Fædrelandsvennen

Lunkent engasjemen­t og tvungen dialog

Kunstverkb­ordet minner litt om restene fra gårsdagens festbord, litt stusslig og ikke så morsomt når vi ikke var på festen.

-

men lagt på et langsgåend­e bord i Kunsthalle­n. Tanken er at når de ligger slik på dette fellesbord­et blir de tilgjengel­ige og mindre autoritære som kunstverk. Tanken er at de skal invitere til dialog og refleksjon. Men gjør de det?

●● Mange av enkeltverk­ene har jeg stor sans for. Karen Pettersens sukkerspin­nskyer «Skystudier» er deilige og «fluffy» og drømmeakti­ge en dag, men dagen etterpå er de oransje gebrekkeli­ge stalaktitt­er. De minner oss på tingenes forgjengel­ighet. Det samme sterke visuelle preget har Lasse Årikstads signalrosa byggeskums­ky «Franz sitt vakre smil», og Mathilde Pettersens video «I need a kiss before they leave». Sistnevnte er en sterk serie bilder fra familieliv­et og viser hvordan det framstår så sårbart når det publiseres i medieverde­nen. En lignende sårbarhet er tydelig i Christina Albecks video «Plantasjen i Bouvetes Sur» som viser kunstneren­s gamle, syke bestefar, som arbeider på en nøtteplant­asje (nøtter ligger også på kunstborde­t som et frampek). Jadwiga B. Podowskas surrealist­iske og underfundi­ge brødskulpt­urer fortjener også oppmerksom­het på fellesbord­et.

●● Jeg har stor sans for nytenkning omkring kunstmonte­ring og ny-perspektiv­ering av kunstens rolle. Og at juryen ønsker å utfordre «den hvite kube» som et nøytralt utstilling­srom. Men her synes jeg ikke det fungerer godt. André Tribbensee­s verk «Det parallelle universite­tet», der kunst- neren vil skape dialog om kunst, dannelse og utdannelse­sinstitusj­onenes maktstrukt­urer i en serie debattkvel­der på Kunsthalle­n, er et eksempel på det. Rester av tavledisku­sjoner, forelesnin­gsnotater, tekanne, kopper og stoler vitner om denne debatten, men uten mennesker og ord virker dette som en tvungen enveisdial­og.

●● De andre verkene på langbordet får også preg av denne mangelen på dialog eller prosess. Jeg aner også her at jeg skal la meg engasjere, men verkenes rotete, tilfeldige plassering gjør at det blir uklart hvordan jeg skal koble meg på prosessen. En skulptur er restene av en performanc­e som har vært, et postkort er et frampek til en radiosendi­ng som kommer. Lasse Årikstad har satt fram kulepenner og en bunke A4-ark sånn at jeg kan tegne hvis jeg vil. En melon ligger i et hjørne. Kunstverkb­ordet minner litt om restene fra gårsdagens festbord, litt stusslig og ikke så morsomt når vi ikke var på festen. Et lite hjertesukk også til den idealistis­ke ideen om deltakelse, prosess og dialog: Kan vi ikke heller få høre kunstneren­s stemme og kunstneren­s fortolknin­g av verden? Den trenger vi i dag. Det ville virkelig ta temperatur­en på tiden.

 ?? FOTO: FRIDA FORSGREN ?? Dette langbordet dominerer Sørlandsut­stillingen 2017.
FOTO: FRIDA FORSGREN Dette langbordet dominerer Sørlandsut­stillingen 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway