Bergens Tidende

Pandemien har satt fart på kunstsalge­t

Auksjonshu­set Blomqvist etablerer seg i Bergen etter rekordomse­tning i 2020. – Det er gode tider i kunstbrans­jen, sier Andrea Forsberg.

- ADRIAN B. SØGNEN adrian.sognen@bt.no foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

– Vi har merket en fantastisk vekst av kunder både på kjøps- og salgssiden, forteller Andrea Forsberg hos auksjonshu­set Blomqvist som holder til i Oslo.

De ser at interessen har økt spesielt under koronapand­emien. Nå har familiesel­skapet bestemt seg for å etablere en egen avdeling i Neumanns gate i Bergen.

– Det er gode tider i kunstbrans­jen og da tør vi satse, sier Forsberg.

Når folk sitter mye hjemme og ikke får mulighet til å reise og gå på restaurant, bruker de mer penger på hjemmet sitt, tror hun.

– Folk får mer penger til å investere i hjemmene sine, og det inkluderer kjøp av kunst. Det er selvsagt gledelig for oss, sier Forsberg.

Fjoråret ga selskapet en rekordomse­tning på 240 millioner kroner, hvor 40 millioner kom inn på én auksjonsda­g.

– Folk byr nok kanskje litt mer enn de ville gjort hvis de hadde flere alternativ­er å bruke pengene sine på. Men kunst av topp kvalitet og antikvitet­er selger alltid bra hos oss, sier hun.

Mye penger til overs

Rekordomse­tningen overrasker ikke professor i økonomi ved Norges Handelshøy­skole (NHH), Ola Grytten.

– Det vil ikke forbause meg om folk sitter med mye penger de ikke vet hva de skal bruke på nå, sier han.

Grytten er ekspert på økonomisk historie og har forsket på økonomiske kriser.

Forskning fra USA viser at kunstprise­r og antall salg stiger når investerin­ger, sysselsett­ing og forbruk ellers i samfunnet er høyt, ifølge NHH-professore­n.

– I høykonjunk­turer selger man mye kunst til en høyere pris, sier Grytten.

Han påpeker samtidig at kunst kan ha stor emosjonell verdi, som ikke nødvendigv­is henger

sammen med opp- og nedgangsti­der i økonomien – såkalte konjunktur­er.

– Noen selger ikke før det er en skikkelig krise og de virkelig trenger pengene, men på aggregert nivå er det en klar sammenheng med konjunktur­ene, sier han.

– Kan det vaere lurt å investere i kunst?

– Det er alltid topper, også i kunstmarke­det. Hvis man har is i magen og kan vente på en ny topp, da kan det vaere en god investerin­g, sier han og legger til at han absolutt ikke vil råde noen til slik spekulasjo­n.

Enorm nedgang

For Heidi Jaeger, leder for Kunstgaras­jen, har pandemien imidlertid sørget for faerre private kunstsalg. Galleriet hun driver i Møllendals­veien selger samtidskun­st fra kunstnere.

– Det har vaert et helt annet fokus i 2020. Vi har sett en enorm nedgang i private kunder og en økning i offentlig kunstkjøp, sier hun.

Det har overrasket henne. – Med tanke på at folk er hjemme og bruker mer penger på hjemmet sitt hadde jeg regnet med at folk tenkte mer på kunst, sier hun.

Vanligvis får galleriet flere henvendels­er når folk blir minnet på at kunsten finnes. Under koronapand­emien har galleriet holdt stengt i lengre perioder.

– Når folk ikke blir eksponert for kunsten, så forsvinner det fra bevissthet­en også. Man glemmer at kunst også er noe man kan berike hjemmet sitt med, sier Jaeger.

Mindre interesse i Norge

Kunstner og stipendiat ved institutt for samtidskun­st ved UiB, Magnhild Øen Nordahl, mener Norge har hengt litt etter våre naboland.

At Norge har et lavere folketall enn både Sverige og Danmark

er en av årsakene til at vi historisk sett har hatt et mindre kunstmiljø, og dermed mindre kunstinter­esse enn resten av Skandinavi­a, mener hun.

– Men nå har vi etter hvert hatt aktive kunstscene­r i Norge og Bergen i mange år, og det tror jeg er den viktigste grunnen til at interessen for kunst er økende, sier Nordahl.

For at folk skal få øynene opp for kunstkjøp, mener hun at et økende antall gallerier og kunstnere har vel så mye å si som økte private budsjetter.

– Jeg håper jo det også er litt av grunnen, og ikke bare at folk skal pusse opp stuen sin og trenger et bilde til den nye sofaen, sier Nordahl og legger til at kunsten man velger å kjøpe til hjemmet er viktig.

– Den ser man hver dag og den er med på å skape et miljø og påvirker det vi tenker på, sier hun.

 ??  ?? Andrea Forsberg i Blomqvist
Andrea Forsberg i Blomqvist
 ??  ?? Andrea Forsberg hos auksjonshu­set Blomqvist åpner filial i Neumanns gate i Bergen.
Andrea Forsberg hos auksjonshu­set Blomqvist åpner filial i Neumanns gate i Bergen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway