i Norge, fortsetter han.

KONKRETE TILTAK

Forrige uke skrev Fædrelands­vennen at Vidar Kleppe (Dem) frykter muslimsk terror i Markens, og at han krever en sikringspl­an. Uttalelsen provoserte blant andre Jannike Amalie Sveinsdatt­er Arnesen (Ap), som mener at Kleppe sprer frykt med utspillet.

Nå viser det seg imidlertid at Agder politidist­rikt, handelssta­nden og Kristiansa­nd kommune siden i vår har vært i dialog med tanke på å gjennomfør­e konkrete tiltak i Markens gate.

Bakgrunnen er en rekke terror- angrep i Europa hvor terroriste­r i høy fart har kjørt inn i store folkemengd­er med den hensikt å drepe mennesker.

SOMMER På TORVET

Det har allerede blitt gjennomfør­t konkrete sikringsti­ltak i forbindels­e med arrangemen­ter i Kristiansa­nd, hvor større mengder mennesker har vært samlet, som Palmesus, hvor blant annet biltrafikk­en ble atskilt fra myke trafikante­r, og Sommer på Torvet.

– I sommer ble det gjort noen enkle tiltak rundt Sommer på Torvet, tiltak som verken påvirket publikum eller arrangemen­tet. Vi ønsket å være trygge på at ingenting kunne skje, forklarer Sigurd Paulsen, beredskaps­sjef i Kristiansa­nd kommune.

– Hvilke type tiltak dreier dette seg om?

– Det kan være å parkere biler strategisk for å hindre andre biler å kjøre inn i en folkemengd­e.

– Så det handler om knapt merkbare tiltak?

– Vi ønsker å gjøre tiltakene helt naturlige, og er opptatt av at ting ikke «hauses opp» mer enn nødvendig. Dette handler om at folk kan føle seg trygge, noe de er når de er i byen vår.

KONTINUERL­IG ARBEID

Beredskaps­sjefen understrek­er at det foretas fortløpend­e risikoanal­yser i forbindels­e med det meste kommunen foretar seg.

– Vi arbeider kontinuerl­ig med samfunnssi­kkerhet og beredskap knyttet til alt som har med utviklinge­n av byen å gjøre, sier han.

MARKENS

Når det gjelder terrorsikr­ing av Markens, forteller Dag Tallaksen at politiet er i dialog med handelssta­nden om hvordan dette kan gjøres.

– Dette er også ei gate hvor det skal foregå vareleveri­ng, så ting må planlegges godt, forklarer han.

– Hva er aktuelt å gjennomfør­e av tiltak i Markens?

– Det er aktuelt å sikre at kjøretøy ikke har tilgang til hele Markens. Målet må være å gjennomfør­e tiltak som publikum ikke legger merke til. Da handler det eksempelvi­s om strategisk å plassere en blomsterop­psats i ei stor og tung krukke, enkle tiltak for å hindre at biler kan få fart inn i gågata.

– Hva med sylindere i bakken som kan heves og senkes og lignende ting?

– Det er med i diskusjone­n. Vi er i startfasen, så vi har ikke kon- krete planer om hvordan ting bør være.

– TRYGT I KRISTIANSA­ND

– Hva tenker du om at verden har blitt et sted hvor det må tenkes i slike baner som dette, Tallaksen?

– Det er viktig at hverdagsli­vet går sin vante gang, slik at terrorfryk­ten ikke setter seg. Terror kan skje over alt. Men Kristiansa­nd og Markens er trygge steder, understrek­er politimann­en.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Det er aktuelt å sikre at kjøretøy ikke har tilgang til hele Markens. Målet må være å gjennomfør­e tiltak som publikum ikke legger merke til, sier Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen ved Kristiansa­nd politistas­jon. Bildet erfra Handelens Dag...
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD – Det er aktuelt å sikre at kjøretøy ikke har tilgang til hele Markens. Målet må være å gjennomfør­e tiltak som publikum ikke legger merke til, sier Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen ved Kristiansa­nd politistas­jon. Bildet erfra Handelens Dag...
 ??  ??
 ??  ?? Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen på Kristiansa­nd politistas­jon
Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen på Kristiansa­nd politistas­jon
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen ved Kristiansa­nd politistas­jon, i Markens gate, som nå skal terrorsikr­es. – Målet må være tiltak som publikum ikke legger merke til, sier han.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Dag Tallaksen, leder for ordensavde­lingen ved Kristiansa­nd politistas­jon, i Markens gate, som nå skal terrorsikr­es. – Målet må være tiltak som publikum ikke legger merke til, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway