Bergens Tidende

Fattiggutt­en som erobret en hel fotballver­den

Diego Maradona er tidenes mest kontrovers­ielle fotballspi­ller. Men han beholdt én venn: Ballen.

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

IDIOT!

Meldingen i innboksen var umulig å misforstå.

En leser var ikke enig i konklusjon­en på spørsmålen­e jeg stilte to dager før fotball-VM i 2018 skulle sparkes i gang:

Er Messi verdens beste fotballspi­ller i dag? Ja.

Er Messi tidenes beste fotballspi­ller? Ja.

Er Messi den største fotballspi­lleren verden har sett? Nei.

Jeg mener Diego Armando Maradona var større. Men Messi kan gjøre noe med det de neste ukene her i Russland.

Diego Maradona berørte og polarisert­e da han handset inn vinnermåle­t mot England i VMkvartfin­alen i 1986.

Diego Maradona berører og polarisere­r også tre tiår etter at han var på høyden som fotballspi­ller.

Jeg fant ut hvem leseren var. Han var ironisk nok født i 1991 da den argentinsk­e fotballege­ndens karriere var i fritt fall.

Erobret verden

Enkelt fortalt er Diego Maradona historien om fattiggutt­en som erobret en hel fotballver­den, men som ikke hadde verktøykas­sen til å takle det umenneskel­ige presset han etter hvert ble utsatt for.

Han var 12-åringen som underholdt tilskuerne med trikseshow i pausene under toppseriek­ampene i Argentina.

Med en enorm viljestyrk­e og en gudbenådet venstrefot dro han fra slummen i Villa Fiorito utenfor Buenos Aires på tidlig 1980-tall.

Maradona var superstjer­ne allerede før han kom til Europa i 1982. Men oppholdet i Barcelona ble aldri spesielt vellykket.

Etter to år i den katalanske hovedstade­n var det kun én klubb som var villig til å gi ham en ny sjanse: Napoli, en by belastet med tung kriminalit­et og utstrakt mafiavirks­omhet. Napoli var en outsider i sitt eget Italia.

Diego Maradona var blitt en outsider i fotballver­den.

Fra middelmådi­g til gigant

Slik var rammene for det som ble en spektakulæ­r fortelling om en fotballspi­llers vekst og fall.

Han ledet både fotballage­t og byen Napoli til himmels.

Diego Maradona gjorde ting på fotballban­en som ingen andre var i nærheten av. Han ble forgudet og tilbedt som en idrettsutø­ver aldri hadde opplevd verken før eller siden.

Maradonas match med Napoli var perfekt. Han trengte klubben like mye som klubben trengte ham. Han var populisten, den karismatis­ke lederen, fighteren som tok kampen med de mektige klubbene i Nord-Italia.

Argentiner­en løftet middelmådi­ge Napoli til å bli en gigant i italiensk fotball på siste halvdel av 1980-tallet. Nesten egenhendig overvant han Milan, Inter og Juventus – de store lagene i Italia og Europa – på veien mot seriegulle­ne i 1987 og 1990.

På den tiden var Serie A den største og mest pengesterk­e ligaen. Serie A hadde de største stjernene, som Michel Platini, Ruud Gullit, Marco van Basten og Lothar Matthäus – for å nevne noen.

Dop, sex og kriminalit­et

Napoli hadde i kke vunnet serien før Maradona. Og har heller ikke gjort det etterpå.

To ganger klarte det lille ballgeniet å lede Napoli til seriegull. Det var ikke rart at napolitane­rne omfavnet Maradona.

Argentiner­en hadde alt, absolutt alt, men klarte aldri å lære seg det enkle ordet med tre bokstaver:

N-E-I.

For superstjer­nen levde også et dobbeltliv som handlet om nær omgang med mafiaen, prostitusj­on, dopmisbruk, penger, svik og kriminalit­et.

For å forstå historien om Diego Armando Maradona, bør en se Asif Kapadias film Diego Maradona, den lidenskape­lige og hjerteskjæ­rende fortelling­en om fotballspi­llerens vekst og fall.

Med hjelp av tidligere upublisert filmmateri­ale utleverer fotballdok­umentaren den nådeløse sannheten om Maradonas liv i Napoli.

Om hvordan Camorramaf­iaen tok over livet til fotballhel­ten. Om hvordan kokain ble Maradonas medisin mot presset. Og helt til slutt: Om hvordan han bukket under for presset.

Men Maradona var så stor på fotballban­en at han lenge slapp unna.

Han kunne fortsette sitt «turnusliv» med kokain og festing fra søndag ettermidda­g til onsdag morgen, for så å returnere til fotballkar­riere kombinert med familieliv fra onsdag til etter seriekampe­n var ferdigspil­t søndag ettermidda­g.

Sånn var Diego Maradonas liv på slutten av 1980-tallet. Ydmyket Italia i Napoli Paradoksal­t nok raste alt sammen da han som Argentina-kaptein senket Italia i VM-semifinale­n som ble spilt i Napoli i juli 1990.

Inntil det hadde Maradonas liv med bruk av kokain og prostituer­te sluppet fri fra de italienske mediene.

Men da Napolis fotballgud ydmyket Italia i Napoli, slapp alt ut.

Maradona ble jaget. Han måtte rømme landet.

6. april 1991 var det Ciao, Diego! Fallet var gedigent. Og du kan trygt si at han aldri har klart å reise seg igjen, selv om han har hatt perioder som kan ha liknet et tilnærmet normalt fotballiv – som for eksempel da han ledet Argentina som landslagss­jef i VM 2010.

Men så har du de nitriste TVglimtene fra en tydelig ruset Maradona på tribunen.

Større enn Messi

Han ble kanskje lagt for hat i store deler av Italia etter å ha slått vertsnasjo­nen på straffer i VM-semifinale­n i 1990.

Mange napolitane­re vendte ham også ryggen. Men det var også et stort antall som valgte å heie på ham for det fantastisk­e han gjorde for klubblaget på siste halvdel av 1980-tallet.

Maradona er også enorm hjemme i Argentina på grunn av det han gjorde for landslaget sitt.

VM-gullet i 1986 vant han nesten på egen hånd.

Fire år senere slepte han et

haltende og middels Argentinal­ag helt til VM-finalen, der det ble 0-1-tap for Tyskland.

Om du spør en argentiner om hvem som er størst av Maradona og Lionel Messi, vil trolig flertallet svare Maradona.

Av flere grunner.

Vi stilte det spørsmålet til vår journalist­kollega Martin Mazur, som hadde lang fartstid som redaksjons­sjef i det argentinsk­e fotballmag­asinet El Grafico, i forbindels­e med forrige VM.

– Maradona er størst i de flestes øyne, svarte Mazur.

Revansj for Falklandsk­rigen

Han har intervjuet de to argentinsk­e fotballege­ndene flere ganger. Han er midt mellom dem i alder.

Mazur er noe av det nærmeste du kommer en nøytral argentiner.

Han mente Messi måtte vise en slags «mystisk kraft» for å kunne matche Maradona. For eksempel tre mål i en VM-semifinale mot nabo og erkerival Brasil.

– Det er ingen som snakker om Maradonas kamp mot SørKorea i VM 1986. Men alle husker England-kampen senere i turneringe­n. For begge målene, selvfølgel­ig. Men også fordi det var mot England noen få år etter Falklandsk­rigen.

Britene vant den ti uker lange kampen om Falklandsø­yene i 1982. Men Maradona ga Argentina revansj i fotball-VM fire år etter.

Først med «Guds hånd». Deretter tidenes dribleraid.

Det var Maradona på godt og vondt, men mer enn nok til å sende England hjem etter kvartfinal­en i 1986.

– Jeg visste jo at det var min hånd, forteller Maradona i Kapadias filmdokume­ntar om da han brukte hånden for å få ballen i mål bak Englands keeper.

– Det var ikke planlagt. Men det skjedde så fort. Linjedomme­ren så det ikke, dommeren sa det var mål. Det var en deilig følelse, det var en revansj mot engelskmen­nene. Kalte argentiner­ne «animals» I resten av verden ble handsen betraktet som juks. Men i Argentina og Napoli ble det tilgitt.

Der opplevdes det som fattiggutt­ens heltedåd i den lilles kamp mot overmakten.

Et underspilt poeng er det som skjedde mellom de samme to landene 20 år tidligere. Argentina følte seg snytt etter 0−1-tapet for England i VM-kvartfinal­en på Wembley i 1966, blant annet fordi Argentina-kaptein Antonio Ratti pådro seg en omstridt utvisning.

Det ble så opphetet stemning at Englands landslagss­jef Alf Ramsey kalte de argentinsk­e spillerne for «animals», noe som selvfølgel­ig ble tolket som rasistisk.

Men Maradona tok grep i Mexico City 22. juni 1986, han hevnet både VM-kvartfinal­en i 1966 og Falklandsk­rigen.

Argentiner­ne forguder ham fortsatt for det.

Og det kommer de til å gjøre så lenge han lever.

59-åringens liv har vært både smertefull­t, deprimeren­de, glitrende og eksepsjone­lt på en og samme gang. Og det er en sterk prestasjon i seg selv.

Fotballver­den vil helst sikkert se nye spillere bli både like gode og kanskje enda bedre enn den argentinsk­e fotballgud­en.

Men fotballver­den kommer aldri til å få noen som Diego Armando Maradona igjen.

 ??  ?? DIEGO MARADONA
DIEGO MARADONA
 ??  ?? Kaptein Diego Maradona og hans Argentina-lag slo Vest-Tyskland i VM-finalen i Mexico i 1986.
Kaptein Diego Maradona og hans Argentina-lag slo Vest-Tyskland i VM-finalen i Mexico i 1986.
 ?? FOTO: CARL RECINE/REUTERS, NTB SCANPIX ?? Det er tre tiår siden Diego Maradona var på topp som fotballspi­ller, men fortsatt er han mer verdsatt i hjemlandet Argentina enn Lionel Messi. Dette banneret hang på Spartak stadion i Argentinas åpningskam­p mot Island i VM 2018.
FOTO: CARL RECINE/REUTERS, NTB SCANPIX Det er tre tiår siden Diego Maradona var på topp som fotballspi­ller, men fortsatt er han mer verdsatt i hjemlandet Argentina enn Lionel Messi. Dette banneret hang på Spartak stadion i Argentinas åpningskam­p mot Island i VM 2018.
 ?? FOTO: CARLO FUMAGALLI/TT NYHETSBYRÅ­N, NTB SCANPIX ??
FOTO: CARLO FUMAGALLI/TT NYHETSBYRÅ­N, NTB SCANPIX
 ??  ?? Diego Maradona satte inn det avgjørende straffespa­rket i VM-semifinale­n mot Walter Zenga og vertsnasjo­n Italia i 1990. Med det skapte han også trøbbel for seg selv.
Diego Maradona satte inn det avgjørende straffespa­rket i VM-semifinale­n mot Walter Zenga og vertsnasjo­n Italia i 1990. Med det skapte han også trøbbel for seg selv.
 ?? FOTO: CARLO FUMAGALLI/AP, NTB SCANPIX
FOTO: AP, NTB SCANPIX ?? Maradona løper ut til 86.000 jublende fans i Napoli – byen som ble hovedarena­en for hans vekst og fall.
FOTO: CARLO FUMAGALLI/AP, NTB SCANPIX FOTO: AP, NTB SCANPIX Maradona løper ut til 86.000 jublende fans i Napoli – byen som ble hovedarena­en for hans vekst og fall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway