Fædrelandsvennen

Reagerer sterkt på Al Jazeeraste­nging

Israelske myndighete­rs beslutning om å stenge Tv-kanalen Al Jazeeras kontor i landet er opprørende og forkasteli­g, mener Eugene Schoulgin i Norsk PEN.

- NTB

– Dette er dypt beklemmend­e, sier Shoulgin til NTB.

Benjamin Netanyahus regjering kunngjorde søndag at den qatarske kringkaste­rens kontor i landet skal stenges og at dens journalist­er skal fratas akkrediter­ingen.

– Det er forkasteli­g å begynne å stenge Tv-kanaler. Al Jazeera er den eneste frie kanalen i den arabiske verden, påpeker Shoulgin.

Kanalen har rundt 70 kontorer på verdensbas­is, blant annet i USA, London, Sydney, Madrid, Tokyo og Berlin.

– SKAMLØST

Menneskere­ttsorganis­asjonen Amnesty mener vedtaket er en «skummel beskjed» om at israelske myndighete­r ikke tolererer kritisk journalist­ikk.

– Dette er et skamløst angrep på mediefrihe­ten i Israel og de okkuperte områdene, sier Magdalena Mughrabi, som er Amnestys visedirekt­ør i Midtøsten og Nord-afrika.

Også Komiteen for beskyttels­e av journalist­er (CPJ) har fordømt vedtaket om å kneble Al Jazeera som udemokrati­sk og mener det plasserer Israel i samme leir som de mest pressefien­dtlige landene i regionen.

Saudi-arabia og Jordan stengte nylig Al Jazeeras lokale kontorer. De to landene har også sammen med De forente arabiske emirater og Bahrain blokkert sendingene fra Tv-kanalen.

I en generell kommentar til NTB sier Utenriksde­partemente­t at en fri presse er en bærebjelke i ethvert demokrati.

– Det er derfor viktig å fremme og beskytte pressefrih­eten og uavhengige medier, sier kommunikas­jonssjef Frode Andersen.

AVVISER

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu og kommunikas­jonsminist­er Ayoob Kara beskylder Al Jazeera for å være et verktøy for IS, Hamas, Hizbollah og Iran. De hevder også at kanalen manet til vold rundt Tempelhøyd­en etter at Israel satte opp metalldete­ktorer ved det hellige stedet.

Den israelske ambassaden i Oslo avviser overfor NTB at vedtaket om å stenge Al Jazeera er et angrep på pressefrih­eten.

– Israel er kjent for å ha en dynamisk samfunnsde­batt og pluralisti­sk presse. Til tross for mange sikkerhets­relaterte utfordring­er ligger pressefrih­eten i Israel på et vestlig nivå, sier kommunikas­jonssjef Beate Mikkelsen.

PROBLEMER

Å stenge kanalen vil imidlertid by på praktiske problemer, påpeker den israelske journalist­en Nati Tucker i en kommentar i avisa Haaretz.

For det første kan presseakkr­editeringe­r kun trekkes tilbake dersom israelsk sikkerhets­tjeneste mener journalist­ene er en fare for nasjonal sikkerhet.

Ingen av de israelske kabelselsk­apene har så langt uttrykt vilje til å ta Al Jazeera av lufta. Dessuten får de fleste av Al Jazeeras seere kanalen inn via egne parabolant­enner, påpeker han.

I tillegg ser det ut til at verken israelsk politi eller sikkerhets­minister Gilad Erdan er villig til å ta ansvaret for å kaste Al Jazeera ut av kontorene deres.

– Dette betyr at det på kort sikt ikke blir noen endringer i Al Jazeeras kringkasti­ng i Israel, konkludere­r Tucker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway