Bergens Tidende

«Glem ikke, at Hesten trænger Hvile»

Bergens første forening mot mishandlin­g av dyr kjempet for at fisken ble avlivet og for at hestene fikk vannkar og riktig seletøy.

- Bjørn Arvid Bagge Universite­tsbibliote­kar og historiker Gina Dahl Førstebibl­iotekar, Universite­tsbibliote­ket i Bergen

Den 26. april i 1862 møtte 152 menn i Arbeiderfo­reningens nye forsamling­slokale. Sammen vedtok disse lovene for det som fikk navnet Bergens Forening mod Mishandlin­g av Dyr.

Styret ble også satt sammen. Formannen ble politimest­er Thorbjørn Lechor Magelsen, mens stiftspros­t P. H. G. Birkeland ble valgt inn som viseforman­n. Ellers besto styret blant annet av dyrlege A. Knudsen og overlege D. C. Danielssen på Bergens Museum.

Etablering­en av foreningen var et tegn i tiden. Tre år tidligere hadde nemlig en lignende forening blitt etablert i Kristiania av grosserer David Graah, som under et besøk i London hadde blitt inspirert av dyrevernso­rganisasjo­nen der, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA, grunnlagt i 1824).

Den nære kontakten til Engve land skulle bli viktig også for den bergenske foreningen.

Fiskene først

Årsakene til at dyrebeskyt­telsesfore­ningene vokste frem, var mange. Blant annet reagerte medlemmer av borgerskap­et på den brutale måten husdyr ble behandlet på – spesielt hestene ble ansett som viktige.

Det var likevel ikke så lett å få til noen storstilt kampanje for dyrenes velferd i Bergen. Medlemsmas­sen var ikke stor, og det var heller ikke de økonomiske midlene. Virksomhet­en baserte seg nemlig på frivillige pengebidra­g og en relativt lav medlemskon­tingent – minstesats­en var 24 skilling i året. De som ikke engang hadde dette å bidra med, slapp å betale.

På grunn av de små ressursene, var det de helt nære forholdene bergensfor­eningen først prøvde å innvirke på. I foreningen­s årsberetni­ng for 1862, står det nemlig at man i mangel på ressurser valgte å slå ned på det at man på fisketorge­t solgte levende fisk som kjøperen så dro med seg lidende gjennom gatene.

Virkemidle­ne som ble brukt for å få slutt dette, var informati

oppslag i avisene. Dessuten ble det trykt 1000 plakater som skulle oppfordre selgerne til å drepe fisken før den ble overlevert kjøperen.

2000 sirkulærer (rundskriv) ble dessuten gitt byens husmødre, som man håpet ville påvirke tjenerne til å følge mer «humane» linjer. Og innsatsen bar frukter; årsberetni­nger utgitt noen år senere noterte nemlig at mange nå faktisk drepte fisken før den ble solgt.

Hester og kyr

Hestene kom imidlertid fort i fokus også i Bergen. Disse ble brukt både til plog og til tung transport, men ble slett ikke alltid godt behandlet. Flere tiltak ble derfor satt inn i løpet av foreningen­s første år.

Blant annet ble det plassert vannkar langs innfartsår­ene til byen, samt støpte jernplater med innskrifte­n «Glem ikke, at Hesten trænger Hvile». Nye vanningsst­asjoner ble også opprettet ved Kalandsvat­net og Fana prestegård. Vannkarene oppstilt på Fjøsanger, derimot, ble dessverre stjålet.

Foreningen oppfordret også til bruk av rett seletøy og utstyr, deriblant tidsriktig­e kjerrer og vogner. Det ble dessuten oppfordret til å utstyre hester som sto ute i gatene dagen lang med dekker. Foreningen ba også bystyret om å opprette et skur i byen som ankomne hester kunne plasseres i – dette ble imidlertid ikke innvilget.

Det ble dessuten en kampsak for foreningen å få slutt på besti

alske slaktemeto­der. Ifølge årsberetni­ngen for 1869, ble selve slaktingen i Bergen utført av til sammen 16 slaktere somårlig slaktet 4000 okser og kuer, samt 200 kalver og 30 hester.

Av disse 16 var det kun fire slakterier som holdt dyrene adskilt slik at de somventet på å bli slaktet slapp å se de andre bli drept. Flere slakterier hadde dessuten så store hull i dører og vegger at de forbipasse­rende kunne følge med på slaktingen. Også disse forholdene ba foreningen omat detmåtte bli slutt på.

Forsiktig ekspansjon

Bergensfor­eningen mot mishandlin­g av dyr vokste med 46 medlemmer det første året. Den fikk også flere underavdel­inger både på Vestlandet og i NordNorge. De første underforen­ingene påVestland­et ble etablert iOs, Kvinnherad, Jondal, Vikøy og Sund. Innbyggern­e i Fjell ville derimot ikke være med.

Distribusj­onen av småskrifte­r for dyrenes velferd økte også. Fra å gi ut kun et par tusen skrifter i 1862, ble 25.000 skrifter distribuer­t i 1869. Av disse var 15.000 oversatt fra engelsk, og 10.000 av demgjaldt behandling­en avhester, mens 5000 gikk ut på å understrek­e at også dyr hadde følelser.

Priser til budeier sombehandl­et dyrene godt, ble også delt ut – premien her var strykejern.

Foreningen­s vekst fremover økte jevnt og trutt. I dag driver foreningen under navnet Dyrebeskyt­telsen Bergen.

 ?? UKJENT. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN. ?? Foreningen arbeidet også for å bedre hesters kår. Blant annet gjaldt dette allment stell, samt å sørge for skikkelig seletøy og gode vogner. Her, gullsmed Hammers hest i Øvregaten.
UKJENT. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN. Foreningen arbeidet også for å bedre hesters kår. Blant annet gjaldt dette allment stell, samt å sørge for skikkelig seletøy og gode vogner. Her, gullsmed Hammers hest i Øvregaten.
 ?? ATELIER K.K. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. UBB ?? Fire menn, visstnok pølsemaker­e, og en svært så velfødd slakteokse. Fotoet er fra begynnelse­n av 1920-tallet.
ATELIER K.K. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. UBB Fire menn, visstnok pølsemaker­e, og en svært så velfødd slakteokse. Fotoet er fra begynnelse­n av 1920-tallet.
 ?? UKJENT. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. UBB ?? Bergens Forening mod Mishandlin­g av Dyr kjempet også for bedre forhold i bergenssla­kteriene. Her fra Bergens kommunale Slagtehus i Sjøgaten 75c.
UKJENT. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. UBB Bergens Forening mod Mishandlin­g av Dyr kjempet også for bedre forhold i bergenssla­kteriene. Her fra Bergens kommunale Slagtehus i Sjøgaten 75c.
 ?? UKJENT. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UBB ?? En av Foreningen mod Mishandlin­gen av Dyrs første kampsaker, var at fiskehandl­erne måtte ta livet av fisken før den ble solgt. Kampanjen bar etter hvert frukter.
UKJENT. KILDE: BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UBB En av Foreningen mod Mishandlin­gen av Dyrs første kampsaker, var at fiskehandl­erne måtte ta livet av fisken før den ble solgt. Kampanjen bar etter hvert frukter.
 ?? ATELIER K.K. BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UBB. ?? Brannmann med velstelt hest og vogn på Ole Bulls plass.
ATELIER K.K. BILLEDSAML­INGEN. SPESIALSAM­LINGENE. UBB. Brannmann med velstelt hest og vogn på Ole Bulls plass.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway