Fædrelandsvennen

Husbank-ja til rusboliger

Fylkeslege­n går mot. Likevel sier Husbanken ja til bygging av 16 boliger for mennesker med rus- og psykiatri-lidelser på Lomtjønn.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det er høyst kritikkver­dig at Husbanken trosser fylkeslege­ns råd. Men det også ille at ikke det politiske flertallet i Vennesla evner å ta inn over seg fagekspert­isen og stopper prosjektet, sier Elin Øvland i Lomtjønn og Snømyr Velforenin­g. Velforenin­gen vil nå starte underskrif­tsaksjon og sette i gang innbyggeri­nitiativ for å få til en ny behandling av den konfliktfy­lte saken i kommunesty­ret. De trenger 300 underskrif­ter for å kreve ny politisk behandling.

FYLKESLEGE­N SKEPTISK

Anne Sofie Syvertsen hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder fraråder bygging av de 16 leilighete­ne på Lomtjønn. Hun mener prosjektet blir for stort og institusjo­nspreget.

Hun mener muligheten for rehabilite­ring er større når det bygges små enheter mer spredt, og minner om at brukerne skal møtes på individuel­t grunnlag og ha mulighet til skjerming.

Fylkeslege

SAMLET VURDERING

På tross av dette, sier Husbanken ja til prosjektet på Lomtjønn, ifølge assisteren­de regiondire­ktør Tone Midttun i Husbanken.

– Vi har etter en samlet vurdering i ledergrupp­en funnet at prosjektet er akseptabel­t. Blir prosjektet slik Husbanken og Vennesla kommune er enige om, etter å ha knadd prosjektet lenge, vil det bli gitt statstilsk­udd, opplyser Midttun til Fædrelands­vennen.

– Hvorfor hører dere ikke på fylkeslege­n?

– Fylkeslege­ns råd er ett element av mange vi vurderer. Vi ser på beliggenhe­t, utforming, brukermedv­irkning, målgruppe og en rekke ting. Nå har vi hatt en lang dialog med Vennesla kommune og kommet fram til et prosjekt som vi mener er akseptabel­t, sier Midttun.

Husbanken forutsette­r at det ikke etableres flere boliger for vanskeligs­tilte på samme tomteområd­e eller i umiddelbar nærhet.

BRANSDAL VIL IKKE STOPPE

Det er Husbankens positive syn Vennesla kommune forholder seg til:

– Som jeg hele tiden har sagt – og som flertallet også har vedtatt – er prosjektet på Lomtjønn basert på godkjennin­g i Husbanken. Når den nå varsles, ser jeg ikke hvorfor vi skal stoppe prosjektet, sier ordfører Torhild Bransdal.

Når vi spør om fylkeslege­ns kritikk, svarer hun at det er en instans av mange, og at hun forholder seg til Husbankens samlede vurdering. Frps gruppelede­r Magne Hunsbedt vil med en gang forsøke å stoppe Lomtjønnpr­osjektet. Han stiller følgende spørsmål til ordføreren i kommunesty­ret 18. mai:

«Har ordføreren tenkt å lytte til fylkeslege­ns klare anbefaling og stoppe pro-

Vennesla boligstift­else står som utbygger på vegne av kommunen. Styreleder er Krfs Inger Turid Tonstad. Hun er klar til å skrive kontrakt om utbygging.

– Husbankens svar er avklarende og vi vil i styremøte tirsdag 16. mai gå videre med det formelle rundt kontraktin­ngåelse med entreprenø­r, sier Tonstad. sjektet slik det er skissert?»

– Jeg oppnår i alle fall å få fram at vi i opposisjon­en har fått rett i vår kritikk om at det er altfor massivt å plassere så mange innenfor denne gruppen innbyggere ett sted. Jeg har ingen illusjon om at ordføreren og flertallet vil snu, sier Hunsbedt.

 ?? ILL: VENNESLA BOLIGSTIFT­ELSE ?? Slik blir Rop-boligene på Lomtjønn seende ut. Nå er Husbanken klar til å gi statstilsk­udd og prosjektet vil fortsette.
ILL: VENNESLA BOLIGSTIFT­ELSE Slik blir Rop-boligene på Lomtjønn seende ut. Nå er Husbanken klar til å gi statstilsk­udd og prosjektet vil fortsette.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway