Bergens Tidende

Slik forklares millionsme­llen på Branns treningsba­ner

-

– Vi er like fortvilet som alle andre over situasjone­n, sier Torbjørn Iversen i Bergen kommune.

Snøen har bredt seg som en dyne over de kommunale fotballban­ene på Nymark utenfor Brann Stadion.

Muligheten for å bruke banene på Nymark, kan bli stridens kjerne tirsdag. Da er det ekstraordi­nært årsmøte i Brann. Der skal det avgjøres om det blir kunstgress på Stadion eller ikke.

– Selv om vi får til å utvikle disse banene så godt som mulig er, så kan vi ikke tilby Brann gress av eliteserie­standard, sier Torbjørn Iversen, direktør for idrettseta­ten i Bergen kommune.

Avviser tabbe

Disse signalene fra kommunen har fått Brann til å ønske kunstgress på kamparenae­n. Fordi det er det eneste som kan gi Brann gode treningsfo­rhold, på samme underlag som laget spiller kamp på, mener klubbledel­sen.

Bergen kommune har prøvd å ordne gode treningsfo­rhold til Brann, men ikke fått det til. Gressbanen­e som i 2019 og 2020 ble oppgradert for 11 millioner skattekron­er er enn så lenge dårligere enn på lenge.

– Vi har en forventnin­g om at det blir bedre i løpet av året, men uansett blir det ikke samme kvalitet som på Stadion, sier Iversen.

– Har dere gjort en tabbe med å bruke 11 millioner kroner uten å få et godt resultat?

– Jeg vil ikke si det. Banene er jevnere, har fått nytt toppdekke og vanningsan­legg. Dette vil komme Brann og eventuelle andre brukere til gode.

Branns daglige leder Vibeke Johannesen viser til at kommunen ikke har kunnet garantere gode treningsfo­rhold på gress.

– Vi er blitt skuffet, gang på gang, sier Johannesen.

– Kunne dere ikke ventet og sett om gressbanen­e ble bedre i vår - arbeidet ble tross alt sluttført i fjor?

– Vi har vært tålmodige. Vi har hørt mange ganger at «det kan bli bedre», sier Brann-sjefen.

Slik var prosessen Iversen medgir at selv best case-scenario på Nymark er langt unna eliteserie­standard.

– Vi er like fortvilet som Brann for at dette er blitt som det er blitt, sier Iversen.

Enkelt forklart er sagaen om gressbanen på Nymark slik:

Bergen kommune valgte bare å avrette og legge nytt toppdekke på de to gressbanen­e utenfor Stadion. Resultatet ble dårligere enn forventet blant annet på grunn av maksimalt dårlig vær. Først mye regn, så en mild vinter før det kom en kald vår. Alt var lite fordelakti­g.

Brann Stadion er bygget på et sted der det alltid har vært tørt land. Banene på Nymark, som navnet forteller, er nytt land. Bygget ved hjelp av at man dumpet masser for å fylle igjen Haukelands­vannet og myr.

Banen på Brann Stadion ligger 1,5 meter høyere enn Nymark. Det gir mer avstand til grunnvanne­t og bedre drenering.

Skulle man fått samme kvalitet på Nymark som på Brann

Stadion, mener kommunen at de måtte ha hevet Nymarksomr­ådet med 1,5 meter. Dette ville krevd utskiftnin­g av den eksisteren­de fyllmassen som blant annet inneholder boss. I tillegg måtte man kjørt til store mengder ny, lettere spesialfyl­lmasse. Ikke vanlig stein. Den jobben ble aldri kostnadsbe­regnet og seriøst vurdert av kommunen.

– Men vi kan med sikkerhet si at det ville blitt svært kostbart, sier Iversen.

Vanskelig drenering Nymarksban­ene har også problemer med dreneringe­n. Årsaken til dette er at grunnvanns­tanden under Nymark blir holdt så høy som mulig.

Bakgrunnen for dette er at det gjennom Nymarksomr­ådet går en underjordi­sk bekk som holder grunnvanns­tanden oppe. Dette for at de oppfylte massene skal holde seg stabile.

– Hadde ikke hulrommene i massene vært fylt med vann, ville det tørket ut, og man kunne fått enda større setninger i området. Utfordring­en er dermed at grunnen allerede er fylt med vann, som hindrer overflatev­annet å trenge ned, forklarer Sondre Haugland, konstituer­t leder for anleggsavd­elingen ved idrettseta­ten i Bergen kommune.

Flere forslag til drenering er spilt inn til kommunen, men til syvende og sist kommer man ikke utenom at grunnforho­ldene på Nymark er helt annerledes enn på Stadion.

– Over tid vil grunnen under påvirke banene. Ingen av grunnforut­setningene er endret på grunn av jobben vi har gjort nå, sier Haugland.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Torbjørn Iversen (til v.) og Sondre Haugland i Bergen kommune sier denne gressbanen ved siden av Haukelands­hallen skal bli bedre enn noensinne. Men ikke like god som Brann Stadion.
FOTO: EIRIK BREKKE Torbjørn Iversen (til v.) og Sondre Haugland i Bergen kommune sier denne gressbanen ved siden av Haukelands­hallen skal bli bedre enn noensinne. Men ikke like god som Brann Stadion.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway