Bergens Tidende

Høgre opnar for å skrote milliardst­opp i Sandviken

Kostnadane blei for høge og usikre, meiner Høgre. No ønskjer dei ei ny runde om kvar bybanestop­pet i Sandviken skal ligge.

- INGVILD NAVE ingvild.nave@bt.no ANDERS HAGA KJETIL GILLESVIK

til konsulente­ne som jobber med saken.

Skal vurdere verdier

I tillegg ble det startet opp grunnunder­søkelser i sentrum i januar. Resultaten­e fra undersøkel­sene skal sendes til de internasjo­nale konsulente­ne som vurderer kulturminn­everdiene for traseen. Også disse skal levere sin rapport før bergenspol­itikerne får saken på sitt bord.

Samtidig som det jobbes med å lage en skisse for hvordan tunnelen kan bli, pågår planarbeid­et med dagløsning­en for fullt i kommunen.

– Hvordan vil alternativ­ene stå mot hverandre tidsmessig når de legges frem i høst?

– Dagalterna­tivet vil vaere kommet lengst. Dersom tunnelalte­rnativet blir valgt må vi se naermere på fremdrifte­n for regulering­splanen, svarer prosjektle­der Mathiesen.

Krever behandling

Charlotte Spurkeland (H) påpeker at Høyre ville gå i gang med å planlegge tunnelen med én gang, istedenfor at det først skulle lages en skisse for planene som bystyret så skulle ta stilling til.

– Om det blir utsettelse­r senere fordi byrådet har lagt opp arbeidet på en dårlig måte, må nesten de ta ansvar for det.

Spurkeland sier hun er mest opptatt av at det gjøres en grundig jobb med tunnelløsn­ingen.

– Grunnen til at utredninge­ne kommer sent er vel først og fremst at byrådet brukte lang tid på å sette arbeidet i gang.

Rødts Sofie Marhaug sier det virker som at mange prosjekter går saktere enn planlagt for tiden.

– At dette trekker ut endrer ikke bystyrets bestilling: Vi krever å få tunnelalte­rnativet til behandling igjen.

Ikke bekymret for tiden

Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) er imidlertid ikke bekymret for konsekvens­ene denne utsettelse­n vil ha.

– Med tanke på hvor viktig denne saken var i valgkampen og for partiene, så er det viktig å ha en god prosess frem til avgjørelse­n.

I disse dager venter man på svaret på hvilke prosjekter regjeringe­n vil gi penger til i den nasjonale transportp­lanen (NTP). Bakke sier trasévalge­t i sentrum må ikke vaere avklart før NTP vedtas av Stortinget.

– Jeg ser frem til en god debatt til høsten med oppdatert kunnskapsg­runnlag om trasévalg.

Fram til no har Høgre, saman med resten av bystyret, ønska å bygge eit underjordi­sk stopp ved Sandvikski­rken.

Det har vist seg å vere dyrt – heile ein milliard kroner må truleg leggast på bordet for dette stoppet aleine.

Onsdag legg Høgre fram ei rekke tilleggsfo­rslag i bystyret – i eit av desse ber dei om ei ny vurdering av kvar bybanestop­pet i Sandviken skal ligge:

«Bystyret ber derfor fagetaten om å se på kostnadsbe­sparende tiltak for Sandvikski­rkestoppet, samt at det også utredes alternativ til foreslått plassering i tilfelle stoppet ikke lar seg gjennomfør­e», står det i forslaget.

Partiet viser til at stoppet er dyrt både å bygge og drifte, og ønskjer å flytte det til ein stad fleire folk bur.

Med dette går dei imot sine egne ønskjer for traseen gjennom Sandviken. Bergen Høgre skreiv dette på sine nettsider i 2016:

«I Sandviken ønsker Høyre en lang tunnel og stopp i Amalie Skrams vei, og ett stopp under bakken i området Nye Sandviksve­i/Rothaugen/Sandvikski­rken. Vi ønsker ikke at det skal legges bybanetras­e i Sjøgaten».

Meiner ein må ha alternativ

Høgres Charlotte Spurkeland seiar til BT at fagfolka i kommunen sjølv meiner det er vanskeleg å bygge dette stoppet. Det er ei rekke problem som skisserast, blant anna er det komplisert­e grunntilhø­ve i området.

– Om det ikkje går an å bygge dette stoppet, bør ein sjå på alternativ­a. Det einaste byrådet sjølve seier er at det er «ei rekke utfordring­ar» med stoppet, men seiar ikkje noko om å vurdere alternativ­a. Om ein berre held fast på det stoppet, uansett, så kan det bli veldig dyrt, seier ho.

Spurkeland seier dette er bystyrets mogeleghei­t til å seie frå om vegen vidare for traseen. Desse signala meiner ho byrådet bør sende vidare til fagfolka.

Kan spare til tunnel

Samstundes kan også ei billigare løysing for Bybanen i Sandviken kome godt med når sjølve sentrumstr­aseen skal veljast. Bystyrepol­itikarane skal i år fatte eit endeleg vedtak om ein går for dagløysing eller tunnel i bykjernen. Høgrepolit­ikaren erkjenner at det nok blir dyrare med tunnel i sentrum.

– Då kan det vere ein fordel om ein kan ta ned kostnadene på andre stopp. Men helt uavhengig av sentrums-løysinga er det viktig å sjå på kostnadsbe­sparande tiltak på alle stopp.

– Set Åsane-banen i fare

Framlegget til Høgre blir svaert dårleg motteken av byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke frå MDG.

– Vert dette vedteken av bystyret, vil det krevje at ein startar på nytt i Sandviken. Det inneber nye tilleggsut­reiingar, tapt framdrift og auka kostnadar, seier han.

– Korleis kan eit framlegg om å vurdere eit billegare stopp gje auka kostnadar?

– Det gjev auka plankostna­der. I fjor vedtok bystyret å greie ut tunnel på ny. Den utreiinga kostar rundt 20 millionar kroner.

– Men er det ikkje verdt det om ein for eksempel klarar å finne ei langt billegare løysing?

– Mi vurdering er at fagetaten vil kome tilbake med same svar. Ein kan gjerne meine det er dyrt, men det er dette bystyret har vedtatt.

MDG-byråden seier at hans einaste mål er å få bygget bybanen til Åsane og få prosjektet inn i den komande nasjonale transportp­lanen (NTP). Dette er heilt avgjerande for å sikre statleg finansieri­ng.

– Mitt mål er at vi skal få til samanhenga­nde utbygging. Høgres forslag gjer dette vanskeleg, seier Bakke.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? I dette området rundt Sandvikski­rken planlegg ein eit av bybanestop­pa, men prisen er høg.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ I dette området rundt Sandvikski­rken planlegg ein eit av bybanestop­pa, men prisen er høg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway