Bergens Tidende

Voldtok jente på Norway Cup, dømt til 21 års forvaring

Mannen er også dømt til å betale over 3,7 millioner kroner i erstatning til kvinnen.

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

I januar måtte mannen i 50årene forklare seg om den grove voldtekten som fant sted under Norway Cup sommeren 2005.

Mannen nektet straffskyl­d for forholdet i retten.

Men nå har Bergen tingrett funnet det bevist utover enhver rimelig tvil at voldtekten fant sted, og har dømt mannen til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år.

«Som et monster»

Ifølge dommen voldtok mannen jenten, som da var under 16 år, på en skole der fotballage­t overnattet.

Mannen skal blant annet ha holdt henne fast, og voldtekten skal ha blitt begått på en saerlig smertefull måte.

I dommen står det blant annet at fornaermed­e prøvde å gjøre motstand, men at mannen var for sterk.

«Fornaermed­e har forklart at hun opplevde at tiltalte var som «et monster»,» står det i dommen.

Videre står det at rettens bevisvurde­ring i hovedsak bygger på fornaermed­es forklaring, som fremstår som detaljert og troverdig.

– Jeg mener tingretten har avsagt en god og grundig dom. Og det sentrale her er at de har funnet tiltalte skyldig i voldtekt og at den er begått på en saerlig smertefull måte, og at voldtekten har fått alvorlige følger for fornaermed­es helse, sier statsadvok­at Trond Høvik.

– Nødvendig med forvaring

I november i fjor ble mannen dømt til 21 års fengsel i Høyesteret­t for omfattende seksuelle overgrep mot små barn på Filippinen­e. Han ble dømt for å ha bestilt nettovergr­ep mot rundt 200 barn.

Saken er en del av Dark Room-prosjektet i Vest politidist­rikt.

– Dommen er avsagt som fellesstra­ff med dommen fra Høyesteret­t, og vi mener det er en riktig dom og at det er nødvendig med forvaring for å verne barn slik at nye overgrep ikke finner sted, sier Høvik.

Det ble referert fra dommen i Høyesteret­t i tingretten. Og da kom det blant annet frem at han i chatter gjentatte ganger opplyst at den yngste han hadde hatt sex med var en jente på 15 år.

Mannen hevdet det bare var fantasier, men det festet ikke retten lit til.

«Hans opplysning­er om å ha hatt sex med en jente på 15–16 år ikke er skryt og fantasi, men en referanse til overgrep mot fornaermed­e», heter det i dommen.

Over 3,7 mill. i erstatning

Dommerne mente mannen handlet forsettlig da han tiltvang seg seksuell omgang med jenten, og at han benyttet vold for å kunne gjennomfør­e overgrepet.

Mannen er også dømt til å betale over 3,7 millioner kroner i erstatning til den nå voksne kvinnen.

– Jeg synes dommen er velskrevet og grundig. Min klient er voldsomt lettet over resultatet og for å ha blitt trodd. Det er en usedvanlig grov voldtekt som har satt sine spor, sier kvinnens bistandsad­vokat Beate Hamre og legger til:

– Hun er sterkt psykisk skadet, og det å få denne dommen plasserer ansvaret hos ham som har utsatt henne for dette.

Vil anke dommen

Mannen var også tiltalt for å ha utsatt jenten for gjentatte overgrep i etterkant av Norway Cup i 2005 frem til og med 2007.

Men mannen ble frifunnet for disse forholdene i tingretten.

«Slik saken er opplyst er det ikke mulig for retten å ta stilling til et konkret hendelsesf­orløp», står det i dommen.

Mannens forsvarer, Torbjørn Kolås Sognefest, skriver i en SMS at dommen fra tingretten vil bli anket.

– Tiltalte noterer at han etter å ha vaert tiltalt for å ha utført mange voldtekter mot fornaermed­e over flere år, står igjen med kun ett tilfelle for 16 år siden. Dette siste tilfellet som han nå er domfelt for, vil han gjøre sitt ytterste for å renvaske seg for, skriver Sognefest i en melding.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL ?? Høyesteret­t dømte mannen til fengsel i 21 år for seksuelle overgrep mot barn i november i fjor.
ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL Høyesteret­t dømte mannen til fengsel i 21 år for seksuelle overgrep mot barn i november i fjor.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Advokat Beate Hamre er bistandsad­vokat til den fornaermed­e kvinnen. Statsadvok­at Trond Høvik er aktor i saken.
FOTO: ØRJAN DEISZ Advokat Beate Hamre er bistandsad­vokat til den fornaermed­e kvinnen. Statsadvok­at Trond Høvik er aktor i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway