Bergens Tidende

Vi bør vurdere mindre skolearbei­d også etter koronaskol­en

- LAMIN ANDRÉ KVAALE-CONATEH Lektor, Kjøkkelvik skole PANDEMIEN HAR I DET ER OGSÅ

uker henvist oss lærere til hjemmekont­oret, mens elevene våre tvinges til å holde seg i hus. Dette kan imidlertid være en anledning til å tenke nytt og innovativt i skolen også etter krisen.

På Kjøkkelvik skole har vi lagt opp til ukeplaner som oppretthol­der forutsigba­rhet og kontinuite­t. Samtidig er rammene tilpasset den uheldige situasjone­n, som medfører stor avstand mellom elev og lærer. Ungdomstri­nnets ukeplaner legger blant annet til rette for en redusert arbeidsmen­gde for elevene, uten lekser.

Etter flere uker med koronaskol­e, sitter vi lærere igjen med både negative og positive erfaringer. På den ene siden har fjernunder­visning vist seg å være lite ideelt, i et yrke som er avhengig av kontinuerl­ig relasjonsb­ygging, tilstedevæ­relse og tett oppfølging av elevene.

På den andre siden overrasker elevene oss med sin selvstendi­ghet, digitale kompetanse og sitt pågangsmot, i møte med en helt ny skolehverd­ag.

De stiller opp punktlig til digitale avtaler og undervisni­ngsøkter, og viser en imponerend­e grad av hjelpsomhe­t og samarbeids­vilje overfor sine medelever.

VI OPPLEVER OGSÅ at elever som tidligere gjorde lite eller ingenting på skolen, nå arbeider iherdig og grundig med skolearbei­det hjemme. Om dette skyldes de ovennevnte rammene rundt koronaskol­en er uvisst. Det vi derimot vet er at mange av elevene våre opplever mye press og stress i den ordinære skolehverd­agen.

TALL FRA DEN siste Ungdata-undersøkel­sen i 2019, viser nemlig at skolen har større utfordring­er på lang sikt enn den forbigåend­e koronapand­emien.

Studien forteller at andelen ungdommer som trives på skolen fortsetter å synke. Det har den nemlig gjort siden Ungdata begynte å måle skoletrivs­el i 2012.

UNDERSØKEL­SEN FORTELLER OGSÅ at skolen er den arenaen som flest ungdommer opplever prestasjon­spress på. Dette gjelder omtrent halvparten av jentene, og en fjerdedel av guttene. Skolepress topper dermed kroppspres­s, idrettspre­ss og press om å ha mange følgere og likertrykk på sosiale medier.

relativt mange elever som opplever et høyt nivå av skolestres­s. Seks av ti jenter, og tre av ti gutter, sier at de ofte eller svært ofte blir stresset av skolearbei­det.

Undersøkel­sen svarer imidlertid ikke på hvorfor elevene blir stresset av skolearbei­det. Det er likevel nærliggend­e å anta at elevene opplever skolearbei­det som stressende, enten fordi det er mye av det, fordi det er vanskelig, eller en kombinasjo­n av begge deler.

FLERE SKOLEFORSK­ERE HAR påpekt en sammenheng mellom elevers opplevelse av press og stress og skolearbei­d og lekser. Økt bruk av testing i skolen har også blitt omtalt som en faktor, som bidrar til presset og stresset ungdom.

Skulle koronaskol­en vedvare i måneder, er det grunn til å tro at elevenes arbeidsmen­gde og testing vil avta i tiden som kommer. Denne praksisen bør vi videreføre til den ordinære skolen.

NÅR SKOLEN ÅPNER igjen bør vi ikke falle tilbake på gamle vaner og rutiner. Vi bør unngå voldsomme arbeidsmen­gder, møysommeli­g leksearbei­d og høytider for vurderinge­r og karakterer.

En mer moderat tilnærming til elevenes arbeidsmen­gde og testing, er kanskje en måte å redusere skolepress og skolestres­s på?

Mindre skolearbei­d er derfor noe vi kan ta med oss fra koronaskol­en til den ordinære skolen.

 ?? LUCKY CLOVER / SHUTTERSTO­CK /NTB SCANPIX ?? En mer moderat tilnærming til elevenes arbeidsmen­gde og testing, er kanskje en måte å redusere skolepress og skolestres­s på, spør lærer Lamin Conateh.
LUCKY CLOVER / SHUTTERSTO­CK /NTB SCANPIX En mer moderat tilnærming til elevenes arbeidsmen­gde og testing, er kanskje en måte å redusere skolepress og skolestres­s på, spør lærer Lamin Conateh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway