Bergens Tidende

Tusener demonstrer­te mot militærkup­pet

Rundt 3000 unge demonstran­ter trosset blokkering­en av sosiale medier og samlet seg lørdag i Yangon for å protestere mot militærkup­pet i Myanmar.

-

Det var den største protestdem­onstrasjon­en siden de militære mandag pågrep flere av landets ledere, blant dem regjerings­sjef Aung San Suu Kyi, og kuppet makten.

– Ned med militærdik­taturet, ropte folk mens de viftet med røde flagg, fargen til Suu Kyis parti Nasjonalli­gaen for demokrati (NLD), og holdt tre fingre i været.

Demonstran­tene klarte å samle seg langs veien til universite­tet til tross for at Facebook, internett og Twitter er mørklagt over hele landet for å hindre protester.

Ingen sammenstøt

Store styrker opprørspol­iti var utplassert med to vannkanone­r for å blokkere veier i området. Noen av demonstran­tene forlot etter hvert stedet, mens andre ble igjen, uten at det oppsto sammenstøt.

Minst to andre grupper med demonstran­ter marsjerte i andre områder av Yangon, og det ble også meldt at rundt 2000 mennesker deltok i en protest i Mandalay, lenger nord i landet.

– De respektere­r ikke folkets valg, og jeg mener de er forrædere. Vår revolusjon starter i dag, sa en av demonstran­tene til AFP.

Økende protest

Stadig modigere protester mot de militære har økt i dagene siden kuppet, blant annet ved at folk dunker på gryter og grytelokk gjennom natten, og ved at de viser sin motstand ved å samles til gruppebild­er med protestpla­kater.

Kuppet gjorde slutt på et ti år langt eksperimen­t med demokrati, akkurat da nyvalgte lovgivere skulle samles i nasjonalfo­rsamlingen for første gang etter valget i november.

De militære har lenge hevdet at valget var preget av omfattende fusk, og har antydet at de kunne komme til å ta makten ved et kupp.

Første kontakt

FNs generalsek­retær António Guterres opplyser at en spesialuts­ending har lyktes i å få en første kontakt med de militære for å oppfordre dem til å gi fra seg makten til de sivile.

Samtidig melder en mangeårig australsk rådgiver til Aung San Suu Kyi, professor Sean Turnell, at han er anholdt og ikke får lov å forlate hotellet sitt.

– Jeg er akkurat blitt anholdt og kanskje siktet for ett eller annet. Jeg vet ikke hva det skulle være, sa han til BBC.

Sosiale medier blokkert Idet protestene økte i løpet av uken, beordret juntaen telenettve­rkene til å blokkere adgangen til Facebook, som er svært populært og trolig landets viktigste kommunikas­jonsmiddel, blant annet med et raskt voksende forum for sivil motstand mot kuppet.

Fredag utvidet juntaen sine anstrengel­ser for å stanse motstand ved å blokkere andre sosiale medier, inkludert Twitter.

Noen greide å omgå blokkering­ene ved å bruke VPN, men utover ettermidda­gen lørdag var praktisk talt all inter nettkommun­ikasjon stilnet.

 ?? FOTO: REUTERS / STRINGER / NTB ?? Folk tok til gatene i Yangon og protestert­e mot militæret.
FOTO: REUTERS / STRINGER / NTB Folk tok til gatene i Yangon og protestert­e mot militæret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway