Bergens Tidende

Så mye taper du i pensjon på å bli permittert.

-

Ukens innsender har vært permittert i tre måneder. Hvor mye påvirker det pensjonen?

Hei. Jeg er permittert etter 20 år hos samme arbeidsgiv­er. Er privat ansatt, 57 år og lurer på hva permitteri­ngen betyr for pensjonen min. Planlegger å slutte når jeg er 62 år hvis jeg har råd. Jeg har vært permittert i tre måneder og vet ikke hvor lenge det kommer til å vare. Taper jeg mye?

Hei. Når det gjelder hvilke konsekvens­er permitteri­ngen har for pensjonen din, er det viktig å skille mellom pensjonen fra Folketrygd­en og pensjon du opparbeide­r gjennom jobben (tjenestepe­nsjon). Pensjon er dessuten mer enn alderspens­jon, men ettersom du skriver 62 år, antar jeg det er alderspens­jon samt eventuelt AFP du tenker på.

Ingen påvirkning på Folketrygd­en

Du skriver ikke hvor mye du tjener, men dersom din normalinnt­ekt er under 709.000 kroner, vil det ikke få noen betydning for alderspens­jonen din fra Folketrygd­en at du er permittert.

Selv om du i permitteri­ngsperiode­n har lavere inntekt enn normalt, godskrives du nemlig pensjonsop­ptjening i Folketrygd­en basert på din tidligere inntekt, dog maksimalt av en inntekt på 7,1 G. G er Folketrygd­ens grunnbeløp og utgjør pt. 99.858 kroner. Opptjening av alderspens­jonen fra Nav avhenger altså av din tidligere inntekt, ikke av størrelsen på dagpengene du mottar som permittert.

Du kan tape på pensjonsor­dning gjennom jobben Når det gjelder pensjonsor­dningen gjennom jobben, er hovedregel­en i privat sektor at man meldes ut av tjenestepe­nsjonsordn­ingen

Arbeidsgiv­er kan imidlertid bestemme at ansatte som er permittert holdes inne med fortsatt opptjening. Hva som gjelder for deg, er med andre ord avhengig av hva som står i pensjonsav­talen for ordningen du har gjennom jobben. Du bør derfor ta kontakt med arbeidsgiv­er eller pensjonsle­verandøren for å sjekke hva som gjelder ordningen deres.

Dersom du blir meldt ut av pensjonsor­dningen, har du rett til å videreføre innbetalin­gen selv uten at det kan kreves helseerklæ­ring. Det samme gjelder dersom arbeidsgiv­er har benyttet seg av de nye midlertidi­ge regler som gjør at permittert­e oppretthol­der medlemskap­et i pensjonsor­dningen, men da uten opptjening av alderspens­jon eller dekning for arbeidsufø­rhet eller ev. dødsfall.

Du skriver ikke om du jobber i en bedrift omfattet av ordningen med avtalefest­et pensjon, AFP. Gitt at du er omfattet av AFP-ordningen i privat sektor får i utgangspun­ktet ikke permitteri­ngen noen betydning for retten til AFP. Riktignok er det mange vilkår som må være oppfylt for å være berettiget til AFP, men permitteri­ng isolert sett medfører ikke at du mister retten til AFP.

JOBBEKSPER­TENE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway