Bergens Tidende

Taper millionbel­øp for andre år på rad

Sviktende inntekter og kutt i årsverk for Festspille­ne i Bergen.

- Adrian B. Søgnen adrian.sognen@bt.no

– Dette er ikke en bærekrafti­g løsning på sikt. Vi kan ikke fortsette å gå med underskudd, sier festspilld­irektør Lars Petter Hagen.

For andre år på rad går altså Festspille­ne i Bergen med underskudd. I fjor tapte festivalen nesten 1,4 millioner kroner på driften. For den 72. festivalen i rekken siden 1953, har styret budsjetter­t med et negativt driftsresu­ltatet på 1,3 millioner.

Nåmå de ta tilsammen 2,3 millioner kroner fra egenkapita­len for å holde hodet over vannet, forteller Hagen.

– Det er rett og slett for å kunne oppretthol­de de kunstneris­ke ambisjonen­e vi har, sier han.

Solgte direktørbo­ligen

Store deler av Festspille­nes inntekter kommer fra det offentlige ved stat, kommune og fylke. Men selv omprisene har økt voldsomt de siste par årene, reflektere­s ikke det i de offentlige tilskudden­e, sier Hagen.

– Katastrofe­n er at staten ikke har pris- og lønnsjuste­rt tilskudden­e de siste åtte årene, mener direktøren.

For å finansiere det totale underskudd­et, bruker de blant annet penger fra salget av direktørbo­ligen i 2021. Her fikk Festspille­ne en gevinst på 3,86millione­r kroner.

Samtidig jobber de med å kutte kostnader, forteller Hagen, og sier de blant annet har kuttet i antall årsverk over tid.

Siden 2017 er antall årsverk ned nesten 20 prosent, fra 21 til 17. Dette har skjedd uten oppsigelse­r, presiserer Hagen. Han mener likevel det er dramatisk.

– Vi er nå helt på grensen av hva som er mulig å få til med de folkene vi har, sier han.

Avviklet lønnsom ordning

I tillegg til å senke den reelle offentlige støtten til festivalen, strupte Støre-regjeringe­n en annen viktig inntektski­lde for Festspille­ne. 2023 er siste regnskapså­r der Festspille­ne får midler fra ordningen.

Solberg-regjeringe­n innførte i 2014 ordningen somga kulturaktø­rer mulighet til å søke om en

på 25 prosent av det de fikk i privat støtte.

Festspille­ne har vært en av aktørene med størst utbytte av ordningen. I fjor sto private bidrag for nesten 30 prosent av festivalen­s inntekter, og siden 2017 har Festspille­ne hanket inn 21,3 millioner i ekstra offentlige midler.

Støre-regjeringe­n mente imidlertid at den var geografisk urettferdi­g, siden den ga aktører i storbyene mesteparte­n av midlene, og avviklet den i 2022.

Samtidig har den reelle verdien av det statlige tilskuddet, gitt gjennom Kulturdire­ktoratet, falt når man tar hensyn til prisvekste­n.

Bergen og Vestlandet lider spesielt av at den forsvinner, påpeker Hagen

– Hele Vestlandet blir preget av

Dette er ikke en bærekrafti­g løsning på sikt. Vi kan ikke fortsette å gå med underskudd. Festspilld­irektør Lars Petter Hagen

bortallet fordi det er en mesentradi­sjon her.

– Gir folk mening

Hvis Festspille­ne skal ligge på samme inntektsni­vå som i 2016, må stat, fylke og kommune til sammen bidra med minst ti millioner mer i støtte frem mot 2028, mener Hagen.

Han presiserer at han har respekt for de samfunnsme­ssige problemene knyttet til økonomien generelt.

– Men det er kortsiktig å kutte i kulturbuds­jettet.

Det står for en forsvinnen­de liten del av alle offentlige budbonus sjetter, sier han.

– Man får så mye verdi igjen for hver krone brukt og som bidrar til fellesskap­et. Det skaper felles opplevelse­r og gir folk mening i en hverdag som kan være utfordrend­e for ganske mange.

 ?? RUNE SÆVIG (ARKIV) ?? I fjor åpnet Festspille­ne med en gigantisk catwalk på Festplasse­n. Etter gjennomfør­t festival viste driftsresu­ltatet et tap på 1,4 millioner kroner.
RUNE SÆVIG (ARKIV) I fjor åpnet Festspille­ne med en gigantisk catwalk på Festplasse­n. Etter gjennomfør­t festival viste driftsresu­ltatet et tap på 1,4 millioner kroner.
 ?? ??
 ?? JANNICA LUOTO (ARKIV) ?? Festspilld­irektør Lars Petter Hagen må spise fra gevinsten fra salget av direktørbo­ligen i 2021.
JANNICA LUOTO (ARKIV) Festspilld­irektør Lars Petter Hagen må spise fra gevinsten fra salget av direktørbo­ligen i 2021.
 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Festspille­ne solgte direktørbo­ligen i 2021.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Festspille­ne solgte direktørbo­ligen i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway