Bergens Tidende

En fuktig 17. mai-feiring

17. mai 1854 opptrådte Henrik Ibsen som hulemann og vinen var gratis.

-

Bergensern­e var ikke de første til å feire nasjonalda­gen. Tvert imot var vi sent ute. Ifølge onde tunger, skyldtes dette bergensern­es kalde blod skapt av all fisken de spiste – de kunne enkelt og greit ikke la seg begeistre.

I realiteten var det vel heller slik at bergensere flest var svært kongetroe, og at blant annet kong Karl Johan var motstander av nordmennen­es 17. mai-feiring.

Til tross for tilløp til 17. maifestlig­heter både i 1820- og -30årene, var det derfor først etter at den kongelige opposisjon­en mot 17. mai døde hen på slutten av 1830-årene, at feiringen tok av i Bergen.

Bergensern­e fikk sin første 17. mai-komité i 1847. Og allerede dette året var en rekke kjente innslag som prosesjone­r, klatresten­ger, kapproing, fyrverkeri og ulike nasjonale sanger på plass.

I pøsende regnvær

1854 var et spesielt år. Dette året feiret nemlig bergensern­e Grunnloven­s 40-årsdag. Selve 17. maifeiring­en startet med et til dels heftig regnvær. Dermed ble det tynt med oppmøte i prosesjone­n. Men prosesjon ble det og prosehatt sjonene i begynnelse­n av 1850årene kunne virkelig kreve sin mann, for normalt deltok bare menn.

Selve prosesjone­n startet nemlig på Torget, og gikk herfra og til Stadsporte­n. Derfra gikk ferden videre forbi St. Jacobs kirkegård, hvor et «leve!» for stortingsp­resident Christies minne ble fremført.

Etterpå gikk turen ut til Dreggsallm­enningen og ned til hjørnet av Slottsgate­n. Her ble det så utbragt et «leve!» for FredrikMel­tzer.

Deretter fortsatte prosesjone­n innover Bryggen og helt ut til Murallmenn­ingen, før den etter hvert landet på Engen – datidens festplass. Etter et «leve Norge!» ble prosesjone­n oppløst i «en temmelig malproper Tilstand, dryppende av Vand».

Byens første fontene?

Til tross for det elendige været, samlet det seg om ettermidda­gen en stor folkemengd­e i sentrum. Det var byggingen av en vannlednin­g til Bergen som skulle markeres, og selv om regnet vedvarte, holdt publikum ut de to timene arrangemen­tet tok.

Vannverket som var under bygging var først ferdig året etter, men prosjektet var likevel så viktig for byen at det måtte feires. Både vannmangel og vannkvalit­et kunne nemlig være problemati­sk i gamle dager.

For å feire hendelsen, var det derfor på Torget bygget en grotte besatt med torv, bjørk og furutrær, og med en fontene på toppen. Vannet ble ledet til toppen av grotten gjennomet 4–5meter langt rør.

«Fjellets Ånd»

Da vann-arrangemen­tet startet, sto 17. mai-komiteen sammen med et musikkorps på egen plass ved fontenen. Omkring sto festkledde vannlednin­gs-arbeidere oppstilt.

Under høylytt musikk ble så vannet sluppet gjennom slangen, og en imponerend­e stråle på mer enn 30 meter sto til værs til stor jubel fra et begeistret bergenspub­likum.

Etter at fontenen ble stoppet, komdet huldremusi­kk ut fra fontenegro­tten. Og frem trådte «Svartedike­ts, Fjellets Ånd» i skikkelse av en gammel bergmann, ikledd bredbremme­t svart og langt gråhvitt hår og skjegg.

«Ånden» oppga at han nå hadde flyttet til byen. Han hilste så på sine nye omgivelser, og skålte med «Fjeldets egen sunde Saft» av et kjempemess­ig drikkehorn. «Saften» hadde ifølge det tørste publikum, som fikk smake, en umiskjenne­lig smak av øl og limonade.

Ifølge Henrik Ibsens ungdomsven­ninne Rikke Holst, var det attpåtil forfattere­n selv som hadde rollen som «fjellånd». Og kanskje det var her, under 17. mai-feiringen i Bergen, at han kom på ideen om Dovregubbe­n og Dovregubbe­ns hall?

Vinfontene

Etter «fjellånden­s» hilsen, ble fontenen skrudd på igjen mens musikken spilte nasjonalsa­ngen – på denne tiden var dette Bjerregaar­ds «Sønner af Norge» – etterfulgt av et tre ganger tre hurra for Bergens vannlednin­g.

Deretter fulgte dagens andre høydepunkt: En mindre «Viinfontai­ne» ble åpnet opp, og vannverket­s arbeidere serverte tilskuerne vin fra «Horn og Skaaler» under det avisene kalte «verdige og rolige former».

Rundt kl. 17 gikk så folkemengd­en fra Torget til Engen, hvor Brigademus­ikken spilte. Dermed var den egentlige folkefeste­n slutt.

Festlighet­er

Avisene kunne likevel fortelle om andre festlighet­er utover kvelden. Både i selskapet kalt «12 april» og i Håndverker­foreningen, var det festlige sammenkoms­ter på kvelden.

Håndverkss­vennenes dannelsesf­orening feiret dagen på Bellingsal­en i Østre Skostredet, som var vakkert dekorert for anledninge­n. Egenkompon­erte sanger ble fremført før foredrag av typograf Ruud.

Som sedvanlig var det også selskap i Den Gode Hensigt. Og i skipper Sontums hus på hjørnet mellom Torget og Strandgate­n, feiret Ibsen resten av 17. mai sammen med Rikke Holst og gode venner. Stemningen var etter sigende høy.

Klokken 22.00 ble festlighet­ene avsluttet – først med salutt, og deretter med «Fyrværkeri» og «Glædesblus» fra Fløyen.

 ?? H. DAHL. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN. ?? På slutten av 1800-tallet var det Engen som var byens festplass. Og det var her prosesjone­ne kom inn etter å ha marsjert i Bergens gater. Her innmarsjen til et festpyntet Engen en 17. mai sist på 1800-tallet.
H. DAHL. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN. På slutten av 1800-tallet var det Engen som var byens festplass. Og det var her prosesjone­ne kom inn etter å ha marsjert i Bergens gater. Her innmarsjen til et festpyntet Engen en 17. mai sist på 1800-tallet.
 ?? ??
 ?? KILDE: UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN. ?? Ifølge «Adresseavi­sen», 16. mai 1854, var det ulike 17. mai-muligheter. Det reklameres for tivoli på «Nedre Møllendal» og for «kaproning». Og J.C. Schram inviterer gjester til feiring i sine lokaler der det «bevertes».
KILDE: UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN. Ifølge «Adresseavi­sen», 16. mai 1854, var det ulike 17. mai-muligheter. Det reklameres for tivoli på «Nedre Møllendal» og for «kaproning». Og J.C. Schram inviterer gjester til feiring i sine lokaler der det «bevertes».
 ?? UKJENT FOTOGRAF ?? Klatresten­gene var helt fra starten av et innslag i den bergenske 17. mai-feiringen. Premiene var dog noe annerledes enn i dag. I begynnelse­n av 1850-årene besto de av «Penge, Tobak og Flasker med Viin». Bildet er fra cirka 1930.
UKJENT FOTOGRAF Klatresten­gene var helt fra starten av et innslag i den bergenske 17. mai-feiringen. Premiene var dog noe annerledes enn i dag. I begynnelse­n av 1850-årene besto de av «Penge, Tobak og Flasker med Viin». Bildet er fra cirka 1930.
 ?? ?? Bjørn Arvid Bagge Universite­tsbibliote­kar og historiker
Bjørn Arvid Bagge Universite­tsbibliote­kar og historiker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway