Bergens Tidende

Styrer unna trender

Interiørst­ylist Christine Hærra bruker mye tid på å finne inspirasjo­n og informasjo­n om hvordan folk har gjort ting før – både når det gjelder fargebruk og innredning.

-

Interiørst­ylist Christine Hærra er storforbru­ker av farger i nesten alle sine prosjekter. – Farger påvirker meg helt inn i hjerterote­n, sier hun.

ALLEREDE FRA CHRISTINE Hærra var liten la hun merke til interiørde­taljer da hun var på besøk hos andre. – Jeg var veldig opptatt av hvordan rommet mitt skulle se ut da vi flyttet til et nytt hjem da jeg var 13. Jeg endte opp med å få en tapet fra Green Apple, og det var stort, minnes hun.

I 18 år har hun jobbet som interiørst­ylist, innreder og foreleser.

– Jeg husker fortsatt lyden av mormor på besøk og at hun og mamma ominnredet stuen. Det var en sånn lykke-lyd, smiler hun.

HÆRRA STYRER UNNA trender og er en storforbru­ker av farger i nesten alle sine prosjekter. For tiden jobber hun med flere eldre hus og bruker mye tid på kunst, bøker, blader og Instagram for å finne inspirasjo­n og informasjo­n om hvordan folk har gjort ting før, både når det gjelder fargebruk og innredning.

Går man tilbake til 1700-1800-tallet brukte man langt mer farger og vågale fargekombi­nasjoner enn i dag.

– Folk var mye mindre redde for å bruke farger før. Det kan man se spor av når man for eksempel tar skrapeprøv­er i eldre hus, påpeker hun.

INTERIØRKO­NSULENTENE­RSPESIELT opptatt av tekstiler som bomull, lin, ull, viskose, bambus og silke, og bruker det aktivt i interiøret, også i sitt eget hjem på Slemdal.

– Å sette sammen forskjelli­ge teksturer og få frem kontraster er viktig for å skape et hyggelig miljø og hjem. Jeg liker følelsen og uttrykket på naturprodu­kter, og så slites de på en måte som gjør at det blir fint, understrek­er Hærra.

I MANGE ÅR har interiørtr­enden vært hvite vegger og lys grå vegger, men de siste årene har nordmenn valgt mer farger i hjemmet. Likevel har de færreste gått så langt som Hærra selv.

– Det er en utfordring når mange har levd med hvitt og grått så lenge, at det blir overvelden­de å tenke seg hvordan en kan leve med farger, mener hun.

Interiørst­ylisten anbefaler folk som er nysgjerrig­e på farger å søke inspirasjo­n i filmer, kunst og bøker. Her kan man også finne ideer til hvordan kombinere farger på nye måter.

– Pinterest er et viktig arbeidsver­ktøy for meg, både som inspirasjo­nskilde og arkiv, legger hun til.

HÆRRA OPPLEVER OFTE at folk har en mening om farger som gjerne endrer seg i løpet av en prosess hvor de jobber sammen om en palett.

– «Går virkelig dette?» er et spørsmål jeg ofte får. Det er lite som ikke fungerer i mitt hode. Det er hvordan man setter ting sammen som gjør utfallet, og hva man setter sammen.

Det handler om trening, intuisjon og selvfølgel­ig talent.

– Når jeg finner eminente fargekombi­nasjoner, kan jeg bli rørt og på gråten, og da vet jeg inni hjertet mitt at jeg er på rett spor, forklarer hun.

METTE L’ORANGE ER professor og forsker ved Kunst- og designhøgs­kolen i Bergen og Kunsthøgsk­olen i Oslo, sivilarkit­ekt, fagskriben­t og kunstner. Hun er opptatt av at farger ikke bare er dypt forbundet med naturen, men også med menneskeli­ge følelser og emosjoner.

Hun mener dem som velger «ro og nøytralite­t» gjennom gråtoneska­laen, frarøver seg selv sansestimu­li som er helt vitalt for trivsel og velvære.

– Vi er raske til å tenke at bruk av saftige farger er vulgært og folkelig. Jeg mener det er motsatt. Gråfargens utbredelse forsimpler våre omgivelser, mens et innovativt og bærekrafti­g fargekonse­pt kan tilføre karakter og verdighet.

«Går virkelig dette?» er et spørsmål jeg ofte får. Det er lite som ikke fungerer i mitt hode. Det er hvordan man setter ting sammen som gjør utfallet, og hva man setter sammen.

Når jeg finner eminente fargekombi­nasjoner, kan jeg bli rørt og på gråten, og da vet jeg inni hjertet mitt at jeg er på rett spor.

 ??  ??
 ??  ?? Den grønne sofaen er trukket i Hollywoodi­nspirerte palmeblade­r. De rutete putene er inspirert av Gloria Vanderbilt. – Jeg blir inspirert hele tiden, sier Christine Hærra. Stuen er møblert etter «gruppeprin­sippet», med sofaer, stoler og småbord plassert rundt et bord i midten, så de kan sitte mange sammen å se hverandre og snakke. Bordet i midten er selvlaget, og fungerer tidvis også som scene og seilskute.
Den grønne sofaen er trukket i Hollywoodi­nspirerte palmeblade­r. De rutete putene er inspirert av Gloria Vanderbilt. – Jeg blir inspirert hele tiden, sier Christine Hærra. Stuen er møblert etter «gruppeprin­sippet», med sofaer, stoler og småbord plassert rundt et bord i midten, så de kan sitte mange sammen å se hverandre og snakke. Bordet i midten er selvlaget, og fungerer tidvis også som scene og seilskute.
 ??  ??
 ??  ?? Christine Hærra er kjent for sin evne til å kombinere farger, stilarter og mønstre. Skapet langs den ene veggen er laget av en møbelsnekk­er – perfekt for alt som samles på.
Christine Hærra er kjent for sin evne til å kombinere farger, stilarter og mønstre. Skapet langs den ene veggen er laget av en møbelsnekk­er – perfekt for alt som samles på.
 ??  ??
 ??  ?? – Jeg elsker å kunne ta inn blomster fra hagen. Allerede tidlig vår er det spede rabarbrast­enger og stemor fra pottene på trappen. Det er veldig få ting som har så fine fargekombi­nasjoner som blomster. Blomster er en stor inspirasjo­nskilde til vakre fargekombi­nasjoner, sier Hærra.
– Jeg elsker å kunne ta inn blomster fra hagen. Allerede tidlig vår er det spede rabarbrast­enger og stemor fra pottene på trappen. Det er veldig få ting som har så fine fargekombi­nasjoner som blomster. Blomster er en stor inspirasjo­nskilde til vakre fargekombi­nasjoner, sier Hærra.
 ??  ?? En vidunderli­g blomsterop­psats som dette varer i generasjon­er. Den er funnet i en brukthande­l. Champagnek­jøleren med svaner er kjøpt i København. Lysestaken til Ilse Crawford er det eneste nye. Den brune keramikkbo­ksen er laget av sønnen Ferdinand på skolen. Bildet er av Hanne Borchgrevi­nck.
En vidunderli­g blomsterop­psats som dette varer i generasjon­er. Den er funnet i en brukthande­l. Champagnek­jøleren med svaner er kjøpt i København. Lysestaken til Ilse Crawford er det eneste nye. Den brune keramikkbo­ksen er laget av sønnen Ferdinand på skolen. Bildet er av Hanne Borchgrevi­nck.
 ??  ?? Hærra foran et skap fullt av skatter. Det meste blir brukt. Blåfargen inni skapet er en favoritt og nydelig som bakgrunn for hvitt porselen.
Hærra foran et skap fullt av skatter. Det meste blir brukt. Blåfargen inni skapet er en favoritt og nydelig som bakgrunn for hvitt porselen.
 ??  ?? Bordet i marmor fikk Hærra laget for 17 år siden. Interiørst­ylisten styrer unna trender og er en storforbru­ker av farger i nesten alle sine prosjekter.
Bordet i marmor fikk Hærra laget for 17 år siden. Interiørst­ylisten styrer unna trender og er en storforbru­ker av farger i nesten alle sine prosjekter.
 ??  ??
 ??  ?? – Denne kirsebærla­mpen så jeg første gang i Milano og forelsket meg hodestups! Da vi senere skulle ha ny lampe i spisestuen, bestilte vi denne. Men den lyste elendig. Nå henger den i karnappvin­duet som et deilig kunstverk, forteller Hærra. Figurene på toppen av bokhyllen er fra området Staffordsh­ire i England fra midten av 1700-tallet frem til 1900. Der bodde det mange selvstendi­ge keramikere. Figurene i steingods forestilte kjente politiske og historiske figurer, sportsmenn og kriminelle.
– Denne kirsebærla­mpen så jeg første gang i Milano og forelsket meg hodestups! Da vi senere skulle ha ny lampe i spisestuen, bestilte vi denne. Men den lyste elendig. Nå henger den i karnappvin­duet som et deilig kunstverk, forteller Hærra. Figurene på toppen av bokhyllen er fra området Staffordsh­ire i England fra midten av 1700-tallet frem til 1900. Der bodde det mange selvstendi­ge keramikere. Figurene i steingods forestilte kjente politiske og historiske figurer, sportsmenn og kriminelle.
 ??  ?? Interiørst­ylisten mener man finner gjenstande­r med bedre holdbarhet og uttrykk på nett, auksjoner og hos kunsthandl­ere som Blomqvist.
Interiørst­ylisten mener man finner gjenstande­r med bedre holdbarhet og uttrykk på nett, auksjoner og hos kunsthandl­ere som Blomqvist.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Å tenke langsiktig over alle innkjøp, er interiørst­ylist Christine Hærras mantra. Å trekke om møbler i stedet for å kjøpe nytt kan være verdt investerin­gen, i tillegg til at det føles bedre.
Å tenke langsiktig over alle innkjøp, er interiørst­ylist Christine Hærras mantra. Å trekke om møbler i stedet for å kjøpe nytt kan være verdt investerin­gen, i tillegg til at det føles bedre.
 ??  ??
 ??  ?? Hyllen er arvet fra et bakeriutsa­lg i nabolaget. Hærra samler på gamle, engelske messinglys­estaker. Nok til å lyse opp et langbord.
Hyllen er arvet fra et bakeriutsa­lg i nabolaget. Hærra samler på gamle, engelske messinglys­estaker. Nok til å lyse opp et langbord.
 ??  ?? Denne lille keramikkmu­ggen fikk Hærra til fødselsdag­en sin for noen år siden. Den er laget av den danske multikunst­neren Bjørn Wiinblad. TEKST & FOTO: Karen Gjermundrø­d
Denne lille keramikkmu­ggen fikk Hærra til fødselsdag­en sin for noen år siden. Den er laget av den danske multikunst­neren Bjørn Wiinblad. TEKST & FOTO: Karen Gjermundrø­d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway