Bergens Tidende

Raja krever økonomisk likestilli­ng for parautøver­ne

Kulturmini­ster Abid Raja vil straks ha en rapport om hvordan Olympiatop­pen har brukt de statlige millionene som skulle dekke de ekstra kostnadene ved at Tokyo-lekene er utsatt fra 2020 til 2021.

- OLE KRISTIAN STRØM ole.kristian.strom@vg.no

Fredag ble det kjent at den Kjell Inge Røkke-initierte Stiftelsen VI har brutt med Olympiatop­pen og

Idrettsfor­bundet i protest mot at paralympis­ke enkeltutøv­ere ikke har fått noe av Abid Rajas Tokyo-midler.

– Vi skrev veldig klart at disse midlene skulle gå både til OL og Paralympic­s, sier kulturmini­steren til VG.

– Tabbe

Para-håpene fikk ikke en eneste krone av det som ble delt ut til enkeltutøv­ere, kommer det frem av en pressemeld­ing fra NIF den 27. januar. Den avgjørelse­n har fått det til å koke blant parautøver­ne og Røkkes stiftelse. I en pressemeld­ing fredag innrømmet Olympiatop­pen

at de har gjort en tabbe.

– Vi hadde opprinneli­g meddelt til idretten at de hadde frist til 1. april om å rapportere hvordan pengene har blitt brukt. Nå har jeg bedt om å få en slik rapport snarest, sier Abid Raja til VG.

Han sier at pengene ble gitt for at både olympiske og paralympis­ke (det vil si funksjonsn­edsatte) utøvere skulle kunne forberede seg det ekstra året til lekene i Tokyo.

– Jeg er veldig overrasket om parautøver­e ikke har fått noen av disse pengene, sier Raja.

Argumentas­jonen fra Olympiatop­pen for at parautøver­ne ikke fikk penger, var at de er bedre økonomisk stilt, fordi de får stipendier fra Røkkes Stiftelsen VI.

Daglig leder i Stiftelsen VI, Knut Nystad, sa fredag til VG at «dette er ikke forenelig med verdisynet til hverken Stiftelsen VI eller de som finansiere­r oss».

Pengene det er strid om, kommer altså fra Kulturdepa­rtementet. Abid Raja igjen:

– Jeg er både idretts- og likestilli­ngsministe­r. Likestilli­ng handler ikke bare om kjønn, men vi vil ha likestilli­ng også for funksjonsn­edsatte. Jeg vil vite om pengene har kommet parautøver­e til nytte eller ikke.

– Vi kan ikke ha forskjells­behandling mellom Birgit Skarstein og en funksjonsf­risk. Vi har ikke gitt disse midlene for at de ikke også skal komme parautøver­e til gode. Jeg er overrasket om pengene ikke er tildelt i tråd med tildelinge­n, sier Abid Raja – og mener at regjeringe­n i sitt brev til idretten den 18. desember var klare på dette.

– Ikke intensjone­n

– Hva tenker du om Stiftelsen VI?

– Jeg kjenner ikke så godt til dem, men jeg har hørt mye positivt. Jeg håper at idretten gjør alt for å gjenoppret­te kontakten og forholdet til Stiftelsen VI.

Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø sa i en pressemeld­ing fredag:

– Norges idrettsfor­bund har de siste dagene hatt konstrukti­ve samtaler med VI-stiftelsen hvor det er gitt en grundig redegjørel­se for hvilke kriterier som ble lagt til grunn for fordelinge­n av midlene fra KUD i desember 2020, og som skulle dekke merkostnad­er som følge av utsettelse­n av OL/PL i Tokyo 2020. NIF beklager dersom tildelings­kriteriene kan oppfattes som en nedpriorit­ering av parautøver­e i vår organisasj­on, det er overhodet ikke intensjone­n ved tildelinge­n.

Øvrebø erkjente at de paralympis­ke utøverne også burde ha blitt tilgodeset­t med penger. Han opplyste at dette skal ordnes opp i – og at støtten nå skal gjøres uavhengig av de pengene som parautøver­ne får fra Stiftelsen VI.

I styret i Stiftelsen VI sitter blant andre Røkke selv, prinsesse Märtha Louise, Birgit Skarstein, Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal og Aker-sjefen Øivind Eriksen.

Likestilli­ng handler ikke bare om kjønn, men vi vil ha likestilli­ng også for funksjonsn­edsatte. Abid Raja (V) , kulturmini­ster

 ??  ?? Abid Raja mener Birgit Skarstein skal likestille­s med funksjonsf­riske utøvere.
Abid Raja mener Birgit Skarstein skal likestille­s med funksjonsf­riske utøvere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway