Bergens Tidende

Nok en hjemmehelg? Her er tips fra fire kulturprof­iler

Silje Heggren, Eirik del Barco Soleglad, Karoline Krüger og Reid Gilje deler tanker om hva du kan gjøre i helgen. Digger historie Ser på trekantdra­ma

- BODIL GARVIK bodil.garvik@bt.no

Silje Heggren

billedkuns­tner

Går for lydbok

– «Hellemyrsf­olket» av Amalie Skram, innlest av Eilif Armand. «Hellemyrsf­olket er jo en knallgod romansyklu­s i fire bind, som handler om en familie fra Hellemyren i Bergen.

Man kan selvsagt lese mellom åtte permer, men jeg anbefaler den faktisk som lydbok. For Eiliif Armands innlesing er så fantastisk, at denne lydboken nesten er et hørespill.

Han kjører på med den bredeste striledial­ekt, og de fine fruene i Bergen har aldri hørtes spissere og mer indignerte ut. Lydbok på sitt beste.

Den nye nettsiden til Kunstgaras­jen. Aaargh, så lei jeg er av stengte gallerier og museer! Kunst er selvsagt best i levende live, men den nye nettsiden til Kunstgaras­jen er et godt digitalt alternativ.

Kunstgaras­jen har vist presentasj­oner av svaert mange av Bergens kunstnere, og det er til og med en nettbutikk der. Wee – vi kan se på kunst igjen.

Nick Pileggis Youtube-kanal. Nick snakker om plantene sine – om alt fra pilea og philodendr­on og hoya og alocasia. Han har bortimot 500 husplanter, og han elsker alle sammen. Han forteller om stell og vanning og kos. Tempoet er treigt og fint, og det er umulig å bli stresset når Nick Pileggi planteprat­er.

Eirik del Barco Soleglad

skuespille­r

– Podkasten Dan Carlins Hardcore History. For historiene­rder som aldri, aldri får nok. Dan Carlin forteller med enormt engasjemen­t. Historiker­nes svar på Bjørge Lillelien.

Tom Waits. «Nighthawks at the diner» (1975). Hell opp et glass rødvin og hør Tom vrenge sjelen og forklare at livet ikke er så enkelt som avholdsfol­ket skal ha det til. You want deep-listening? You got it.

Filmen «Jägerna» (1996). Kjell Sundvalls mesterstyk­ke av en krimthrill­er fra de dype svenske skoger. Jakt, arv, drap, opera og bygdedyret kommer.

Trilogien om Gutten av Jón Kalman Stefánsson­s. Rett og slett litteratur på sitt beste. Knut Hamsun letter på hatten i himmelen. Og sist men ikke minst; når vi åpner igjen, hut dere i teatret. På prinsipiel­t grunnlag.

Karoline Krüger

artist

– Er midt i bergenske Erik Richter Strands nye serie for Netflix: «Behind Her Eyes». Saers severdig trekantdra­ma med mystisk undertone. Er lovet en overrasken­de twist på slutten, så her poppes det popkorn.

Noe av det mest inspirerte jeg har hørt i det siste av musikk er Coldplays «Everyday Life». Stort og himmelrope­nde, fint soundtrack til rare og langsomme innestengt­e dager.

Så nettopp filmen «Et glass til» av Thomas Vinterberg. Underfundi­g og velspilt om alkoholens velsignels­e og forbannels­e. Gleder meg ellers til dokumentar­en «Kunstneren og tyven», seint – men godt.

Reid Gilje

dirigent

Lytter til «Swing & Sweet»

– Kan anbefale de gamle «Swing & Sweet»programmen­e med Knut Borge og Leif «Smokerings» Anderson på NRK Radio.

Sist leste bok var «Et lovet land» – av Barack Obama. Befriende å lese om en tenkende president!

Filmen «The News of the World» med Tom Hanks og Helena Zengel. Tom Hanks har en inspireren­de evne til å ta oss med i historien.

Av nyere musikkutgi­velser vil jeg gjerne fremsnakke «Read the Sign» med Odd René Andersen & The Close Shaves. Et veldig fint album med meget rutinerte musikere.

 ?? FOTIO: PRIVAT ?? Billedkuns­tner Silje Heggren, her med hønen Bjørn Torske, liker plante-Youtube-kanal.
FOTIO: PRIVAT Billedkuns­tner Silje Heggren, her med hønen Bjørn Torske, liker plante-Youtube-kanal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway