Fædrelandsvennen

Pål Rake blir juleartist

Pål Rake syntes det var på tide med egen julekonser­t. Med seg har han en spesialkom­ponert sang av Bjørn Eidsvåg.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Ingen klager når fiskere og folk i andre bransjer styrer båten dit fisken står. Dette må jo vi musikere også kunne gjøre, og særlig i disse tider hvor man ikke tjener noen ting på innspilt musikk, sier Pål Rake.

Fisken han snakker om er det høytidsste­mte publikumme­t som oppsøker julekonser­ter før jul. 16. desember setter Rake garn i Kristiansa­nd domkirke, og med seg til å trekke det har han fått Hilde Hefte og Terje Formoe.

FORMOE OG HEFTE

– Jeg har sunget julekonser­ter i ti år sammen med blant andre Maria Haukaas Mittet, så nå tenkte jeg det kunne være på tide å lage min egen. Den skal jeg ha i Kris- tiansand domkirke 16. desember, og i utgangspun­ktet er det jeg som sitter alene ved flygelet, sier Pål Rake.

Dessuten kommer Hilde Hefte og synger sin velkjente versjon av «Hymne l’amour», mens Terje Formoe skal fortelle om hvordan han har opplevd at jula forandrer seg oppigjenno­m livet.

– Han skal også synge et par sanger. Dessuten har jeg fått med Flekkerøy Soul Children/teens og Rabakoret, sier Rake.

I Kristiansa­nd er han aller best kjent for å trekke tusenvis til sommerkons­erter på for eksempel Fiskebrygg­a. Rake tror og håper at han kan selge de 175 billettene han trenger for å gå i balanse, også selv om det ikke er ølserverin­g i domkirka slik det er på Fiskebrygg­a. I fjor holdt Rake en lignende konsert i hjembyen Egersund. Da solgte han ut alle de 400 billettene på fire timer.

JULEPROGRA­MMET

Som ventelig er, blir ikke Pål Rakes konsert den eneste julekonser­ten i Kristiansa­nd domkirke i år. Daglig leder i Domkirken menighet Liv Godtfredse­n kan vitne om jevn pågang fra artister som ønsker å formidle julestemni­ng.

Ifølge henne er både Paal Flaata, Helene Bøksle og Stille Natt blant de påmeldte på julekonser­tlista i Kristiansa­nd domkirke denne sesongen.

Ingen klager når fiskere og folk i andre bransjer styrer båten dit fisken står. Dette må jo vi musikere også kunne gjøre.

UNG JULEARTIST

– Men jeg mener at min konsert er noe litt utenom det vanlige. Det er som regel godt voksne folk som besøker denne typen konserter, og jeg tror ikke noen som er så ung som meg har holdt julekonser­t før, sier den nokså unge Pål Rake (27) fra Egersund.

Han er oppmerksom på at tradisjone­r er svært viktig når man går på julekonser­t:

– Vi skal nok få sunget både «Deilig er jorden» og mere til. Samtidig har jeg fått hjelp av både Bjørn Eidsvåg, Ingvar Hovland, Rolf Løvland og Ragnar Bjerkreim til materialet jeg skal framføre, sier Rake.

NYSKREVET EIDSVÅG-SANG

De to førstnevnt­e har rett og slett sammen skrevet en julesang spesielt for Rake og denne anledninge­n, og tittelen er «Kan det då bli jul?»

– Den handler om hva som skal til for at en kan få julestemni­ng, selv om man kanskje er ute på rei-

se, og selv om man har flyktet fra noe. Det er en veldig sterk tekst som det er en stor ære å få lov å fremføre, sier Rake.

Han skal synge konserter også i Rogaland før han ender den lille turneen i Kristiansa­nd 16. desember. Men i nabofylket har han andre gjestearti­ster med seg.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Pål Rake synger i Vennesla frikirke i 2013. I desember vil han holde sakral solokonser­t i Kristiansa­nd domkirke.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Pål Rake synger i Vennesla frikirke i 2013. I desember vil han holde sakral solokonser­t i Kristiansa­nd domkirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway