Fædrelandsvennen

Har kjøpt 35 kunstverk for Tangen-donasjon

Nicolai Tangen har donert 2 millioner kroner til innkjøp av ny kunst ved Sørlandets Kunstmuseu­m. Nå stilles nyervervel­sene ut.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Dette betyr veldig mye for oss. Det gir oss et handlingsr­om vi ikke hadde tidligere, sier konservato­r ved Sørlandets Kunstmuseu­m, Karl Olav Segrov Mortensen, til Fædrelands­vennen.

Nicolai Tangen donerte i 2015 og 2016 to millioner kroner til museet øremerket innkjøp av kunsthåndv­erk. Denne gaven kommer i tillegg til den store samlingen av norsk og nordisk kunst som gis i gave til landsdelen, og som etter planen skal inn i Kunstsiloe­n.

35 VERK AV 17 KUNSTNERE

For pengene har museet kjøpt 35 verk av 17 nasjonale og regionale kunstnere.

– Er dere fornøyde med det dere har fått for pengene?

– Ja, veldig, svarer Karl Olav Segrov Mortensen som sammen med konservato­rene Else-brit Kroneberg og Frank Falch har utgjort innkjøpsko­miteen.

– Dette betyr mye både for museet, for kunstnerne og for publikum. Det har vært veldig spennende å gå gjennom samlingen og se på hvordan den kan videreutvi­kles. Det blir en mengde kunstverk når man får de to millionene. Det tilsvarer jo fire års innkjøpsbu­dsjett, så dette spiller en stor rolle med tanke på å få samlingen til å vokse, sier Kroneberg.

KUNSTVERK I SÆRSTILLIN­G

Kunsthåndv­erk har hatt en særstillin­g på museet siden etablering­en i 1995. Museet fikk et eget mandat til å ta vare på miljøene som har vært og fortsatt eksisterer på Sørlandet. Nå består museets samling av kunsthåndv­erk av mellom 300 og 400 verk. Totalt nærmer museets samling seg 1600 verk.

I arbeidet med å kjøpe inn nye kunsthåndv­erk har konservato­rene både sett på kunstnere som ikke er represente­rt i samlingen fra før, og hvilke kunstnere som burde represente­res sterkere.

– Vi har kunnet kjøpe inn større verk som installasj­oner og større tekstilarb­eider som vi ellers ikke hadde kunnet prioritere i det vanlige budsjettet. Vi har også kunnet kjøpe flere verk av en kunstner, noe som gir samlingen en større tyngde, utdyper Kroneberg.

PRESTISJE

Museet er spesielt fornøyd med å ha fått kjøpt inn to historiske verk av Elisabeth Haarr, samt smykker av Sigurd Brongers og glassarbei­der av Kari Håkonsen. I tillegg er det kjøpt inn flere verk av Ole Morten Rokvam.

I løpet av året har innkjøpsko­miteen møtt mange fornøyde kunstnere. For det å bli innkjøpt av et museum betyr ikke bare en inntekt, men også prestisje.

– Det er veldig fint å ha på CVen at man er innkjøpt av et museum, forklarer Kroneberg.

Lørdag åpnet utstilling­en «Å bygge en samling» på Sørlandets Kunstmuseu­m, og skal stå helt til september.

– Vi gleder oss til å vise fram de nye verkene, sier Karl Olav Segrov Mortensen.

❞ Det tilsvarer jo fire års innkjøpsbu­dsjett, så dette spiller en stor rolle med tanke på å få samlingen til å vokse. ELSE-BRIT KRONEBERG, konservato­r

 ??  ??
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? «Grønne ting» av Lene Tori Obel Bugge.
FOTO: EVA MYKLEBUST «Grønne ting» av Lene Tori Obel Bugge.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? «Mellom rom» og «Hildring» av Kari Håkonsen.
FOTO: EVA MYKLEBUST «Mellom rom» og «Hildring» av Kari Håkonsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway