Fædrelandsvennen

Ytringsfri­heten

- TOR STÅLE STÅLESEN

Etter at den nordiske motstandsb­evegelsen demonstrer­te i Kristiansa­nd har debatten virkelig tatt av både i aviser, TV og på sosial medier.

●● Nynazister, som den nordiske motstandsb­evegelsen tydeligvis er, har en ideologi som går ut på å spre frykt. De bruker både verbale og fysiske trusler som virkemidde­l for å oppnå frykt i befolkning­en. Dersom jeg ikke tar helt feil så har vi en straffelov som inneholder lovbestemm­elser om nettopp det med trusler og frykt.

Det er to bestemmels­er i straffelov­en som kan være aktuelle når det gjelder trusler. Det sies i straffelov­en § 227 at man kan straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år dersom man truer med en straffbar handling, og at dette er egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Etter straffelov­en § 390a kan man straffes med bøter eller fengsel i inntil 2 år dersom man ved skremmende eller plagsom opptreden krenker en annens fred. I tillegg har vi Straffelov­ens § 185 som setter forbud mot å sette frem diskrimine­rende eller hatefulle ytringer overfor andre mennesker på grunn av deres hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnels­e. Symboler regnes også som en ytring. Det betyr at det kan være straffbart å bruke for eksempel et hakekorsfl­agg eller en Kkk-uniform på offentlig sted, eller å fremsette lignende type ytringer som flagget eller symbolet represente­rer. Hvis noen bruker en Kkk-uniform på offentlig sted og dette blir anmeldt til politiet, må politiet foreta en vurdering av om straffelov­ens regler er brutt, og om vilkårene for å ilegge straff er tilstede. Brudd på straffelov­en § 185 kan straffes med bot eller fengsel i inntil 3 år.

Ut fra dette perspektiv­et gjør jeg mine refleksjon­er om hva som bør være en alminnelig oppfatning av ytringsfri­het og håndhevels­e av loven. Den nordiske motstandsb­evegelsen hadde tillyst en demonstras­jon i Fredriksta­d. Etter det jeg har forstått var denne meldt til politiet der og de hadde ikke gitt tillatelse. Avslaget skal som utgangspun­kt begrunnes og jeg ser ikke bort fra at kanskje politiet har nektet organisasj­onen siden de helt klart signaliser­er en holdning som åpenbart er med på å skape frykt og ikke minst , er skremmende og plag- som i forhold til alminnelig ro og orden. Med andre ord har politiet fattet en beslutning som, etter min mening, er av forebyggen­de art i forhold til ro og orden.

Alt tyder på at den nordiske motstandsb­evegelsen har forstått avslaget og derfor unnlatt å gjennomfør­e demonstras­jonen, eller at de rett og slett var redde for at overmakten ville bli for stor dersom de gjennomfør­te uten tillatelse. Det var tross alt 300 politifolk i beredskap og som kunne settes inn som innsats. Det de imidlertid gjør er å reise til Kristiansa­nd og der gjennomfør­er der. Hva er det så som gjør oss alminnelig­e borgere så opprørte over hendelsen og politiets handlemåte i Kristiansa­nd?

Det som jeg tror er tilfelle og gjengs oppfatning i befolkning­en er at vi alle er for en ytringsfri­het, men det er vanskelig å godta at trusler om vold, skremmende og plagsom opptreden skal kunne godtas som ytring. Jeg tror dette er en oppfatning som hele Norge kan slutte seg til og da forventes det en lik håndtering av alle politidist­rikt. Når vi får vite at politimest­eren i Øst har sendt beskjed til Agder politidist­rikt om sitt avslagsved­tak i Fredriksta­d, at de har mobilisert og har 300 politifolk som kan bistå Agder, så blir det for meg noe uforståeli­g at Agder skulle legge seg på en annen linje. Alt av reformarbe­id i politiet har hatt som hensikt å skape en robust etat som kan takle de verste tilfeller og kunne stable nok ressurser ”på beina” i gitte situasjone­r. Hvor blir det av en slik etat.

Det må være lov å stille spørsmål til justismini­ster, politidire­ktør og statsminis­ter hva vi kan forvente av et politi opp mot slike organisasj­oner og holdninger. Det mest oppsiktsve­kkende er at politimest­eren i Agder, som kanskje har et politikorp­s som er mest oppe å går på forebyggen­de tiltak i forhold til rasisme og radikalise­ring, ikke har sett dette perspektiv­et og takket ja til ressurser for å stoppe en slik demonstras­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway